Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медицински сестри излязоха на национален протест

| обновено на 01.03.19 в 15:36
5
Медицински сестри излязоха на протест в София и в други градове.
Снимка: БГНЕС

Десетки медицински сестри от 25 града на страната протестираха пред Министерство на здравеопазването с искания са за по-високи заплати и подобряване на условията на труд. В Народното събрание министърът на здравеопазването Кирил Ананиев увери, че исканията са справедливи и с допълнителните 30 милиона лева заплатите ще се увеличат.

Медицински сестри от цялата страна се събраха на национален протест пред Министерството на здравеопазването. Недоволството тръгна от организирани в социалните мрежи медицински работници. 

Медицинските сестри са изпратили основните си искания и са ги депозирали в Министерство на здравеопазването, МС и омбудсмана Мая Манолова, а те са – болниците да не бъдат търговски дружества; основна работна заплата за медицинските сестри – в размер на две минимални работни заплати, но за цялата страна; допълнителни възнаграждения и регламентирани правила; връщане на медицинските стандарти; почасово заплащане на нощния труд; допълнително заплащане за медицинските сестри, които работят в спешните отделения и в отделението по интензивно лечение и анестезиология; разписване на Колективния трудов договор; възможност за регламентиране на сестринския труд, както и промяна в категорията на труд, която в момента е трета. 

„Ние просто умираме от работа. Не може така - по 12 часа да работим, един ден да почиваме и след това пак започваме 12 часа. Това е нечовешко“, каза Илияна Георгиева, която работи в Александровска болница.

На протеста присъства и председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева:

„Това са справедливи искания - ние просто не организираме протеста, защото има решения на Националния съвет на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи от 3 февруари да направим една национална подписка, която да бъде подписана от медицинските специалисти и от гражданите, които ни подкрепят. Там са написани нашите искания - достойно заплащане, нормална професионална и кариерна реализация, като ще я внесем в МС, защото всъщност там е мястото, откъдето нещо може да се очаква. Колегите започнаха да организират този протест преди да бъдат отпуснати средствата за общините, допълнителните, по министерско постановление, не че те са достатъчни“.

Независимо от срещата вчера между Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи синдикати, министър и премиера, и обещанието, че от 30 млн. лв. отпуснати за болниците, ще се актуализират заплати, сестрите очакват конкретни резултати.

„Парите са достатъчно, може би, но те не се разпределят правилно“, каза Петя Недкова от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи. „Има огромни диспропорции в системата на здравеопазване по отношение на заплащането както между лекарите, така и между сестрите, между различните лечебни заведения, и това е проблем, политически, който трябва да се реши от политиците“. 

В цялата страна се организира подписка за  дългосрочна стратегия за здравните грижи, някои от сестрите ще протестират с лентички в лечебните заведения, други - пред болниците или общините. 

Медицински сестри от Варна излязоха на протест в подкрепа на колегите си от цялата страна с плакати „Днес подкрепяте нас, за да има кой да се грижи утре за вас!“. Ниското заплащане и лошите условия на труд са сред основните им искания.

Светлана Стойнева - координатор на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи за Варна обясни, че не се спазва колективния трудов договор от края на миналата година.

„Работодателят не се задължава да увеличи заплатите на здравните работници, а това е по преценка на работодателя. Така, че заплатите все още – в детски градини, училища, са 700 лв., в болниците – 660 лв., има места в онкоболницата, онкодиспансери, заплатите са вече 900-920 лв. Ако няма решения, може би ще се съберем отново на първи април и с колегите ще обсъдим следващи действия“, каза Стойнева.

Около 200 здравни работници от Бургас се включиха в днешния националния протест. В морския град те се събраха на две места - пред сградата на Общината и пред многопрофилната болница.

Основните им искания са да се спазят условията в подписания колективен договор в началото на тази година. Настояванията са за стартово заплащане от две минимални работни заплати и по-добри условия на труд.

