Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тленните останки на Франсиско Франко ще бъдат ексхумирани през юни

Мавзолеят в Долината на падналите, където е погребан генерал Франко
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тленните останки на испанския диктатор Франсиско Франко ще бъдат ексхумирани от неговия мавзолей и ще бъдат погребани отново на 10 юни до съпругата му в гробище северно от испанската столица, предаде АФП, цитирана от БТА.

„Препогребването на тленните останки на Франко ще се състои на 10 юни сутринта. Те ще бъдат препогребани в пантеона Мингорубио-Ел Прадо, който е собственост на държавата и се намира в гробище северно от Мадрид, където е погребана съпругата на Франко“, поясни днес испанската вицепремиерка Кармен Калво.

Това решение обаче може да бъде обжалвано пред съда и така препогребването може да бъде забавено и дори блокирано.

Още с идването си на власт през юни 2018 г. социалистическото правителство на премиера Педро Санчес обяви, че ще извади тленните останки на Франко от мемориалния комплекс „Долината на падналите“, който се намира на 66 километра западно от Мадрид.

Първоначално правителството трябваше да потърси подкрепата на Ватикана. След това то отхвърли предложението на семейството на Франко да се препогребе диктаторът в семейна гробница в катедралата Алмудена в центъра на Мадрид до кралския дворец. Правителството се опасяваше, че така катедралата би могла да се превърне в място на поклонение за онези, които изпитват носталгия по диктатурата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Мавзолеят в Долината на падналите, където е погребан генерал Франко

Испанският парламент одобри ексхумацията на Франко

Испанският парламент одобри ексхумацията на бившия диктатор на страната генерал Франсиско Франко, предава AFP. Генералът е държавен глава на Испания след края на Гражданската война от 1939 до 1975 година до смъртта си, когато е погребан в..

публикувано на 13.09.18 в 16:06
ВИЖТЕ ОЩЕ
Болница

Жената, обезобразена с ножица от приятеля си в Елена, вече е в стабилно състояние

41-годишната гражданска на Узбекистан, която беше обезобразена с ножица от 23-годишния си приятел, вече е в стабилно състояние и продължава лечението си в очното отделение на областната болница във Велико Търново. От Районната прокуратура, посочиха,..

публикувано на 10.05.24 в 16:42

Великотърновският университет чества патронния си празник

Великотърновският университет, носещ името на светите равноапостоли Кирил и  Методий, чества днес патронния си празник. Репортаж на кореспондента ни Здравка Маслянкова. За 63-а година иконата на светите Кирил и Методий поведе шествието във..

публикувано на 10.05.24 в 16:28
Областният управител на Плевен Николай Абрашев

Областната управа в Плевен отчита добра координация за изборите

В Плевен е създадена добра координация между институциите за провеждането на предстоящите избори на 9 юни. Това стана ясно след първата среща в Областната администрация. "Координацията е добра, няма някакви сигнали, няма подадени проблеми...

публикувано на 10.05.24 в 16:22
Снимката е илюстративна.

Тяло на жена е открито в района на жп гарата в Кюстендил

Намерено е тяло на жена на железопътната линия в района на кюстендилската гара, съобщиха от полицията. Дежурна полицейска група е извършила оглед на мястото, тялото е откарано в местната болница за аутопсия. Жената е идентифицирана, тя е 54..

публикувано на 10.05.24 в 16:18
Киър Стармър

Очакват Стармър да обещае премахване на схемата за депортиране на мигранти в Руанда

Във Великобритания лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър ще обещае да премахне правителствената схема за депортиране на мигранти в Руанда и да отклони 75 милиона паунда за финансиране на стотици нови специализирани служители,..

публикувано на 10.05.24 в 16:05

Изложба в Ловеч за 60-годишнината от откриването на паметника на Васил Левски

В Ловеч тази вечер ще бъде открита изложба, посветена на 60-годишнина от откриването на най-големия и най-внушителен паметник на Васил Левски.  Изложбата е подготвена от Държавен архив – Ловеч и Регионалната библиотека "Проф. Беню Цонев"...

публикувано на 10.05.24 в 16:00

КНСБ предупреждава за ефективни протести в здравеопазването

За ефективни протести предупреждават от КНСБ, ако работодателските организации продължат да отказват участие в преговорите за нов колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване".  В писмо до президента, служебния премиер и здравния министър..

публикувано на 10.05.24 в 15:50