Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кольо Парамов: Десетки милиарди се губят в мъглата на безотговорността у нас

Кольо Парамов
Снимка: БГНЕС
Българските служби проверяват българска банка заради парични преводи в големи размери от Венецуела. Темата беше обсъдена на среща в Министерския съвет при премиера, в която участваха американският посланик, главният прокурор и председателят на ДАНС.

Страната ни е получила информация от САЩ за парични преводи от държавната петролна компания на Венецуела към доверителна банкова сметка в България.

Знае се кой е титулярът на сметката. Става дума за парични преводи за милиони евро. Част от средствата са били превеждани от България по банкови сметки в други държави. Основанията са били недействителни, обясни главният прокурор Сотир Цацаров.

В интервю за БНР Кольо Парамов, финансов консултант и бивш главен ревизор на БНБ, коментира темата за венецуелските петродолари у нас.

Кои служби трябва да забележат превода на милиони долари?

На този въпрос Парамов отговори в предаването "Нещо повече", че ДАНС, финансовото разузнаване и най-вече БНБ са длъжни да знаят всичко това, но през последните 10-15 години този контрол е умишлено занижен. "Ние не искахме да влизаме в еврозоната по тази причина. Гуверньорът Искров допусна фундаментални грешки. Допуснахме от България да бъдат изнесени над 24 милиарда", каза Парамов.

От наблюдаваните 149 държави сме на 47-о място по глобален интензитет на изтичане на средства. От България са изнесени 24 милиарда и това се знае в чужбина. През 2007-а са над 4 млрд, през 2008-а - над 5 млрд. Трябва да се знае тези ресурси къде са отишли и откъде са дошли, подчерта финансистът.

"За всеки превод от над 50 000 евро сървърът на ЕЦБ знае всичко. Трябва да се доразрови проблемът "Магнитски", за да се знае в България как се взимат фундаменталните решения и как държавата упражнява контрол над пари, върху които трябва да се знае всичко, както е в Европа и Съединените щати. Само че у нас през последните 20 години не сме обръщали внимание на тези въпроси. Имаме 31,33 млрд. долара целеви загуби. Добавете 24 милиарда, които са изнесени и ще станат около 70 млрд. долара, които се губят в мъглата на бездържавността и безотговорността", обобщи Парамов.

 Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия. В престижната надпревара ще се включат 96 ученици, а победителите ще станат част от националния отбор за международни състезания. Най-добрите астрономи пристигат и ще бъдат до неделя в Плевен. "Тя е 27-ма по ред, с организатори Регионално управление на образованието - Плевен,..

публикувано на 26.04.24 в 08:33
Надежда Йорданова

Надежда Йорданова: ПП-ДБ не търси участие в управлението на всяка цена!

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации не може да бъде свикано и да проведе заседание. Когато служебното правителство залитне в някаква посока, да има възможност да се реагира ". Този коментар направи в интервю за БНР Надежда Йорданова от..

публикувано на 26.04.24 в 08:26
Изложение на Чипровски килими

Започва фестивалът на Чипровския килим, представят обичая "Доткавалник"

Обичаят "Доткавалник" ще бъде представен за първи път на традиционния фестивал на Чипровския килим. Фестът стартира днес и ще продължи до неделя. Деветото издание на фестивала на Чипровския килим ще се проведе на площад "Чипровско въстание". Освен че ще има изобилие от изложени Чипровски килими на алеята към историческия хълм, за първи..

публикувано на 26.04.24 в 08:07

Илияна Йотова открива форума "Овластяване на новото поколение"

Първият по рода си глобален доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици ще бъде представен днес. Събитието ще бъде излъчено на живо в над 20 държави, членки на ОИСР, взели участие в проучването. То е осъществено в държави от четири континента, а фондацията..

публикувано на 26.04.24 в 08:07
д-р Христо Стоянов

Д-р Христо Стоянов: Необходими са поне 2-3 мандата, за да се успокои системата на здравеопазването

Системата на здравеопазването е една от най-консервативните. Неминуемо е всички бури и катаклизми в политиката да не се отразяват на тази консервативна система . Това заяви в интервю за БНР д-р Христо Стоянов, изпълнителен директор на Университетската болница "Лозенец". Устойчивите практики в системата не са за един мандат. За да има..

публикувано на 26.04.24 в 07:59
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Кабинетът на Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници, твърди израелска медия. Американската армия започна да помага за изграждането на временно пристанище край бреговете на ивицата Газа, през което да се доставят повече хуманитарни помощи. Междувременно йеменските бунтовници..

публикувано на 26.04.24 в 07:55
Служител замерва радиационните нива в зоната на Чернобил, 22 април 2021 г.

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил – най-тежката в света

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал. Жива верига със свещи в Никозия за годишнината от аварията в Чернобил..

публикувано на 26.04.24 в 07:44