„Искаме достойно заплащане на нашия труд, защото работим много и спасяваме човешки животи. Всеки ден работим по 18, по 24 часа без почивка“, коментира една от протестиращите.

„Работя не знам за какви пари, по-добре да отида в мол, пък съм учила 4 години“, заяви друга медицинска сестра. 

Близо 100 медицински сестри от болницата в Кюстендил излязоха на протест. Върху белите престилки сестрите носеха ленти "Протест".

"Едно дежурство между осем и десет лева -  нощно дежурство, заслужава ли си?", коментира една от протестиращите сестри.

Някои се оплакват и от неефективната охрана, искат поставяне на паник бутони в отделенията.

"Паник бутон задължително трябва да има в приемните кабинети, даже специално в детско отделение. Непрекъснато през нощта идват на тълпи от малцинствата и винаги са зле настроени към нас".

В Пазарджик медицинските сестри се събират пред сградата на общинската администрация. Освен за стартовата заплата и подобряване условията на труд, специалистите по здравни грижи настояват и за сключването на Колективен трудов договор на национално ниво.

"Защото в много болници се работи без Колективен трудов договор, а по него заплатата от 1 януари 2019 г. за нас – специалистите по здравни грижи, трябва да е минимум 900 лева, ние не искаме да носим повече тази система на гърба си. Ако не се седне да се говори, не се почне нещо да се прави, просто сме готови на 7-и април да излизаме отново на протест. Няма накъде повече", каза медицинската сестра Димитрия Димитрова, координатор на протестите в Пазарджик.

Протестен митинг организират и в Плевен медицински сестри от общинското здравеопазване. Те настояват за достойно заплащане, професионално развитие и дългосрочна национална стратегия за здравните грижи у нас. Още от доктор Румяна Нинова – председател на синдикатите към КНСБ:

„По-високо заплащане, кариерно развитие и настояване за дългосрочна, национална стратегия за професионалистите по здравни грижи.  Затварят се болници, затварят се отделения... Мотото на нашите сестри е: „Ние искаме да се грижим за децата на нашата България, а не за останалите страни в Европа“.

Ямболските специалисти по здравни грижи се включват символично националния протест. Исканията им се подкрепят и от лекарите в областта. Недостиг на медицински сестри и лаборанти, ниско, дори обидно заплащане, лоши условия на работа. Това са част от причините здравните работници от Ямбол да се включат в националния протест, посочи председателят на регионалната асоциация Цветка Войчева.

"Колегите са принудени да работят на две, и три и повече места, за да си осигурят един по-достоен живот, но напрежението ескалира, те не могат непрекъснато да работят така". Над 35 на сто от медицинските сестри в Ямболско са в пенсионна възраст. През следващите пет години ще се пенсионират още 120.

Структурите на Асоциацията на специалистите по здравни грижи в област Благоевград нямат яснота дали и колко техни колеги ще се включат в протеста на „белите престилки“ по места. 

Около 30 медицински сестри от общинската болница в Дупница излязоха днес на протест. Сестрите спряха работа за 30 минути, а грижата за пациентите поеха лекарите. Средната възраст на персонала е над 55 години. Има остър недостиг на кадри и се налагат допълнителни смени. Протестиращите уточниха, че са доволни от ръководството на болницата и настояха за помощ от общината.

„Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи не се е разграничила от протеста. Напротив аз лично ще бъда с тях пред Министерството на здравеопазването. Това, че синдикатите се дистанцираха от протеста е съвършено различен въпрос“, коментира пред БНР Милка Василева председател на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) информацията, че Асоциацията се е разграничила от протеста.

