Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството отпусна 1,35 млрд. лева за магистрала "Хемус"

Снимка: БГНЕС

1,35 милиарда лева допълнително отпусна правителството за строителството на 142 километра от автомагистрала "Хемус", Министерството на отбраната получи 113 милиона лева за ремонт на летателна техника и казарми, 7 милиона лева допълнително се дават на театрите. 

Министър-председателят Бойко Борисов обясни, че с отпускането на 1 милиард и 350 милиона лева за строителството на "Хемус" се изпълнява предизборен приоритет за развитието на Северна България. Това той заяви пред кметовете на Варна, Търговище, Севлиево, Търново, Ловеч, Плевен.

"Знаете, че преди години "Хемус", не знам поради какви причини, но по времето на друго управление, беше извадена от възможността да бъде финансирана по европейски програми, а ние искаме процеса да го направим необратим и после да няма някой, който да каже - няма пари. Така че сме си изпълнили поетия ангажимент".

По няколко постановления бяха отпуснати и 113 милиона лева, които ще отидат за ремонт на техника в армията плюс 134 милиона, които бяха отпуснати миналата седмица, общо средствата стават 247 милиона лева. Борисов обяви това пред генералитета, който присъства в началото на заседанието.

"Това да го знаете, като си отидете по службите, да кажете на състава - "Кугъри", "МИГ-ове", Су-та, "Пилатоси" ... по казармите, за да придобият нормален вид", каза премиерът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Георги Тахов, служебен министър на земеделието и д-р Галя Кондева - служебен министър на здравеопазването (вляво).

Изплащат "украинската помощ" на земеделските стопани

От утре започва изплащането на помощите за земеделските стопани, които търпят щети заради войната на Русия срещу Украйна, обяви ресорният министър Георги Тахов в началото на правителственото заседание. 51 000 стопани ще получат близо 300 милиона лева, като изплащането започва седмица по-рано от планираното, обясни още Тахов: "Едното направление..

публикувано на 08.05.24 в 16:45
Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева

843 са регистрираните случаи на коклюш

843 са регистрираните случаи на коклюш в страната, съобщи министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева.  От вчера е обнародвана наредбата, с която личните лекари могат да имунизират бебетата на 6-седмична възраст, допълни Кондева:  "С промените в тази наредба е създадена възможност задължителната основна имунизация срещу коклюша, както и..

публикувано на 08.05.24 в 16:33

Вижте номерата на бюлетините, с които партиите ще се явят на изборите

Централната избирателна комисия (ЦИК) изтегли номерата на партиите и коалициите в бюлетината за гласуване за предсрочните парламентарни избори и в бюлетината за избори за български представители в Европейския парламент. Вотът "2 в 1" ще се състои на 9 юни.  Жребият беше публичен и излъчен на фейсбук страницата на ЦИК. На него право да присъстват..

публикувано на 08.05.24 в 16:32
Пламен Димитров

Предстои среща на работодатели с останалите без работа 160 служители на ТЕЦ "Марица-изток 3"

След преструктуриране на бюджетните разходи служебното правителство ще осигури средствата за тази година за "Мини Марица-изток".  В това са уверили по време на срещата си с лидера на КНСБ Пламен Димитров премиерът Димитър Главчев и вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова.  С решение на последното НС, непосредствено преди разпускането му,..

публикувано на 08.05.24 в 16:25

Костадин Филипов прогнозира 58 места за ВМРО-ДПМНЕ в парламента на РСМ

Много ми се иска въпреки антибългарската риторика, достигаща гнусни нива, да остане там някъде - по митингите и обещанията преди изборите, и да се окаже, че все пак и маме някакъв партньор в Скопие , с когото може да се работи. Тази си надежда сподели в интервю пред БНР Костадин Филипов, дългогодишен кореспондент на БНТ в Скопие,..

публикувано на 08.05.24 в 16:20
Изглед към сградата на британския парламент.

Британски депутат напусна управляващата Консервативна партия и премина към лейбъристите

Във Великобритания Натали Елфик, която е депутат от управляващата Консервативна партия, премина към опозиционната Лейбъристка партия, заявявайки, че "торите са се превърнали в нарицателно име за некомпетентност и разделение".  Лошите новини за премиера Риши Сунак не спират след катастрофалното представяне на торите на местните избори. Сунак..

публикувано на 08.05.24 в 16:18

Нискотарифна авиокомпания базира нов самолет на летище "София"

Една от нискотарифните авиокомпания у нас базира нов самолет на летище "София", който ще лети до 5 нови европейски дестинации през лятото. Инвестицията за страната ни е около 100 милиона евро, посочиха от столичния аеропорт. Нискотарифната компания, отбелязвана като номер едно у нас от концесионера на летище "София" - "Софкънект", ще оперира..

публикувано на 08.05.24 в 16:00