Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисиите по отбрана и бюджет дадоха зелена светлина за преговори за Ф-16

ДПС подкрепиха преговорите със САЩ, Славчо Велков от БСП прогнозира, че цената ще е най-малко 2 млрд. лв.

| обновено на 15.01.19 в 18:23
Парламентарната комисия по отбрана започна със скандал заседанието си, на което трябва да реши дали да подкрепи предложение за разговори със САЩ за новите изтребители.
Снимка: Добромир Видев

Парламентарните комисии по отбрана и по бюджет и финанси са одобрили предложението на правителството за преговори със САЩ по офертата за купуване на нови изтребители.

В ресорната военна комисия решението е било подкрепено от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ - представени само от ВМРО, и ДПС. Против са били БСП и „Воля“, съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов след закритото заседание.

По-рано днес комисията по отбрана започна със скандал заседанието си, на което трябва да реши дали да подкрепи предложението на правителството за преговори със САЩ за новите изтребители Ф-16.

От БСП казаха, че заседание не може да има, ако ги няма документите на т.нар. „политико-военна група“, които да покажат дали е била единодушна при препоръките, които прави, къде и дали има особени мнения.

Заместник-военният министър Атанас Запрянов увери, че основният документ, въз основа на който ще се вземе решение, е на разположението на депутатите.

След три часа заседание предложението на правителството за преговори със САЩ бе подкрепено от комисията по отбрана. На него са били обсъждани вариантите за плащане, включително за разсрочено плащане, сроковете за доставка и финансовата рамка – 1,8 млрд. лв. към този момент.

Това обаче, което ще влезе в парламента обаче препоръчва отклоняване от тази сума, което в повечето случаи означава повече.

Ако стане непреодолимо американското условие за еднократно плащане, има опции да се говори за заем или помощ от американска агенция, каза министър Каракачанов.

Той коментира и възможността шведската компания „Грипен“, която остана втора в конкурса за нов изтребител, да заведе международно дело, ако правителствата на България и САЩ започнат преговори за Ф-16

„Според директива на Европейския парламент военните договори не подлежат на такава процедура – нито на съда в Люксембург, нито в Хага, нито на Международната организация на труда“, каза Каракачанов.

„Казвам, че няма опасност България да бъде осъдена“, каза министърът, като поясни, че в случая става дума за преговори между правителства и ако има обжалване, то трябва да е от страна на някоя от държавите, а не от фирмите.

Говорейки за „отклонения“ от определената сума, като каза, че тя „няма да е максимума на това, което сме получили като първоначално предложение“.

Депутатът Славчо Велков от БСП заяви, че е получил уверения за реализиране на проектите за модернизация на сухопътните сили и МВС дори и при нуждата от повече пари за американските изтребители.

Той обяви, че партията му остава против преговорите със САЩ заради промените по начина на плащане – да не бъде разсрочено, и самата финансова рамка.

„С ДДС, общо този проект, с допълнителната инфраструктура, доставки, мита, такси, софтуер и т.н., ще надхвърли сумата с малко по-малко от един милиард лева. Сега сумата без ДДС е 1,5 млрд. лв. – рамката, а аз предполагам, че това ще бъде 2,4-2,5 млрд.“, каза Велков. По думите му дори да се намали в резултат на преговори, тя няма да стане под 2 млрд. лв.

Подробности може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Темата за изтребителите Ф-16 влиза за обсъждане в две комисии в парламента

Комисията по отбрана и бюджетната комисия ще обсъдят предложението на кабинета за започване на преговори със САЩ за придобиване на изтребители Ф-16. Заради част от документите, които са секретни, дебатите и в двете комисии ще бъдат закрити...

публикувано на 15.01.19 в 07:26

Парламентът получи предложението да се преговаря за Ф-16

В парламента вече е внесено предложението на правителството да бъдат одобрени преговори със САЩ за купуване на изтребител Ф-16. В същото време от шведската фирма, производител на „Грипен“, изразиха учудване , че България ще разговаря с фирма,..

публикувано на 10.01.19 в 16:11
ВИЖТЕ ОЩЕ
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Борисов излиза на плюс. Всички се борят за любовта му

Епизод от предизборната надпревара и демонстрация на сила – така политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" разчита отстраняването на председателя на парламента Росен Желязков и с гласовете на ПП-ДБ. "Това е демонстрация на сила...

публикувано на 26.04.24 в 09:11

Обследват щетите от градушката в Пловдив, Стара Загора и Сливен

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много..

публикувано на 26.04.24 в 09:03

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия. В престижната надпревара ще се включат 96 ученици, а победителите ще станат част от националния отбор за международни състезания. Най-добрите астрономи пристигат и ще бъдат до неделя..

публикувано на 26.04.24 в 08:33
Надежда Йорданова

Надежда Йорданова: ПП-ДБ не търси участие в управлението на всяка цена!

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации не може да бъде свикано и да проведе заседание. Когато служебното правителство залитне в някаква..

публикувано на 26.04.24 в 08:26
Изложение на Чипровски килими

Започва фестивалът на Чипровския килим, представят обичая "Доткавалник"

Обичаят "Доткавалник" ще бъде представен за първи път на традиционния фестивал на Чипровския килим. Фестът стартира днес и ще продължи до неделя. Деветото издание на фестивала на Чипровския килим ще се проведе на площад "Чипровско въстание"...

публикувано на 26.04.24 в 08:07

Илияна Йотова открива форума "Овластяване на новото поколение"

Първият по рода си глобален доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици ще бъде представен днес. Събитието ще бъде излъчено на живо в над 20 държави, членки на ОИСР,..

публикувано на 26.04.24 в 08:07
д-р Христо Стоянов

Д-р Христо Стоянов: Необходими са поне 2-3 мандата, за да се успокои системата на здравеопазването

Системата на здравеопазването е една от най-консервативните. Неминуемо е всички бури и катаклизми в политиката да не се отразяват на тази консервативна система . Това заяви в интервю за БНР д-р Христо Стоянов, изпълнителен директор на..

публикувано на 26.04.24 в 07:59