Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 17-23 март

5
Експедицията на Владо Донков се очаква да продължи около месец

Мокър сняг затруднява придвижването на екстремния фотограф Владо Донков, който се опитва да осъществи най-дългата българска полярна солова експедиция. Донков, обаче, запазва присъствие на духа и дори се шегува: “Надолу и по равно обаче животът отново е прекрасен и си викаш "Дайте още 1500 км от това" - написа той в социалните мрежи. Фотографът стартира във вторник (19 март) от географската ширина на Северния полярен кръг в Лапландия. По 800-километровото трасе до Нордкап (най-северната точка на Европа) Донков планира да премине със ски, теглейки шейна с целия си багаж - 85 килограма екипировка, снимачна техника и храна.
Още за него и експедицията му можете да прочетете и чуете тук.

Снимка
И докато Владо Донков тегли тежка шейна на север, националният ни шампион по парапланеризъм Ясен Савов лети в небето над Бразилия. Там той участва във финалите на Световната купа, които продължават до края на месеца. Миналия септември Ясен спечели сребърен медал на кръг от купата, който се проведе в Турция.

Ивона Михайлова зае трето място при жените, а Никола Калистрин - 16-о при мъжете на откритото международно състезание по ски-алпинизъм Rosa Ski Raid в Италия. Състезанието е индивидуално, мъжкият маршрут е с дължина 15 км., денивелация +1660 / - 1915, при жените +1150 м. Миналата неделя (17 март) Митренгова участва на финала на 4-звездното състезание по фрирайд в Ненда, Швейцария и зае 7-о място, което я нареди на 13-о място във временното класиране за Европа/Океания. Другите двама българи там - Симеон Павлов и Вальо Пелтеков, не стигнаха до финала, но споделиха места с третия във временното класиране за Европа/Океания и с небезизвестни състезатели от самия тур.

Снимка
Божана Чалъкова отново взе подиум и стана трета на състезанието 3 звези във Варс, Франция. Симеон Павлов пък стана четвърти в категорията ски мъже. Вальо Пелтеков стартира в състезание 3 звезди в Австрия, Борис Първанов се състезава на двузвездното състезание в Гросглокнер.

В края на миналата седмица (16 и 17 март) във Велико Търново се проведе първият кръг от купа "България 2019" в спортното катерене, дисциплина “боулдър” за деца и юноши. Участваха 26 състезатели. Класацията по клубове беше оглавена от софийските клубове "Алтиус" (6 златни, 4 сребърни и 3 бронзови медала), "НСА" (4 златни, 4 сребърни и 4 бронзови медала) и клуб "42" (2 златни и 3 бронзови медала).

Още три клуба завоюваха медали - домакините от "Трапезица 1957" (1 златен, 3 сребърни и 4 брознови), "Селт", Казанлък (1 златен и 3 сребърни) и "Варнаклайминг" (1 бронзов). Класирането можете да видите тук.

90 години организирано пещерно движение в България бяха отбелязани в началото на седмицата в Аулата на Софийския университет. На тържествената церемония присъстваха представители на пещерняшки организации от нашата и от съседни страни. Кулминацията на събитията, които ще продължат през цялата година, ще бъде Евро Спелео Форум, който ще се проведе в края на септември в София. 
Тази година, през ноември пък се навършват 90 години от началото на организирания алпинизъм в България.

K2 остава единственият осемхилядник, неизкачен през зимата, след като преди дни и последната експедиция там приключи. В неделя испанският алпинист Алекс Чикон слезе в Базовия лагер, след като достигна около 7000 м височина. Силните ветрове го принудиха да се откаже. Догодина полска национална експедиция планира опит за зимно изкачване на К2. 
А сега започва пролетният сезон по високите планини, където редица алпинисти и височинни туристи ще изпробват собствените си граници.
Снимка
Един от най-интересните проекти вече започна - руснаците Сергей Нилов и Дмитрий Головченко правят опит на рядко изкачвания седемхиляден връх Жану (известен още като Кумбакарна, 7710 м). Той се намира в най-дивата част на Хималаите и дори достигането до Базовия лагер е истинско предизвикателство, теренът нагоре е технически труден, а времето в района - традиционно нестабилно. Това принуди третия член на експедицията - полякът Марчин Томашевски, да се откаже почти в началото. Нилов и Головченко достигнаха 7127 м, те се придвижват по неизкачваната досега югоизточна стена, но бушуващите ураганни ветрове в момента ги принудиха да променят маршрута и да предпочетат южния хребет.
Двамата се придвижват изключително бавно. Вчера те са изминали 200 метра и дълго време са търсили място за палатката си. Очаква се след стихването на ветровете прозорец от два дни и после - снеговалежи.

Фазата по Quimera 8B
Ивайло Радков-Фазата се справи с два боулдъра 8B в Албарасин, Испания. Фазата беше на кратък трип в най-добрия боулдър район там и успя да изкатери The call of silence 8B (има видео), а преди това и Quimera 8B. Скалата е пясъчник, на над 1000 м и разнообразните по форма камъни са на равни места в гора. Катери се през цялата година.

