Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасан Адемов: През 1997 няма регистър на осигурените и това създава условия за фабрикуване на документи

2
Снимка: БГНЕС


На заседанието на социалната комисия в НС в сряда ще бъде разгледан проектът, внесен от ГЕРБ, за промени в Кодекса за социално осигуряване

Това каза за БНР председателят на социалната комисия в парламента Д-р Хасан Адемов и допълни:

„Няма да губим време! Очевидно е, че този въпрос трябва да бъде решен в най-скоро време, за да отпаднат каквито и да е съмнения около това дали ще има някой ощетен или не. Искам да подчертая, че няма да има нова формула. Формулата е една и съща. Има нов начин за изчисляване на така наречения индивидуален пенсионен коефициент“

След симулация на НОИ е установено, че част от бъдещите пенсионери биха могли да имат намален размер на пенсията, но това е само хипотеза, изтъкна Адемов в предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“

„Невинаги намалението на индивидуалния пенсионен коефициент означава непременно намаляване на размера на пенсията. Има два начина за изчисляване на размера – този преди нова година и този след 1 януари 2019 година“.

Преди 2000-та година не е имало максимален осигурителен доход и така се създават условия за манипулиране на трудовата биография с фалшиви документи за осигурителен стаж. Преди 97-ма година няма и регистър на осигурените лица, така че „има създадени условия за фабрикуване на пенсионни документи“, обясни Адемов мотивите за приемане на измененията в КСО. Според него манипулациите ще намалеят:

„Прокуратурата, НОИ и МВР проведоха през последните месеци акции, с които се надявам, че всички, които се опитват да манипулират пенсионни документи, ще разберат, че това жестокост дърпа справедливостта и доверието в пенсионната система. Надявам се оттук нататък тези случаи да бъдат минимизирани“

Той нарече „хипотеза“ твърденията, че 30% от българските пенсионери са щели да получат намален размер на пенсията заради промените. Твърденията, че поправката ще струва около 13,67 милиона лева, също са на база на хипотеза, изтъкна той:

„Това, което е записано в сегашния проект, е свързано с възможността да избираш дали по един или по друг начин да ти бъде изчисляван размерът на пенсията. Не съм сигурен, че всички кандидат-пенсионери имат възможността да вкарат в двата калкулатора (който изчислява преди нова година и този след) размерът на пенсиите, за да могат да бъдат ориентирани. Затова смятам, че по-добрият вариант е по административен ред бъде приет по-благоприятният за лицето, като се пенсионира, размер“.

Притеснявам се да не отворим нов пазар на хора, които ще си предлагат усулгите да изчисляват размера на пенсията на гърба и за сметка на хората, на които им предстои да се пенсионират“

Димитър Манолов - президентът на КТ „Подкрепа“ и заместник-председател на Надзора на НОИ, изтъкна, че на среша с Борисов е разговаряно изчисленията да се правят по служебен път.  Синдикалистът обаче остава резервиран към новия дуален модел

„Този атавизъм, който остана с тези три години, трябваше бъде премахнат много отдавна. Това е някакъв опит за смесване на олио с вода. Тези три години бяха от предишния пенсионен механизъм – навремето пенсията се определяше върху избрани от лицето три години за целия му трудов стаж. Тогава имаше уравниловка - всички получаваха едни и същи доходи и тези три години общо взето нямаха кой знае какво значение, защото трудовия път на човека беше относително равномерен. Защо останаха тези три години, продължава да не ми е ясно“. Щеше да бъде справедливо, ако имахме възможността в определянето на пенисионния коефициент да включим всички доходи преди 97-а, а не само три години.

Феноменът ще продължи да съществува до 2037 година, а фалшифицирането на осигурителни книжа „е индустрия“, категоричен е синдикалният лидер:

„Органите на НОИ ежедневно се занимават с такива неща и разнасят в прокуратурата всякакви документи, около които има съмнения“.

Адемов коментира и дипломатическата криза между България и Турция около Закона за вероизповеданията

Нямам нито информация, нито усещането, че някой се е намесил във вътрешните работи на България по отношение на текстовете на промените в Закона за вероизповеданията. Тъкмо обратното – срещите в Светия синод и всички останали възможни консултации, становища по този проект бяха вплоскостта на търсенето на консенсус“.

В коментар за разсрочването на дълговете на Главното мюфтийство Манолов заяви:

„В края на миналата година пред очите ми попаднаха данни за задължения на Главното мюфтийство към осигурителните фондове. Настръхнаха ми косите! Гледах само една част - задълженията за болнични, защото там имаше драма, не само в Мюфтийството а тези, чиито работници ползват болнични, пък работодателите не плащат осигурителни вноски, което е драма. Тогава ми направи впечатление числото, което седеше срещу Мюфтийството. Очевидно, че там години наред са го карали така. Защо са оставили тези задължения, ако е вярно допускането, че отвънка се получават някакви сериозни средства?!“

Трябва да се гарантира публичност на информацията за даренията за вероизповеданията, коментира Манолов

Адемов отказа да коментира апела на партия ДОСТ за създаване на турско малцинство в България.

