Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпреки настоятелното искане на премиера Бойко Борисов

Турция отказа да се извини за думите на Чавушоглу

| обновено на 30.03.19 в 18:48
Премиерът Бойко Борисов говори пред журналисти след срещата си с турския вицепрезидент Фуат Октай в резиденция „Снагов“ край Букурещ.
Снимка: БТА

Турция не пожела да се извини на страната ни за казаното от външният им министър Мевлют Чавушоглу, че е имало намеса от съседката ни за приемането на поправките в Закона за вероизповеданията у нас.

Премиерът Бойко Борисов поиска настоятелно извинението от вицепрезидента на Турция Фуат Октай по време на балканския форум, който се провежда в Букурещ.

След 5-часови разговори беше обявено, че турската страна се вижда нищо нередно в думите на Чавушоглу и че те били извадени от контекста на казаното по време на предизборен митинг.

Разговорът с турския вицепрезидент Борисов започна късно в петък след срещата си с лидерите на Гърция, Румъния и Сърбия, където домакинът Виорика Дънчила бе поканила да присъства и Октай.

След като няколко пъти е гледан клипът с изказването на Чавушоглу и е проведен първо разговор с него, а после и с президента Реджеп Ердоган, поисканото настоятелно от Борисов извинение е отказано.

„Бях неотстъпчив за всякакви други варианти на съвместни изказвания, комюникета. Много ясен бях, че честа и достойнството на една държава не могат да се съизмерват с никакви други ползи“, каза премиерът.

Борисов още веднъж потвърди, че поправките в Закона за вероизповеданията не са правени под натиск. Това е била позицията на страната ни – че държавата трябва да плаща на вероизповеданията.

При разговорите под натиск до късно снощи Борисов не е разговарял с президента Ердоган.

„Продължават да твърдят, че с нищо и по никакъв начин това не било нито натиск, било ситуация. Пет часа обяснявам кое е натиск, кое ситуация. Те твърдят обратното. На мен никой не ми се е обаждал, нито ми е оказвал натиск.

В коментара си премиерът каза още, че разбира, че Турция е в предизборна ситуация, но избори предстоят и в България.

„Когато всички водят антитурска кампания, ние никога не сме си го позволявали. А в България антитурската кампания носи плюс. Именно заради добросъседските отношения ние никога не го правим. Разбирам ги, че в неделя имат избори, но не за сметка на България. По никакъв начин нашите мюсюлмани не се нуждаят от защита, защото те имат абсолютните права и свободи и на вероизповедание и на всичко останало“, каза Борисов.

Партия ВМРО обяви, че свиква протест пред посолството на Турция в понеделник сутринта. "България не е турска провинция, за да ни казва Анкара какви законопроекти да правим," заявиха от партията и призоваха отново за категорична забрана на чуждото финансиране на вероизповеданията у нас.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини правителството, че води "васална политика" спрямо Турция и че "прикрива" намесата на Анкара в закона за вероизповеданията.

От своя страна, заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов призова за умереност, като припомни, че Турция приютява повече от 3 милиона сирийски бежанци:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бойко Борисов

Борисов чака извинение от Турция за думите на Чавушоглу

Премиерът Бойко Борисов заяви днес, че  България очаква извинение от Турция за казаното за поправките в Закона за вероизповеданията от министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу. Този коментар Борисов направи преди срещата си с турския вицепрезидент..

публикувано на 29.03.19 в 20:22
Премиерът Бойко Борисов говори пред журналисти след срещата си с турския вицепрезидент Фуат Октай в резиденция „Снагов“ край Букурещ.

Турция отказа да се извини за думите на Чавушоглу

Турция не пожела да се извини на страната ни за казаното от външният им министър Мевлют Чавушоглу, че е имало намеса от съседката ни за приемането на поправките в Закона за вероизповеданията у нас. Премиерът Бойко Борисов поиска настоятелно..

обновено на 30.03.19 в 18:48
Реджеп Ердоган

Ердоган завърши предизборната си кампания с 6 митинга в Истанбул

Тероризмът като "проблем номер едно" бе сред основните теми на последните речи на турския президент Реджеп Таип Ердоган преди утрешните местни избори в югоизточната ни съседка. С маратон от шест митинга в европейската част на Истанбул турският..

публикувано на 30.03.19 в 18:33
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росица Кирова

Извънредно заседание на парламента на 30 април

Народното събрание (НС) ще проведе извънредно заседание на 30 април, вторник, вместо да има заседание на 2 май. Това обяви председателят Росица Кирова. Заседанието е насрочено за 14 ч. и на него ще бъдат обсъдени на второ четене промените в Закона..

публикувано на 26.04.24 в 14:13
Министърът на здравеопазването Галя Кондева и доц. Ангел Кунчев

Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина. Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на..

публикувано на 26.04.24 в 14:09
Ваня Григорова

Свиленски: Григорова е използвана, за да бъде патерица на Борисов в следващия парламент

Ваня Григорова е използвана, за да бъде патерица на Бойко Борисов в бъдещия парламент. Така зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че в следващия парламент може да има по-различна..

публикувано на 26.04.24 в 13:59

Хиляди декари земеделска земя са засегнати от градушката в Чирпанско

В община Чирпан продължава огледът и описването на щетите от вчерашната градушка. Засегнати са хиляди декари земеделски площи със зърнени култури и овощни насаждения. Зетьово е едно от най-пострадалите населени места в община Чирпан. В..

публикувано на 26.04.24 в 13:52

Кабинетът "Главчев" изгасил "два пожара", няма да се отрази на бюджета

Осигуряването на средства по така наречената "украинска помощ" за земеделците и отпускането на пари за предприятието "Мини Марица -изток" няма да доведат до увеличаване на бюджетния дефицит.  В т ова увери в началото на днешното..

публикувано на 26.04.24 в 13:50
Явор Нотев

Явор Нотев за изборите: Обезверен съм!

49-ото НС ще остане в историята с това безобразно действие и решение, което беше наложено и огласено с гръмкото наименование "поправка на Конституцията" . Това заяви пред БНР Явор Нотев - юрист, бивш депутат от партия "Атака" и зам.-председател..

публикувано на 26.04.24 в 13:22

Кметът на Ловеч уволни свой заместник заради липса на подкрепа от БСП

Кметът на Ловеч Страцимир Петков уволни един от заместниците си - Петър Маринов.  Петков поясни, че това е политическо уволнение, тъй като не получава подкрепа от коалиционния партньор БСП, от чиято квота беше назначен Маринов.  Петър Маринов..

публикувано на 26.04.24 в 13:20