Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театралният фестивал „Тара-ра бумбия“ обещава изненади

От днес до 20 май Благоевград е домакин на международния фестивал за млад и независим театър „Тара-ра бумбия. В селекцията от 22 спектакъла са постановки, които  обраха наградите „Икар“ и „Аскеер“.

Двама режисьори пристигат от Москва и Ню Йорк, за да  бъдат част от другия акцент на фестивала – 100-годишнината на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ в Благоевград.

За седмото издание на фестивала, чието име „Тара-ра бумбия“ се наложи като част от културния бранд на града, се говори повече от месец. Една след друга бяха оповестявани изненадите, което повиши интереса почти до театрален  взрив. На последната пресконференция основният организатор и селекционер Василка Бумбарова  сподели формулата на нарастващия успех на  формата:

„Високо художествени изпълнения, които от една страна дават картина какво се случва в българския театър, а и в европейския…“

Съвременни и класически пиеси, но с модерен привкус и прочит ще се играят на  няколко сцени. Постановката за официалното откриване тази вечер също не е случайна:

„Ще започнем с „Приятно ми е, Ива!“ – едно представление на Театър 199. Това е моноспектакъл на една актриса, но то в известна степен е феномен, защото има „Ирак“ и „Аскер“ за представление и за режисура“, обясни Бумбарова.

Изключително интересен е сюжетът на  постановката, която ще представи на фестивала народен театър Сомборн, република Сърбия.  Привилегия за младите театрали е възможността да участват в уъркшоп  с  известния гръцки актьор Василис Лагос, разказва Василка Бумбарова:

„Представлението неотдавна взе 4 или 5 награди на фестивала на балканския театър в Ниш. Казва се „Ако Сомбор беше Холивуд“ и показва история на един ентусиаст от 30-те години – реален човек, опитал се да превърне този град в Западна Сърбия в Холивуд, снимайки филм и правейки филмови представления. Театърът е почти безсловесен… много популярен в момента жанр, с похвати от нямото кино. Дело е на един от най-известните в момента сръбски режисьори Кокан Младенович… Поканили сме и един изключителен гръцки артист Василис Лагос, който ще направи един уършоп „тяло и глас“, между театъра и живота. Той е ученик та един от гурутата в световния театър Йежи Гротовски

„Театрална памет“ е  специалната тематична линия на младежкия фестивал „Тара-ра бумбия“. А поводът е 100-годишнината на  ДТ „Никола Вапцаров“. Двама режисьори пристигат от Москва и Ню Йорк, за да бъдат част  от този празник.

Димитри Астрахан и Ставри Карамфилов ще се насладят на постановките, правени преди 30 години на благоевградска сцена - „ На лов за диви патици“ и „ Нирвана“.

Има и още изненади в тази линия на театралната историческа памет.

„Ставри Карамфилов ще постави театър за Вапцаров, който реално ще е юбилейният спектакъл за 100-годишнината“, каза директорът на благоевградския театър Маргарита Мачева. „Той е едно от емблематичните имена на този театъра и важна част от развитието му. Ставри Карамфилов използва изключително интересен театрален език, а разговорите, които водихме ми подсказват, че ще бъде нещо изключително“.

Василка Бумбарова обясни, че в програмата е включен и спектакъл, който се казва „Апарт“ и се играе в театър „Азарян“. „Той е посветен именно на театралната памет – документално представление за живота на актьорите от едно поколение, които сега са на 80 години. Поканили сме и героите на това представление“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Арнаудов

Андрей Арнаудов: Няма тема, по-важна от демографията!

Потенциалът от българи в чужбина, които могат да се върнат в страната, е огромен. Това заяви в интервю за БНР Андрей Арнаудов, създател на платформата "Bulgaria wants you"/"България те иска". 81% от българите, живеещи в Берлин, обмислят завръщане в страната – сочат резултатите от онлайн анкета, проведена на кариерен форум там през..

публикувано на 09.05.24 в 09:51
Снежана Тодорова

Снежана Тодорова: И до днес наш девиз е този на Йосиф Хербст - "Никому в угода, на никому напук"

През последните 130 години организираното журналистическо движение в България е преживяло множество промени и предизвикателства, но някои от основните въпроси, които вълнуват журналистите и обществото, остават вечни и неделими. Дори и през годините на големи промени, въпросите за моралността и етиката в журналистиката, както и за справедливото..

публикувано на 08.05.24 в 13:38
Късноантична сграда

В археологическия подлез на Пловдив може да видите късноантичната сграда "Ирини"

Епископската базилика на късноантичния Филипопол вече трета година е един от най-посещаваните културно-исторически обекти в Пловдив, а уникалните мозайки от 4-6 век , разположени на две нива предизвикаха интереса и на прочутата Бетани Хюз – професор, историк, телевизионна и радиоводеща, автор на книги. Филмът от поредицата й "Съкровищата..

публикувано на 05.05.24 в 16:34

Димитър Димитров успя да съгради храм в село Искър

За Димитър Димитров ви разказахме за първи път преди три години. Тогава неговата мечта да съгради храм в родното плевенско село Искър беше в самото начало на реализирането. Днес градежът на параклиса „Света Параскева“ е към края си. Преди три години Димитър Димитров малко притеснен ни разказа за завета на дядо си  – да съгради храм в..

публикувано на 05.05.24 в 09:12

Ученици от столичните училища взеха участие във Великденски базар

По традиция и по програма в училищата и детските градини текат интензивни приготовления за Великденските празници. В тазгодишния базар за Великден, който се провежда в Министерството на образованието, се включиха близо 500 деца и ученици от над 60 учебни заведения. Коридорите на два етажа от министерството на образованието се..

публикувано на 05.05.24 в 07:11

Манастирите на България от IV век до днес

Нови манастири се строят от църквата, но винаги има някой инициатор, който става ктитор , той дава средства. Това каза пред БНР Христо Шанов, автор на книги за манастирите на България, работил 45 години като експерт в Националния институт за паметниците на културата.  "Книгите ми "Манастирите на България", които са три тома, обхващат периода от..

публикувано на 03.05.24 в 18:33
Мерим Тенев

Мерим Тенев: Това, което съм правил в професионалния си живот, ми дава невероятно спокойствие

" Това, което съм правил в професионалния си живот, ми дава невероятно спокойствие и мога да спя спокойно , защото никога не съм се продал, никога не съм правил услуги, не съм заблуждавал с информациите, които съм предавал. Проблем е отношението на другите към професията ни, защото много хора се постараха тя да бъде подценявана и да девалвира"...

публикувано на 03.05.24 в 15:44