Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенцията за борба с градушките има 13 000 противоградни ракети, бройката им ще расте

Снимка: БГНЕС

Агенцията за борба с градушките в момента разполага с 13 хиляди противоградни ракети, съобщи за „Хоризонт“ директорът ѝ Ваньо Славеев.

От началото на сезона до момента градоносни облаци са атакувани 16 пъти, като са изстреляни над 500 ракети.

„Прогнозата е към увеличаване на силата и честотата на тези екстремни явления, които се наблюдават, така че по всяка вероятност бройката на ракетите непрекъснато ще расте“, каза Славеев.

Ваньо Славеев припомни, че ведомството му покрива едва 17 милиона дка от територията на страната, като в тези площи влизат едва една трета от обработваемите земи.

Причината за сериозно пострадалите от градушката стопанства в Българене е, че територията на селището е извън обхвата на градозащитата в момента. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Сериозни са щетите от снощната градушка в община Кайнарджа и село Ветрен

Сериозни са щетите, които снощните порой и градушка са нанесли на селскостопанската продукция и инфраструктурата в община Кайнарджа и в силистренското село Ветрен. В Ситовските села Искра и Гарван са наводнени земеделски площи. В Заветското село..

публикувано на 07.05.19 в 18:03
Регистрираните земеделски производители ще бъдат подпомогнати по линия на държавната помощ за компенсиране на разходите, причинени от неблагоприятни климатични събития.

Порожанов: Пострадалите от градушките стопани ще получат обезщетение

Пострадалите от градушките стопани ще получат обезщетение. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Той заедно със зам.-министър Атанас Добрев и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Живко..

обновено на 07.05.19 в 14:17
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пред сградата на Държавната дума (долната камара на руския парламент), Москва, 14 май 2024 г.

Държавната дума в Русия утвърди състава на новото правителство на премиера Мишустин

След осемчасово заседание Държавната дума в Русия утвърди състава на новото правителство на премиера Михаил Мишустин. Вицепремиерите в кабинета бяха утвърдени вчера. Премиерът на Русия Михаил Мишустин запазва поста си Според приетите през 2020 г...

публикувано на 14.05.24 в 20:01
Президентите на Китай и на Русия Си Дзинпин (вляво) и на Русия Владимир Путин

Преди посещението на Путин в Китай

Войната в Украйна и сътрудничеството в областта на енергетиката и икономиката ще са в дневния ред на срещата между президентите на Русия и Китай тази седмица, съобщават руските информационни агенции. Пекин съобщи за предстоящо посещение на Путин..

публикувано на 14.05.24 в 19:02
Гасене пожар след нощен  ракетен удар върху частни сгради в Харков, 10 май 2024 г.

Харков е бил подложен на няколко въздушни удара

Седем въздушни удара е понесъл днес украинският град Харков, съобщи управителят на областта Олег Синегубов. При един от тях многоетажен жилищен блок бе поразен с управляема авиационна бомба. Ранените са най-малко 20. Нанесени са значителни материални..

публикувано на 14.05.24 в 19:01

ЕС разшири санкционната рамка срещу Иран

Съветът на ЕС разшири санкционната рамка срещу Иран заради подкрепата му за руската агресия в Украйна и за въоръжени групи в Близкия изток и Червено море. Режимът в Техеран е наказан и заради подкрепата за йеменските хуси, които от ноември м. г. държат в..

публикувано на 14.05.24 в 18:40
Евакуация край Вовчанск, Харковска област, 12 май 2024 г.

Улични боеве в град Вовчанск, североизточно от Харков

Руските и украинските войски водят улични боеве за граничния град Вовчанск, североизточно от Харков, твърди агенция ТАСС. Ръководителят на украинското военно разузнаване очаква в скоро време нападение и към областния център Суми...

публикувано на 14.05.24 в 18:01
Проф. Михаил Станчев

Проф. Михаил Станчев: Май и юни ще са критични за Харков, зависи от американската помощ

Следващите 2 – 3 седмици ще са критични за Харков. Според мен ще е повече време и май и юни ще бъдат критични. Може да има стабилизация, но зависи от помощта, която се очаква от САЩ и НАТО. Американците почти не помагат. Украйна загуби много..

публикувано на 14.05.24 в 18:00
Андрей Белоусов

Новият министър на отбраната на РФ Белоусов беше изслушан в горната камара на руския парламент

Определеният от руския президент Владимир Путин за нов министър на отбраната Андрей Белоусов заяви, че вижда първостепенната си задача на поста в осигуряването на всичко необходимо за войските, които участват в така наречената от него "специална военна..

публикувано на 14.05.24 в 17:48