Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Панчугов: Устоите на това управление се клатят много сериозно

Не очаквам сериозни резултати от днешния КСНС, каза политологът

Христо Панчугов
Снимка: БГНЕС

Не очаквам сериозни резултати от днешния Консултативен съвет по национална сигурност при президента, каза пред БНР политологът Христо Панчугов.

„В последните години КСНС се превърна във форум, в който всеки да отиде и да каже публично какво мисли по една тема, без истински да се влиза в детайли и в разговор за това – как институционално да се реши този казус“, добави той в интервю за предаването „Преди всички“.

Този форум не трябва да се превръща в поредната говорилня, категоричен е политологът и добави, че е необходим смислен дневен ред и резултатите от противодействието на корупцията да бъдат превърнати в истински план за действие, в истинска стратегия за това как да се създаде институционален механизъм.

Христо Панчугов смята, че КПКОНПИ е създадена като инструмент за саморазправа с неудобните на властта. „Извън това, като че ли резултати от борбата с корупцията няма или поне това е убеждението на около 57% от българските граждани“, каза той.

Според него големият проблем е, че в последните години трайно институциите биват изненадани от ситуации, които би следвало те да познават и дори да са предотвратили. В следствие на това идва и огромната липса на доверие на хората към институциите:

„В последните години скандалът и публичните разкрития, отиграването на позиции около тези скандали се превърна в основна парадигма на българската политика. Това се отнася и към КСНС. Той в последните години беше ползван точно за това – за позициониране спрямо обществените скандали, а не за задаване на стратегическа рамка и ясна визия и политическа посока. Не очаквам такова признание и днес. Ще се окаже, че всичко се върши по правилата и че благодарение на този скандал сега рязко ще се промени ситуацията, без да става ясно обаче как това ще се случи. Ако това е резултатът, аз бих бил истински разочарован за пореден път от разпада, до който е стигнала институционалната среда в държавата“.

Политологът анализира реакциите след скандала „Апартаментгейт“: „Устоите на това управление вече се клатят много сериозно, не защото „Апартаментгейт“ е успял да нанесе стабилен удар, а защото няма смислена реакция, няма хора и институции, които да реагират адекватно и като че ли няма потенциал да се намерят различни хора“.

Според него трябва да се търси политическо решение и то да бъде вкарано в публичен дебат, който след това да стигне в парламента.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Атанас Славов

Атанас Славов: Има залитане към превръщането на КПКОНПИ в репресивен орган

Има залитане към превръщането на антикорупционната комисия в репресивен орган, заяви пред БНР преподавателят по конституционно право Атанас Славов, анализирайки внесените промени в антикорупционния закон. Според него с тези промени се прави опит този..

публикувано на 08.04.19 в 09:05
ВИЖТЕ ОЩЕ
Германският канцлер Олаф Шолц

Шолц разкритикува призивите за отслабване на ЕС

Германският канцлер Олаф Шолц разкритикува призивите за отслабване на Европейския съюз като саморазрушителни и безотговорни. Във видеообръщение по случай Деня на Европа Шолц призова гражданите да гласуват на предстоящите европейски избори...

публикувано на 09.05.24 в 13:05
Калин Стоянов

Калин Стоянов потвърди за досъдебното производство за напускането на "Да запазим Корал" от Кирил Петков

Образувано е досъдебно производство по казуса с напускането на Кирил Петков на сдружението "Да запазим Корал". Това потвърди министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Проверката се ръководи от СДВР, а подробности може да даде прокуратурата,..

публикувано на 09.05.24 в 12:52

Служебният кабинет стартира процедура за разширяване на ГКПП "Малко Търново"

Служебното правителство започва процедурата по разширяването на граничния контролно-пропускателен пункт "Малко Търново". До няколко дни предстои агенция "Митници" да изготви техническа спецификация на проекта и процедурата да бъде задвижена..

публикувано на 09.05.24 в 12:49

Васил Терзиев защити изграждането на велоалея в центъра на София

Кметът на София Васил Терзиев защити решението за новата организация на движение в центъра на София. Няколко дни в района на бул. "Фритьоф Нансен" и бул. "Патриарх Евтимий" има протести заради изграждане на велоалея. Живеещите са недоволни от..

публикувано на 09.05.24 в 12:44
Доц. Екатерина Дамянова

Доц. Екатерина Дамянова за чудесата Библейски

Тази нощ е посветена на на светите места в Йерусалим, за чудесата, за които се говори в Библията и за библейската археология и откритията от последните години.  Гост в "Нощен Хоризонт" по темата е доц. Екатерина Дамянова, преподавател по Библейска..

публикувано на 09.05.24 в 12:24
Гражданската инициатива „Даная за живот” внася в Министерския съвет исканията за 6 конкретни спешни реформи в детското здравеопазване.

"Даная за живот" внесе в МС близо 12 000 подписа с искане за реформи в детското здравеопазване

Година след смъртта на 15-годишната Даная Кулева в болница "Пирогов" нейната майка Ани Стоянова и съмишленици поискаха от държавата спешни реформи в детското здравеопазване. Те внесоха близо 12 000 подписа в подкрепа на исканията в Министерския..

публикувано на 09.05.24 в 12:15
Димитър Главчев

Главчев отказва отстъпки пред РСМ, призова за изпълняване на изискванията за ЕС

Повече отстъпки няма накъде да правим, каза служебният премиер и външен министър Димитър Главчев пред журналисти относно изборните резултати в Република Северна Македония и европейския път на развитие на страната.  Главчев призова да се изчака..

публикувано на 09.05.24 в 12:10