Фотографът Юли Панайотов се отправя към Арктика

4
Снимка: Личен архив

Не си представя да тръгне за някъде без фотоапарата си. Така ще направи и през април, когато заминава на арктическа експедиция, след като спечели конкурс във Фейсбук с най-силен вот за кандидатурата си.

Той е Юли Панайотов. Родом от Шумен, живее във Великобритания. С още двама победители напролет ще се озове далеч на север – в Арктика.

„Наградата е тази – да отидеш да пътуваш. Няма парични награди, няма неща, които биха изкушили много хора да участват в такива конкурси“, разказа той в предаването „Хоризонт до обед“.

Веднъж вече Юли е ходил в района на Полярния кръг. Физически се чувства добре подготвен. Екипът, с който ще се движи, включва и специалисти по оцеляване.

Макар експедицията да не е фотографска, Юли Панайотов ще трупа опит за бъдеща своя самостоятелна мисия на север. Иска да влезе във връзка с организации, които се занимават със защитата на полярни видове животни.

„Всичко в полярния кръг ми е любимо. Полярната лисица и полярната мечка са главните обекти, които искам да заснема. Също и полярната сова. От много години специализирам и снимам сови, които са ми любим обект. Така че тези три обекта са за начало.“

Пътувал е много на изток – Китай, Индия, Тайланд. През последните години се пренасочил към Скандинавия и „студените държави“.

„Като за момента не съм ходил кой знае къде, с изключение на Финландия и Исландия. Мечтая да посетя далечните острови на Канада в Полярния кръг, Сибир, забравени кътчета – не останаха много.“

Юли Панайотов е израснал в артистично семейство, баща му е художник. Той самият се прехвърлил от журналистическа фотография към природата и дивите животни.

Вярва, че трябва да спрем с „безразборното замърсяване“ и да се опитаме да живеем природосъобразно.

Цялото интервю е в звуковия файл.


Галерия