Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът остави на свобода автора на графита срещу Льо Пен върху паметника на Съветската армия

| обновено на 22.11.18 в 13:45
Снимка: Ани Петрова, БНР

22-годишният Траян Димитров, който написа протестен надпис на паметника на Съветската армия срещу посещението у нас на френската националистка Марин льо Пен, остава на свобода. Софийският градски съд отхвърли искането на прокуратурата той да бъде задържан под стража по обвинение в хулиганство по особено дързък и циничен към обществото начин. Решението е окончателно. Траян Димитров запази мълчание, а адвокатът му Лидия Георгиева коментира:

“Съжалява, разбира се, защото никога не е очаквал, че по този начин ще се развият нещата. Той просто е изразил една гражданска позиция не по най-подходящия начин, но това не означава, че на това момче трябва да му бъде приложена една предварителна репресия със задържане под стража“, каза тя. 

Подробности по тази тема, както и за щафетната главна стачка, която русенците обявиха вчера в подкрепа на бившия кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева  и заместника й Биляна Петрова заради нарушените човешки права, можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Действието ми не е от най-правилните, но моралът може да се степенува

"Написах този графит, за да изразя несъгласието си с посещението на Марин льо Пен в София, както и да изразя несъгласието си с нейните политики, както и политиките на мислещите като нея хора в България и по света." Това заяви в интервю за..

обновено на 21.11.18 в 15:26
Антоанета Антонова

Русенци започват щафетна гладна стачка в подкрепа на Десислава Иванчева и Биляна Петрова

33-ма русенци започват щафетна гладна стачка в подкрепа на Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Техният протест е срещу нарушените човешки права на двете задържани и ще продължи до освобождаването им. Група от русенци с активна гражданска позиция се..

публикувано на 21.11.18 в 13:47
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стево Пендаровски и Гордана Силяновска Снимки: БГНЕС

Втори тур на президентския вот в РСМ, гласуват и за парламент

Президентски и парламентарни избори се провеждат днес в Република Северна Македония. Във втория тур на изборите за президент участват кандидатът на основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ - Гордана Силяновска-Давкова, и настоящият държавен глава..

публикувано на 08.05.24 в 08:23

Пратеник на ООН в Кипър за срещи с двете кипърски общности

Кипър навлиза в решаваща седмица на усилията за възобновяване на  преговорите по Кипърския въпрос. Третото посещение на острова на  личния пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин  Куеляр започва със срещи днес с лидерите на..

публикувано на 08.05.24 в 08:22

Люлякови музикални вечери започват в Ловеч

В Ловеч днес започват Люляковите музикални вечери. Те са част от програмата за празника на града – 11 май. Люляковите музикални вечери водят началото си от далечната 1933 г. Прекъснати са през 19 90  г. и са възстановени през 2014 г...

публикувано на 08.05.24 в 08:12
Президентите на Сърбия Александър Вучич (вляво) и на Китай Си Дзинпин - Пекин, 17 октомври 2023

Китайският президент е на посещение в Сърбия

Китайският президент Си Цзинпин пристигна късно снощи на посещение в сръбската столица Белград. Това е втората спирка от европейската му обиколка, която започва във Франция и ще продължи в Унгария. Посещението на Си Дзинпин съвпада с..

публикувано на 08.05.24 в 08:03

Нощни руски атаки в Киев и Лвов

Украинската столица Киев и западният град Лвов бяха подложени на руски въздушни атаки тази нощ. В ранните часове на нощта украинската армия съобщи за дронове, насочени към Днепропетровска, Полтавска и Виницка област. Тревога беше обявена и в..

публикувано на 08.05.24 в 07:56
Изглед към сградата на британския парламент

Британските университети на среща, има 14 студентски лагера в пропалестинска подкрепа

Управителите на британските университетите  ще присъстват на спешна среща на Даунинг Стрийт, за да обсъдят антисемитизма, тъй като пропалестинските протести за солидарност продължават да ескалират в университетите в Обединеното кралство, като 10..

публикувано на 08.05.24 в 07:56
Арести на пропалестински протест в Чикаго, 15 април 2024 г.

Газа: Американското пристанище е завършено, арести и сблъсъци в Европа

Изграждането на изкуственото временно американско пристанище в Газа, което да улесни доставката на хуманитарна помощ, е завършено. Заради лошите метеорологични условия обаче, не може да бъде придвижено до определеното място, съобщи Пентагонът. Според..

публикувано на 08.05.24 в 07:47