Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биопроизводители протестираха с искане министър Порожанов да подаде оставка

Стоилко Апостолов: Получава се така, че няма кой да контролира министерството

| обновено на 09.04.19 в 13:25
2
Протестиращите пред МЗХГ биопроизводители са категорични, че дори и да получат покана, няма да влязат за разговор с чиновниците
Снимка: БГНЕС

Протестиращите биопроизводители не успяха да разговарят с премиера Бойко Борисов и ще насрочат нова дата за друга демонстрация. Те продължават да настояват за оставката на земеделския министър Румен Порожанов, за промяна в наредба №5 и за създаване на консултативен съвет по биоземеделие.

Недоволството сред биопроизводителите назрява отдавна и заради забавени плащания и проблемен диалог с агроведомството. Сегашната ситуация обаче, според тях, граничи с репресия и разправия с целия сектор.

За необходимостта от нормативни промени съобщиха миналата година и европейските контролни органи, и българската Сметна палата. Целта е да се гарантира прозрачност и сигурност за потребителите, че биопродуктите на пазара са без химия. Повече от половин година биопроизводители и чиновници от агроведомството обсъждаха проектонаредбата и накрая тя излезе във вид, който ще доведе до фалит целия сектор, твърдят протестиращите.

Преди няколко дни МЗХГ направи нови промени, отговарящи на исканията на биофермерите, но те са недостатъчни, за да тушират недоволството, тъй като са предложени и други промени, които не са съгласувани със сектора.

„Подиграват се с нас отдавна, но това, което се случва през последната година, е геноцид и ще унищожи окончателно биоземеделието в България“, казват демонстрантите. Толкова рестриктивни наредби към биофермерите няма никъде в Европа, категорични са те. В България се работи под непрекъснат страх, че ще ти отнемат биосертификата без причина всеки момент, допълват хората.

900 от биофермерите са заплашени реално от фалит, тъй като агроведомството отне разрешението на контролиращите им фирми, което значи, че те ще трябва да изхвърлят всички предварително направени опаковки и етикети, което пък е сериозна финансова загуба.

Очакваше се министърът на земеделието да даде брифинг за журналисти, за да обясни последните промени в наредбата, направени преди дни. Те отговарят на искания на биопроизводителите, но пък производителите са категорични, че без гаранции от премиера повече няма да говорят с чиновниците от агроведомството, които са ги лъгали многократно.

В предаването „Преди всички“ Стоилко Апостолов, управител на фондация „Биоселена“, посочи исканията на протеста:

„Виновните да си понесат наказанията. Ние искаме оставка, те ще решат какви мерки ще предприемат. Второ, да се ремонтира законодателството, така че да отговаря на европейското, и в тази комисия да бъдат включени представители на бранша. Трето, да се създаде консултативна комисия по биологично земеделие“.

Причините за протеста се коренят в промяната в нагласите, поведението и отношението като цяло на министерството към сектора, посочи Апостолов и добави:

„Нещо се случва в сектора, а секторът не е канен, не присъстваме в никакъв диалог. Правят се промени в законодателството, в мерки за подпомагане, много неща се случват, без секторът да участва и да се взима неговото мнение“.

Според него в наредбата са заложени наказания, които ги няма никъде по света. Такова нещо не бива да остава в законодателството, категоричен е той.

„Така, както бяха променени наредбите, всички заинтересовани страни бяха изключени. Сега се получава така, че на практика няма кой да контролира министерството - то е последната инстанция. Това не е така никъде по света. Би трябвало да има някаква форма поне на граждански контрол“.

Приети в края на миналата година промени в наредба предвиждат, че ако само в една партида биопродукция бъде открито дори минимално количество от неразрешени за биопроизводството вещества, то контролният орган веднага трябва да започне процедура по отнемане на сертификата на цялото стопанство. Според производители е възможно въпросното замърсяване да е единичен случай и да се дължи на външен източник, а не на опит за измама от фермера. Текстовете обаче не правят разлика.

Заради отказ на Министерството да ги чуе, фермерите поканиха премиера Борисов, чрез открито писмо, да се намеси. В противен случай следват фалити на биоземеделци, твърдят те.

За създалата се ситуация биопроизводителите са информирали Международната федерация на движението за биологично земеделие и Главна дирекция „Земеделие“ на Европейската комисия.

Още по темата чуйте от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Биофермерите искат оставката на земеделския министър

Биофермерите излизат на протест утре с искане за оставката на земеделския министър Румен Порожанов. Според биопроизводителите агроведомството е повело открита война срещу сектора. От Асоциация „Биопродукти“ изпратиха открито писмо до премиера,..

публикувано на 08.04.19 в 08:12
ВИЖТЕ ОЩЕ

Германия подкрепи Харков след руската офанзива

Германия призова съюзниците на Украйна да продължат да подкрепят Киев, след като Русия започна офанзива срещу северната част на Харковска област, предава АФП. Украйна съобщи за опит на руски диверсионни групи да пробият границата "Хората от Харков..

публикувано на 10.05.24 в 22:43
Джон Кърби

Кърби: Все още няма мащабна операция срещу Рафах

Съединените щати отново изразиха загриженост относно израелското нападение срещу Рафах, но заявиха, че все още не са видели мащабна операция срещу препълнения с бежанци от целия анклав град.  От Белия дом подчертаха, че въпреки че преговорите по..

публикувано на 10.05.24 в 22:39
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: По цялата фронтова линия се водят тежки сражения

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че по цялата фронтова линия се водят "тежки сражения", след като Русия започна мащабна сухопътна офанзива в североизточната част на страната. Русия продължава настъплението си в Харковска област на..

публикувано на 10.05.24 в 22:19
Кулите

Дарение от 1 милион евро за спасяването на средновековната кула "Гаризенда“ в Болоня

Американският милиардер и топ мениджър в света на икономиката Ерик Шмид направи уникално дарение за спасяването на средновековната кула "Гаризенда“ – символ на Болоня със съседната ѝ „Азинели“, застрашена от срутване. Обезопасиха кулата Гаризенда..

публикувано на 10.05.24 в 21:45

Русия продължава настъплението си в Харковска област на Украйна

Руски части са овладели четири села в украинската Харковска област и се опитват да си проправят път към град Волчанск. Това съобщи изданието "Украинская правда", като се позова на военни източници. От Волчанск и околните селище се евакуират местните жители...

публикувано на 10.05.24 в 21:15
Президентът на САЩ Джо Байдън

САЩ обявиха нов пакет от 400 млн. долара помощ за Украйна

Съединените щати обявиха нов пакет от военна помощ в размер на 400 млн. долара за Киев, след като Русия започна изненадваща сухопътна офанзива в Североизточна Украйна. Русия с атака в Харковска област В меморандум, публикуван от Белия дом,..

публикувано на 10.05.24 в 20:59

Огнище на птичи грип в Хасковска област

Ново огнище на птичи грип е регистрирано в Хасковска област, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните. Заразата е засечена във ферма със 6 300 патици в симеоновградското село Константиново. Заболелите патици ще бъдат умъртвени по хуманен..

публикувано на 10.05.24 в 19:50