Относно скандала с имотите на властта, добил популярност като „апартаментгейт“, той каза:

„Мисля че ПП ГЕРБ взе своите решения. От ДПС нямаме отношение към това по какъв начин те вземат техните решения“.

Според синдикалния лидер Димитър Манолов имотният скандал е станал „част от калните борби“ преди изборите:

„Дебатът не беше много политически. Беше медии и политическа партия. Другите партии си мълчат, защото ако се погледне и там, ще излезе абсолютно същото. Всички си мълчат – „тях са ги хванали, да се оправят“. Друг е въпросът, чисто философски, какъв е този мерак да имаш такива жилища. Човек има една уста, един стомах … не може да спиш в 6 легла ….Аз съм чувал от строители в частни разговори, че те предпочитат да привличат такива хора, да им продават на по-ниски цени, за да могат чрез името им да продават на други клиенти. Въобще тази жена, която си изтърва от тази до тази фирма и каза, че себестойността им е 500 евро и оттам нататък всичко им е кяр, дава много широки маржове, в които всеки може да прави каквото си иска. За политически чадър не съм докрай сигурен, но сигурно някого ще хванат и за това. Тези въпросните строители ги подкараха и за разни такива неща, които не се случват без политически чадър“.

Манолов обясни и решението на „Подкрепа“ да не издига кандидатура за европейските избори с нежелание да участва в „мръсната и кална“ политическа борба:

„Хората, с които ние работим, са изключително политически непредставени навсякъде в Европа, не само в България. Свръхпредставени са не повече от 5% от гражданите на Европа, а останалите 95% плащат сметката за това. Това е основната причина за социалната криза, в която се намира Европа, ЕС като такъв, Европа и целия свят“.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителен базар в Дома за деца и младежи с увреждания в Монтана

Благотворителен великденски базар организираха в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана. Изработените сувенири се изкупиха за кратко време За поредна година в Дневния дом направиха изложба – базар от сувенири за Великден. От няколко месеца настанените в центъра, с помощта на педагозите и възпитателите, изработваха венчета,..

публикувано на 26.04.24 в 20:21
Найден Тодоров

Найден Тодоров: Опитваме се да наваксаме едни забавени процедури във Фонд "Култура"

Медиите са към министерство на културата, но по закон се води само списък – регистър, на медиите. И аз питам къде принадлежи БНР или БНТ, и електроните медии?  Министерство на културата се опитва да работи за създаването на законите, уточняващи кой са реалните собственици, но къде е властовият лост в Министерство на културата? Няма такъв!..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Кюстендилските абитуриенти ще дефилират по променен маршрут

Изпращането на абитуриентите от кюстендилските гимназии, до което остава по-малко от месец, но подготовката вече върви, ще става по нов маршрут и по нова концепция. Това обяви градоначалникът инж. Огнян Атанасов.  Досега тийнейджърите се събираха на гаровия площад, при Паметника на Войнишкото въстание, но вече ще го правят на централния пл...

публикувано на 26.04.24 в 19:59

Проучват кои преградни съоръжения в реките от водосбора на Янтра може да бъдат премахнати

Водостоци, прагове и бентове нарушават естественото протичане на река Янтра. За това предупреждават от Сдружението за дивата природа "Балкани" и започват пилотно проучване за премахване на преградите в реките от водосбора на Янтра във Великотърновско.  Изкуствено изградената хидротехническа инфраструктура и практиката за коригиране на речните..

публикувано на 26.04.24 в 19:49

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г.

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент на „Работническо дело“, който заедно с Любен Антонов влизат в забранената радиационна зона при..

публикувано на 26.04.24 в 19:15
Йенс Столтенберг

Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова от Берлин другите съюзници в Алианска да последват примера на Германия и да увеличат помощта си за Украйна. "Германия е най-големият европейски донор на военна помощ за Украйна. Вие току-що решихте да изпратите трета система "Пейтриът" на Украйна и аз силно вярвам, че другите съюзници трябва да..

публикувано на 26.04.24 в 19:11

МС одобри над 195 млн. лв. допълнителни разходи за различни ведомства

Правителството одобри общо над 195 милиона лева допълнителни разходи за различни ведомства.  От пресслужбата на Министерския съвет посочват, че целта е преодоляване на разликите във възнагражденията на персонала в бюджетните организации и увеличаване на заплатите.  Близо 2 500 000 лева получава Националния статистически институт, над 4 милиона лева -..

публикувано на 26.04.24 в 19:04