„Асоциацията има съвсем друг предмет на дейност – не заплати, но понеже това, което вече чухме, е една болна тема за нашата Асоциация, ние правим всичко възможно да участваме там, където се говори за заплати“, поясни още Василева в интервю за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

„Да настояваме да има нови правила за определяне на заплатите. Постигане на 3 минимални заплати в близките няколко години, защото 30% от сега работещите професионалисти по здравни грижи ще се пенсионират в следващите 3 години. Това ще бъде абсолютен шок за системата и това, че ние искаме 1500 минимум стартова заплата, а не 400, означава, че ние искаме да има развитие на здравеопазването. И да има хора, които реално ще останат тук. Така че ние сме заедно на протеста“, заяви още Василева.

Близо 100 медицински сестри, акушерки и клинични лаборанти излязоха днес пред общината в Стара Загора в подкрепа на исканията на специалистите по здравни грижи. Те изразиха недоверие, че обещаните от премиера и здравния министър 30 млн. лева ще помогнат за повишаване на заплатите и подобряване на условията на труд. Отправена бе заплаха и за национални протестни действия на 7 април.

Около 100 медицински сестри днес излязоха на протест пред болницата в Ловеч с искане за по-високи заплати. Директорът на болницата д-р Румяна Нановска обясни, че работещите в лечебното заведение до края на деня ще получат заплатите си за януари.

„Увеличението е символично - около 10%. Нашите възможности са такива, нямам осигурените средства, които са предвидени от министерството“, каза тя.

„При такива заплати не може да се работи. Много е трудно“, заяви една от протестиращите медицински сестри.

„Увеличението на заплатите е с по 20 до 40 лева“, допълни друга.

В Габрово на протест излязоха медицински сестри, акушерки, лаборанти, физиотерапевти от областната болница. Техни колеги, които работят в чужбина, лекари и пациенти подкрепиха исканията им за адекватно заплащане и по-добри условия на труд.

Протестиращите издигнаха плакати с надписи „Чашата преля“, „ Оценете ни днес, докато ни има“ и поставиха редица проблеми - липсата на кадри в здравеопазването, с разпределението на отговорностите между работещите в болничната помощ.

Подробности можете да чуете в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Здравният министър подкрепи исканията на протестиращите медицински сестри

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви пред журналисти в парламента, че специалистите по здравни грижи имат своите основания да протестират и подкрепя техните искания.  С допълнителните 30 милиона лева от правителството и с разпределение на..

публикувано на 01.03.19 в 12:10
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипърските турци излизат на масов протест срещу корупцията

Кипърските турци излизат днес в северната част на Никозия на масов протест срещу "корупцията, бедността и безизходицата", с искания за "чисто общество". Негови инициатори са 32 опозиционни политически партии, синдикати, асоциации и други неправителствени..

публикувано на 26.04.24 в 05:26
Хамза Юсаф

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да се раздели с поста си

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да бъде принуден да напусне поста си, след като Зелените, които бяха коалиционен партньор на неговата Шотландска национална партия обявиха, че ще подкрепят вот на недоверие срещу него в парламента в Единбург...

публикувано на 26.04.24 в 03:57

Големи компании в Кипър ще получат субсидии за енергийна модернизация

17 млн. евро субсидии предоставя правителството на Кипър на големи компании за тяхната енергийна модернизация и укрепване на конкурентоспособността им. Подаването на заявления по новата бизнес програма започва днес.  Безвъзмездните средства по новия..

публикувано на 26.04.24 в 03:42

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се..

публикувано на 25.04.24 в 22:55
Изглед към Атина, 5 януари 2024 г.

Сапьори са обезвредили 314 бомби под старото летище в Атина

На мястото на старото летище на Атина се изгражда внушителен комплекс. Заедно с казино, ресторанти и хотели се стоят също вили и апартаменти в 45-етажна кула. Летището се нарича "Елиникон" и е с площ три пъти по-голяма от Монако. Цените на..

публикувано на 25.04.24 в 22:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски е благодарил на САЩ за одобрената военна помощ

В телефонни разговори с председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, и с лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на Съединените щати за одобрената военна..

публикувано на 25.04.24 в 22:37