Еду Марин направи първо свободно преминаване на най-дългия и най-труден скален таван в света - Валхала, в Китай. След като го екипира миналата пролет, испанският професионален катерач правеше опити по него в продължение на 6 месеца и най-накрая успя, след близо 10-часово катерене. 450-метровият маршрут е от 14 въжета с категории от 7а до 9а+, като само хоризонталната част е над 300 метра. Видео с един от опитите можете да видите тук.
След 6-годишни усилия италианецът Якопо Лархер се справи с един от най-трудните маршрути в трад катеренето в Кадаресе, Северна Италия. Той е решил да не му дава категория, но вероятно става дума за 9а. Маршрутът е дълъг 25 метра. 

Марго Хейс по Papichulo 9a+
21-годишната американка Марго Хейс премина своето трето 9а+ и така претендира да е жената-катерач с най-високи постижения до момента. Тя изкатери Papichulo 9a+ в Олиана, Испания. През 2017 г. Хейс стана първата жена, изкатерила 9а+ - La Rambla, пак в Испания, а няколко месеца по-късно се справи и с Biographie, във Франция. Миналата година Хейс зае 10-ото място на световното първенство по спортно катерене, в дисциплината боулдър, а следващата й цел са Олимпийските игри в Токио през 2020 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Зверев

Александър Зверев продължава напред в Мадрид

Четвъртият поставен Александър Зверев (Германия) се класира за третия кръг на турнира по тенис на клей от сериите "Мастърс" в испанската столица Мадрид с награден фонд от 7 877 020 евро. В среща от втория кръг Зверев се наложи над хърватина Борна Чорич с 6:3, 6:3 за час и 28 минути игра. По два пробива в двата сета осигуриха на на..

публикувано на 27.04.24 в 06:38
Пирин загуби от Ботев (Вр)

Пирин загуби в Благоевград от Ботев (Вр)

Отборът на Пирин загуби с 1:2 у дома от Ботев (Враца) в двубой от 31-ия кръг на футболното ни първенство. Двата отбора се намират в последната шестица и се борят за оставане в елита. Още в 8-ата минута домакините поведоха в резултата след грешка на бранителя Меси, който се подхлъзна и позволи на Иван Тасев да порази вратата на Ботев...

публикувано на 26.04.24 в 22:04
Волейболистите на Левски спечелиха титлата

Волейболистите на Левски взеха златните медали

Отборът на Левски спечели 15-та титла в шампионата по волейбол при мъжете. "Сините" победиха след обрат с 3:1 (23:25, 25:19, 25:20, 25:) у домаЦСКА и триумфираха в серията с 3:0 успеха. В първия гейм "червените" поведоха със 7:2, но Левски успя да се върне в двубоя при 7:9. "Сините" дори изравниха при 11:11, но воденият Александър..

публикувано на 26.04.24 в 21:25
Удинезе - Рома

Късен гол донесе победата на Рома над Удинезе

Рома спечели с 2:1 като гост срещу Удинезе в доиграването на мача от 32-ия кръг на италианското футболно първенство, който беше прекъснат в 72-ата минута, когато Еван Ндика колабира на терена. "Вълците" се поздравиха с драматичния успех след гол с глава на Брайън Кристанте в петата минута на допълнителното време. Столичани са с 58 точки на..

публикувано на 26.04.24 в 07:51
Манчестър Сити

Манчестър Сити с нова крачка към титлата в Англия

Футболистите на Манчестър Сити постигнаха категорична победа с 4:0 при гостуването си на Брайтън в отложена среща от 29-ия кръг на английската Висша лига. Тимът от Манчестър доминираше през цялото време на футболния терен и на практика си осигури успеха още до 34-ата минута, когато водеше с 3:0. Голямата звезда на гостите Кевин Де Бройне вкара много..

публикувано на 26.04.24 в 07:46
Белослава Кръстева

Пета победа за Белослава Кръстева на европейското по шахмат

Белослава Кръстева записа петата си победа на европейското индивидуално първенство по шахмат за жени, което продължава на гръцкия остров Родос. В шестия кръг нашето момиче надигра с белите фигури французойката Митра Еязипур и има пет точки в класирането като дели второто място. С половин точка повече начело е Улвия Фаталийева от Азербайджан. Виктория..

публикувано на 26.04.24 в 07:31
Национален отбор по спортна гимнастика за младежи

България с четири финала на ЕП по спортна гимнастика за младежи в Римини

Давид Иванов се класира за четири финала на Европейското първенство по спортна гимнастика за младежи, което се провежда в италианския град Римини. Иванов ще спори за отличията в многобоя, както и на финалите на кон с гривни, халки и успоредка. В многобоя Давид Иванов събра 79.132 точки, което е трети по сила резултат. Брат му Йоан Иванов е на 27-а..

публикувано на 25.04.24 в 21:39