Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делийски: Цветанов не липсваше от тези избори

Веселинов: Всички данни опровергават инсинуациите за купен вот

Снимка: БГНЕС

ГЕРБ не успя да влезе в пълния обем на твърдия си електорат. В този смисъл не се реализира тежка ерозия на подкрепата, но пълна прошка също не се реализира.

Това каза за БНР политологът Страхил Делийски в коментар за резултатите от вота за ЕП:

„Електоралната подкрепа на вота за ГЕРБ има специфични характеристики. До голяма степен се дължи на ефекта „партията-държава“, който умело беше използван между другото и в тази кампания, в която основни действащи лица бяха кметовете на ГЕРБ по места и премиерът Бойко Борисов“.

Политологът коментира, че „в никакъв случай Цветанов не липсваше от тези избори“ и е продължил да работи за успехите на ГЕРБ „невинаги тихо и незадължително скромно“:

„Той нямаше публична роля – нормално, нямаше как да има. Но, ако не беше ключовата роля на Цветанов като гарант за ефективността на тези клиентелистки мрежи по места, за ефективно функциониране на модела „партия-държава“, то г-н Борисов щеше да се освободи от тежестта на присъствието на Цветанов по един доста по-радикален начин. Това нямаше как да се случи месец и половина преди изборите, защото Цветанов е прекалено важен в технологията по произвеждане на гласове за ГЕРБ“.

Явяването на ГЕРБ със СДС е целяло да се използват имиджови дивиденти, но и „да се направи така, че дясната алтернатива да бъде по-малко представителна“.

Според него резултатите на „Демократична България“ говорят за „много сериозна мобилизация“.

Делийски очаква „някакъв тип динамика“ в „малката коалиция“ но те ще останат структурно обединени. Успехът на ВМРО на евровота, според него, е обвързан с тяхната „изключително скъпа рекламна и медийна кампания“. Eкспертът изрази и съмнения, че партията регистрира висока активност в региони, известни с възможността за купуване на гласове.

В отговор Искрен Веселинов от ВМРО коментира твърдението като „клевети и гнусни инсинуации по адрес на ВМРО“.

„ВМРО през тези избори заложи изключително на позитивна кампания, през цялото време търсеше вота на работещите, нормалните, образованите хора и го получи. Който погледне демографския профил на нашите избиратели, ще види, че повече от половината са висшисти и едва 1/10 са с основно и под- образование, каквито претенции имаше, че купуват в някакви секции наши представители. Всички данни опровергават подобни инсинуации. Една голяма победа на истинския, позитивния патриотизъм се опитва да се окаля“.

Волен Сидеров също намекна в изказване за купен вот. Веселинов отдаде това на „слабата коалиционна култура“ и „делириум от липса на гласове“:

„Очевидно загубите не се преглъщат лесно и е по-лесно да обясниш с незаконно поведение успехите на някой, отколкото със собственото си неадекватно поведение да обясниш собствения си провал“.

Разходите за предизборната кампания на ВМРО са качени на сайта на Сметната палата, допълни той и подчерта, че те са „в рамките на субсидията, която имаме и която икономисваме 2 години за тези избори“.

ВМРО са убедени, че Андрей Слабаков ще бъде техен представител в следващия ЕП.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Свежи цветя, положени на лобното място на Ани и Явор, които бяха пометени от лека кола на София през май 2023 г.

Година след смъртта на Ани и Явор: Нов протест на булевард "Сливница"

Жители на столицата излизат на протест на булевард Сливница. С него ще отбележат една година от смъртта на младата двойка Ани и Явор, които бяха блъснати и убити на място от 18-годишен шофьор. Протестът ще се проведе в сряда от 18:30 часа на мястото, където младежите изгубиха живота си – кръстовището между бул. "Сливница" и ул. "Русе"...

публикувано на 07.05.24 в 10:32

Листите в Пазарджик оглавяват: Васил Божков, Андрей Чорбанов, Екатерина Захариева

Бизнесменът Васил Божков ще е водач на листата на КП "Център“ в Пазарджик.  Коалицията ще се яви на изборите на 9-ти юни с листа от 9 кандидати за депутати. Вече са ясни и водачите на другите партии в областта. Листата на ДПС в Пазарджик този път оглавява досегашният евродепутат Искра Михайлова. При БСП няма промяна и водачът на..

публикувано на 07.05.24 в 10:16

Задържаха 43-годишна жена за насилие над съпруга й във Велико Търново

Полицията във Велико Търново задържа 43-годишна жена за упражнено домашно насилие над нейния съпруг. Сигналът в полицията е подадени миналата нощ за семеен скандал в жилище във Велико Търново. Полицейският екип е намерил 52-годишния съпруг с рана на рамото. Установено е, че същата вечер в условията на домашно насилие жената е нанесла..

публикувано на 07.05.24 в 10:12
Снимката е илюстративна

Йоана Маринова: У нас е най-висок ефектът на социалните неравенства върху уменията на децата

България за разлика от другите държави показва най-висок ефект на социални неравенства върху уменията на децата на 15-годишна възраст. Това означава, че пропастта у нас е изключително голяма. Образованието не се дърпа нагоре от една шепа елитни училища. Ние, за да преодолеем неравенствата, трябва да се съсредоточим върху училищата , където..

публикувано на 07.05.24 в 10:08
Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков

Кирил Петков е начело на листата за депутати на ПП-ДБ от Перник

Кирил Петков оглавява листата в Перник на "Продължаваме промяната – Демократична България". Водачът от предходните два избора – за 48-о и 49-о Народно събрание,  Бойко Рашков е поставен на второ място, но запазва шанса си за парламента, тъй като Петков е начело на листа и в София. Осем кандидат-депутати са включени в листата на коалицията...

публикувано на 07.05.24 в 10:06
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

Израелската армия е поела оперативен контрол над пункта "Рафах"

Израелската армия обяви, че е поела оперативен контрол над пропускателния пункт "Рафах" на границата с Египет, както и че специални сили проверяват района, предава Ройтерс.  От агенцията уточняват и че повечето хора от града, както и някои международни организации, вече са се евакуирали. Продължават преговорите в Кайро за мир в Газа..

публикувано на 07.05.24 в 10:01
Сергей Бойко

Сергей Бойко: Хората в Русия, които подкрепят режима на Путин, не са толкова много

Хората в Русия, които подкрепят режима на Путин, не са толкова много. Това заяви в интервю за БНР руският опозиционер Сергей Бойко - бивш координатор на щаба на покойния опозиционер Алексей Навални в Сибир и бивш общински съветник в Новосибирск. Според него, режимът на Владимир Путин може да остане на власт още дълго време. "Не бих казал,..

публикувано на 07.05.24 в 09:53