Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на детската книга

Рецептата за повишаване на грамотността - 15 минути четене на ден

| обновено на 02.04.19 в 18:15
Снимка: БГНЕС
Днес отбелязваме Международния ден на детската книга. По този повод Столичната библиотека ще даде началото на националната кампания „Походът на книгите“. 

В осмото издание на кампанията спортистите са главните действащи лица, главните четци. Те ще четат в столични училища и детски градини, каза в предаването „Преди всички“ Валентина Стоева - председател на Фондация „Детски книги“. Част от спортистите, които ще участват в „Походът на книгите“, са Евгения Раданова, Йордан Йовчев и Тити Папазов.

Спортът и четенето могат да вървят ръка за ръка, каза Стоева и добави: „Тези послания са много важни и е хубаво да ги предаваме на децата - че в крайна сметка всичко е свързано. Ако искаш да успяваш в една област, трябва да има постоянство, а пък четенето е начин да откриеш светове, които не са ти познати, включително да се запознаеш с някои спортове“.

В последните години има разцвет на книгоиздаването от български съвременни детски писатели, посочи Валентина Стоева и подчерта, че те излизат и извън пределите на България.

„Четем всеки ден“ е част от паневропейска инициатива „Европа чете“, която цели да насърчи четенето и грамотността, каза още тя и добави:

„Целта на инициативата е да покажем на обществото, че рецептата за повишаване на грамотността не само на децата, но и на възрастните е много проста - тя е четене на глас от родител на дете или четене за удоволствие само по 15 минути на ден. С това малко усилие можем да се справим с огромния процент функционално неграмотни деца и възрастни. В България двама от всеки пет 15-годишни и възрастни са функционално неграмотни и срещат затруднения с осмислянето на прочетеното. Рецептата - 15 минути четене на ден“.

„Децата ни се нуждаят от книги, които да са достъпни в обществените и училищните библиотеки, за да могат хората, които работят с децата и насърчават четенето, да могат да го правят лесно“, призова още Валентина Стоева. 

В Търговище Денят на детската книга ще бъде отбелязан с карнавал и маратон на четенето. Програмата на регионалната библиотека предвижда през целия месец април интересни образователни събития. Предстои библиотекарите да четат приказки в детското отделение на Многопрофилната болница и в Кризисния център. 

След седмица известни личности продължават похода на книгите за насърчаване на четенето сред малките деца. На 18 април ще се проведе кръгла маса „Библиотерапия и приказкотерапия - нови методи за работа в читалищните библиотеки“. В края на месеца е представянето на художествени произведения на автори от петте общини на областта, а за край на кампанията е предвиден открит урок „Книгата е велика, когато човек умее да я ползва“. 

Още по темата чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Словашкият премиер Роберт Фицо пристига за правителственото заседание в град Хандлова

Състоянието на Фицо е тежко, има опасност за живота му (Обновена)

Премиерът на Словакия Роберт Фицо е в тежко състояние с опасност за живота. По-рано днес той бе прострелян прострелян в град Хандлова, на 180 км от столицата Братислава. Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо "Следващите часове са решаващи", написаха от правителствената пресслужба на официалната страница на Фицо във..

обновено на 15.05.24 в 22:28

Прогноза на ЕК: 3,1 на сто е очакваната инфлация за България

3,1 на сто е очакваната инфлация за България за тази и 2,6 на сто за следващата година, сочат данните от огласената пролетна икономическа прогноза на Еврокомисията за 2024-та година. Низходящата тенденция на външните цени се очаква да ограничи инфлацията на цените на енергийните и неенергийните индустриални стоки, се казва в прогнозата...

публикувано на 15.05.24 в 13:36

Атанас Василев: Лозята в България намаляват драстично

От днес започва прием на документи за подпомагане застраховането на реколтата при лозарите . Интервенцията е с бюджет от 800 хил. лв., съобщи преди дни зам.-министърът на земеделието Деян Стратев.  " Тази програма за застраховане на реколта има определен лимит. В момента се застраховат до 400 лв. насажденията ", посочи пред БНР Атанас Василев -..

публикувано на 15.05.24 в 10:19

Прогноза: Летният туристически сезон ще е по-добър от миналогодишния

Първите туристи у нас за летния сезон пристигнаха на 2 май и са от Великобритания. На 17 май ще се състои официално откриване на летния сезон в Несебър. Прогнозите са този сезон да бъде по-добър от миналогодишния.  От ефира на БНР председателят на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм Иван Грошев апелира към всички в туристическия бизнес..

публикувано на 15.05.24 в 09:15

Около 50 клиники в страната - подготвени за съвременно лечение на инсулт. Медицинската помощ се бави

Около 50 000 българи годишно биват покосени от инсулт. Това е близо 7 пъти над нормите за допустимост , възприети в световен мащаб, коментира пред БНР д-р Георги Георгиев, заместник-председател на Асоциацията за инсулт и афазия. Той оприличава ситуацията с инсултите у нас с черна кутия - система, в която виждаме какво се подава на входа,..

публикувано на 14.05.24 в 10:59
Богомил Николов

Богомил Николов: Държавата се е отдръпнала, оставени сме сами срещу мобилните оператори

Изначално начинът на сключване на договори с мобилните оператори е порочен , заяви пред БНР Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители".  По думите му в повечето случаи хората не знаят какво подписват : "Това, което служителят е отбелязал в неговия монитор, остава невидимо за вас. Преди да се разделите, в някои случаи, ако имате..

публикувано на 14.05.24 в 10:39
акад. дмн д-р Григор Горчев

Акад. д-р Григор Горчев: Изкуственият интелект не може да замести липсващите кадри в медицината

Изкуственият интелект не може да замести липсващите кадри в медицината, а може само да помага .   Това коментира пред БНР акад. д-р Григор Горчев, почетен ректор на Медицинския университет в Плевен, преди представянето на новия брой "Здравен барометър", посветен на здравеопазването и изкуствения интелект.  " Изкуственият интелект навлиза в..

публикувано на 14.05.24 в 09:18