Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Симеонов: Няма разколебаване в позицията на премиера Борисов за Унгария

България ще излезе с официална позиция по повод санкциите срещу Унгария, уточни вицепремиерът

Снимка: БГНЕС

България ще излезе с официална позиция по повод санкциите срещу Унгария, но това решение ще бъде взето на отделно заседание. Това заяви във Варна вицепремиерът Валери Симеонов, който коментира решението на Министерския съвет по този повод, взето на оперативно заседание. Той каза още, че няма разколебаване в позицията на премиера Бойко Борисов, каквито коментари се появиха в някои сайтове:

"Никой не изрази несъгласие с такава позиция. Напротив, всички казаха "да". Аз снощи имах разговор с него и мога да ви споделя, че няма разколебаване. В това прецизиране на вчерашното решение, което той прави чисто технологично, са извадени няколко изречения от няколко недобросъвестни сайта и са плеснати като заглавие. От там нататък всички влизаме в обяснителен режим. В това отношение той е прав - решението на вчерашното заседание няма правна стойност, формално погледнато, но то е взето. То е позиция на Министерски съвет".

Симеонов каза още, че и Полша, и Чехия са срещу санкциите, наложени на Унгария, но подчерта, че процедурата е тромава и тези санкции едва ли скоро ще влязат в сила.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Орбан (вляво) и Борисов на неформалната среща на лидерите на ЕС в Залцбург. Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС обсъждат постигнатото по отношение на намаляването на броя на нелегалните мигранти и сътрудничеството с трети държави.

Борисов: Санкциите срещу Унгария не са тема на днешния неформален съвет в Залцбург

Премиерът Бойко Борисов заяви, че санкциите срещу Унгария не са тема на днешния неформален съвет в Залцбург и разясни въпроса за изготвянето на българска позиция по темата: "Правителството трябва да започне да разработва стратегия, с която, когато..

публикувано на 20.09.18 в 13:16

Корнелия Нинова: Решението за отнемане на гласа на Унгария е грешка

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се обяви против възможността за налагане на европейски рестрикции срещу Унгария. "Решението за отнемане на гласа на Унгария е грешка. Още една стъпка към разделението и разцеплението в Европа на едни и други е обратно..

публикувано на 20.09.18 в 14:02

Сидеров иска ясна позиция на България по казуса "Унгария"

Председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров обяви, че ще постави на коалиционен съвет на управляващата коалиция въпроса за ясна позиция на България по казуса "Унгария". "Доколкото разбрах, Министерски съвет, на оперативен съвет..

публикувано на 20.09.18 в 12:43
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска

Борел и Вархеи: ЕС поздравява новоизбрания президент на РСМ, очаква с нетърпение да работи с нея

ЕС поздравява новоизбрания президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска и очаква с нетърпение да работи с нея. Това се казва в съвместно изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел и еврокомисаря..

публикувано на 10.05.24 в 18:45
Борис Бонев

Борис Бонев за новата организация на движение: Отчитам някои пропуски и ще се поправим

Отчитам някои пропуски от наша страна и ще се поправим, заяви Борис Бонев на своята страница във Фейсбук относно новата организация на движение по бул. "Витоша", "Патриарх Евтимий" и ул. "Фритьоф Нансен". Днес се състоя извънредно заседание   на..

публикувано на 10.05.24 в 18:23

Хуманитарни организации: Ситуацията в Газа се влошава

Израелски танкове завзеха днес главния път, разделящ източната и западната част на Рафах, и на практика обкръжиха цялата източна част на града в южната част на Ивицата Газа. Израелските сили са превзели и затворили и единствения пропускателен пункт между..

публикувано на 10.05.24 в 18:13
Снимката е илюстративна, архив.

Проливни дъждове в Гърция, очакват се промени в графика на фериботите

Продължават силните дъждове в Гърция. Очакват се промени в графика на фериботите. Тази вечер и утре се очаква засилване на валежите в цялата страна, предупреждават от Гражданската защита в южната ни съседка. Местните власти са взели мерки,..

публикувано на 10.05.24 в 18:05
Михаил Мишустин говори пред Държавната дума, долната камара на руския парламент, Москва, 10 май 2024 г.

Премиерът на Русия Михаил Мишустин запазва поста си

Премиерът на Русия Михаил Мишустин запазва поста си. Кандидатурата му беше внесена тази сутрин в Държавната дума от президента Владимир Путин и подкрепена от депутатите. Предстои Мишустин да предложи структурата и състава на новото правителство...

публикувано на 10.05.24 в 17:49
Агенцията за социално подпомагане

Пострадалите от наводнението в с. Делейна вече са подали заявления за еднократна помощ

Десетте домакинства, които пострадаха от наводненията на 8 май във видинското село Делейна, вече са подали заявления за отпускане на еднократната помощ, съобщиха от социалното министерство. Приземни етажи на около 10 къщи са наводнени в село Делейна..

публикувано на 10.05.24 в 17:38
Ани Стоянова

Ани Стоянова: Има огромна търговия с детското здраве и тя е много печеливша

Здравната ни система е тотално закърняла и недопускаща нищо ново, европейско и модерно . Това заяви пред БНР Ани Стоянова, майка на Даная, която почина преди година в "Пирогов". От фондация "Даная“ внесоха в Министерски съвет близо 12 хиляди..

публикувано на 10.05.24 в 17:33