Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: За България Германия е стратегически партньор в ЕС

Снимка: прессекретариат на държавния глава

Предизвикателствата, пред които е изправена Европа, изискват механизми за своевременно вземане на решения и реакция и още по-тясна интеграция в областта на отбраната и сигурността. Това заяви президентът Румен Радев днес на среща с германския външен министър Хайко Маас, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Радев открои миграцията и охраната на външните европейски граници, както и кризите в съседните региони, като фактори на сигурността, които изискват обединена и силна Европа.

„За България Германия е стратегически партньор в ЕС и много близък партньор в НАТО“, посочи Румен Радев и добави, че страната ни разчита на германска подкрепа за модернизация на Българската армия и за пълноценната интеграция на българската отбранителна индустрия и наука в рамките на общите европейски проекти, включително и финансирани чрез Европейския фонд за отбрана.

„Българската отбранителна индустрия е предпочитан доставчик в редица държави и Германия може да участва в нейната технологична трансформация“, отбеляза още президентът.

Обща бе оценката, че устойчивата тенденция на ръст в двустранния икономически обмен между България и Германия, който вече надхвърля 8 млрд. евро, създава предпоставки за последващо разширяване на инвестиционното сътрудничество.

„За България е особено важно, че германските инвестиции не са само в сферата на финансовите институции и инструменти, а преди всичко в реалната икономика и в производството“, подчерта държавният глава. Радев и Маас отбелязаха значението на въвеждането на дуалното обучение в България, което насърчава професионалната квалификация и реализация и е реален фактор за намаляване на младежката безработица. 

България и Германия споделят обща позиция за необходимостта от енергийна диверсификация в Европа, беше подчертано още на срещата.

„С колкото повече източници, маршрути и доставчици на енергийни ресурси разполагаме, толкова по-висока ще бъде сигурността в доставките, както и конкурентоспособни цените“, заяви още на срещата си с министър Хайко Маас президентът Румен Радев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Министрите Екатерина Захариева и Хайко Маас направиха първа копка на новата сграда посолството на Германия в София

Хайко Маас: Решението за стратегическа инвестиция е в ръцете на „Фолксваген“

България е силен проевропейски партньор в сърцето на ЕС и ние сме сигурни, че и след изборите ще продължи да говори със силен проевропейски глас. Това каза министърът на външните работи на Германия Хайко Маас след среща с вицепремиера и български външен..

обновено на 20.05.19 в 13:02
Премиерът Бойко Борисов и германският външен министър Хайко Маас.

Борисов и Маас разговаряха за инвестиции и енергийна сигурност

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна в неделя вечерта с министъра на външните работи на Германия Хайко Маас. В Министерския съвет те обсъдиха актуални теми от двустранен характер, както и въпроси от дневния ред на Европейския съюз, съобщи..

публикувано на 19.05.19 в 21:30
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гвоздейков: Готови са критериите по процедурата за изграждане на зарядни станции за леки и товарни автомобили

Готови са критериите по процедурата за изграждането на зарядни станции за леки и товарни автомобили по ТЕН-Т мрежата (Трансевропейска транспортна мрежа). Това заяви в Бургас служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, по време на..

публикувано на 14.05.24 в 21:07
Пред сградата на Държавната дума (долната камара на руския парламент), Москва, 14 май 2024 г.

Държавната дума в Русия утвърди състава на новото правителство на премиера Мишустин

След осемчасово заседание Държавната дума в Русия утвърди състава на новото правителство на премиера Михаил Мишустин. Вицепремиерите в кабинета бяха утвърдени вчера. Премиерът на Русия Михаил Мишустин запазва поста си Според приетите през 2020 г...

публикувано на 14.05.24 в 20:01
Президентите на Китай и на Русия Си Дзинпин (вляво) и на Русия Владимир Путин

Преди посещението на Путин в Китай

Войната в Украйна и сътрудничеството в областта на енергетиката и икономиката ще са в дневния ред на срещата между президентите на Русия и Китай тази седмица, съобщават руските информационни агенции. Пекин съобщи за предстоящо посещение на Путин..

публикувано на 14.05.24 в 19:02
Гасене пожар след нощен  ракетен удар върху частни сгради в Харков, 10 май 2024 г.

Харков е бил подложен на няколко въздушни удара

Седем въздушни удара е понесъл днес украинският град Харков, съобщи управителят на областта Олег Синегубов. При един от тях многоетажен жилищен блок бе поразен с управляема авиационна бомба. Ранените са най-малко 20. Нанесени са значителни материални..

публикувано на 14.05.24 в 19:01

ЕС разшири санкционната рамка срещу Иран

Съветът на ЕС разшири санкционната рамка срещу Иран заради подкрепата му за руската агресия в Украйна и за въоръжени групи в Близкия изток и Червено море. Режимът в Техеран е наказан и заради подкрепата за йеменските хуси, които от ноември м. г. държат в..

публикувано на 14.05.24 в 18:40
Евакуация край Вовчанск, Харковска област, 12 май 2024 г.

Улични боеве в град Вовчанск, североизточно от Харков

Руските и украинските войски водят улични боеве за граничния град Вовчанск, североизточно от Харков, твърди агенция ТАСС. Ръководителят на украинското военно разузнаване очаква в скоро време нападение и към областния център Суми...

публикувано на 14.05.24 в 18:01
Проф. Михаил Станчев

Проф. Михаил Станчев: Май и юни ще са критични за Харков, зависи от американската помощ

Следващите 2 – 3 седмици ще са критични за Харков. Според мен ще е повече време и май и юни ще бъдат критични. Може да има стабилизация, но зависи от помощта, която се очаква от САЩ и НАТО. Американците почти не помагат. Украйна загуби много..

публикувано на 14.05.24 в 18:00