Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 200 пострадали на антируски протест в Грузия

| обновено на 21.06.19 в 16:22
2
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Поне 240 души са  пострадалите на протест пред сградата на грузинския парламент вчера, съобщиха информационните агенции. Сред ранените има 80 полицаи.

Няколко хиляди души се събраха пред зданието с искане за оставки на министъра на вътрешните работи и на председателя на парламента. Те се опитаха да нахлуят в сградата на законодателния орган. В отговор полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми. Общо 305 от участниците в акцията са били задържани, съобщи днес вътрешното министерство.

Причини за масовите демонстрации стана изказване на депутат от руската Държавна дума от креслото на председателя на грузинския парламент.

Протестите започнаха след като ръководителят на руската делегация Сергей Гаврилов откри сесия на Междупарламентарната асамблея по православие, сядайки на мястото на председателя на парламента на Грузия. Това предизвика недоволство сред опозиционните депутати от Обединеното национално движение.

Опозицията излезе от залата, срещата беше спряна. След това парламентът бе окупиран от хиляди привърженици на радикалите. По-рано протестиращите поискаха руските делегати да напуснат страната незабавно. Протестиращите замеряха с яйца сградата на хотела, където е бил настанен Гаврилов.

Заради протестите президентката на Грузия Саломе Зурабишвили прекрати посещението си в Беларус и се завръща в Тбилиси. Тя нарече Русия „враг и окупатор“, чиято пета колона най-вероятно стои зад безредиците, които може да разделят бившата съветска република, предаде Ройтерс. 

Днес лидерите на опозиционните партии проведоха среща и съобщиха, че акцията им пред сградата на парламента ще продължи довечера.

„Акцията ще бъде мирна и започва в 19 часа. След случилото се вече е невъзможно да се преустанови процесът“, заяви Гига Бокерия, лидер на партията „Европейска Грузия“. Той подчерта, че две трети от събралите се вчера демонстранти са били мирно настроени и именно те са най-пострадали от всички.

„Искаме незабавно оставката на председателя на парламента Иракли Кобахидзе, както и на вътрешния министър, а също промени в избирателния кодекс – преминаване към пропорционални избори“, каза още Бокерия. 

Самият Кобахидзе вчера бе на визита в Баку и заяви, че не е знаел, че Гаврилов е председателствал сесията в грузинския парламент. Въпреки това днес следобед той подаде оставка. Приемник на поста трябва да бъде избран до две седмици. Въпреки това опозиционните партии обявиха, че продължават с протестите и с искането за предсрочни парламентарни избори и за оставката на МВР шефа.

Москва днес обяви, че радикално настроената опозиция на Грузия специално е използвала визитата на руската делегация, за да организира безредици.

„Това за пореден път показва емоционалната зареденост на радикалната част от грузинските политици, които правят всичко, за да попречат на нормализирането на отношенията между Москва и Тбилиси“, каза руският зам. външен министър Григорий Карасин, цитиран от ТАСС.

Отношенията между Русия и Грузия рязко се влошиха след въоръжен конфликт между двете страни през август 2008 г. заради непризнатите републики Абхазия и Южна Осетия, които Тбилиси смята за своя територия, а Москва признава за независими.

След победата си миналата година Саломе Зурабишвили обяви, че сътрудничеството между двете страни е невъзможно заради „поведението“ на Русия. 

Говорителят на Кремъл нарече днес русофобска провокация случилото се в Грузия и изрази безпокойство от агресията към руснаци.

„Станахме свидетели на кошмарна провокация в разгара на туристическия сезон“, отбеляза и говорителката на руското МВнР.

Междувременно Гаврилов отхвърли твърдения, че участвал в бойни действия в Абхазия, които прозвучаха в хода на сесията в Тбилиси.

„Това е фалшива новина. Нито в Абхазия, нито в друга страна съм участвал в каквито и да е бойни действия“, подчерта руският депутат. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Хиляди грузинци се събраха на протест пред парламента

Хиляди грузинци се опитаха да щурмуват днес грузинския парламент, недоволни от факта, че руски депутат е говорил от креслото на председателя на институцията по време на международно събития, предаде АФП. Настоявайки за оставката на председателя на..

публикувано на 20.06.19 в 21:55
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пунктовете за технически прегледи без свързаност с Автомобилна администрация спират работа

От днес спират дейност пунктовете за технически прегледи, които не са осигурили свързаност на уредите за измерване със системата на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". С промени, приети миналата година, резултатите от измерванията ще се..

публикувано на 22.07.24 в 08:07

Външните министри на ЕС обсъждат руската агресия срещу Украйна

Днес министрите на външните работи на страните членки на ЕС ще обсъдят в Брюксел руската агресия срещу Украйна след неформален разговор с министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба по видеоконферентна връзка. След това те ще дебатират..

публикувано на 22.07.24 в 07:58
Борислав Сандов

Борислав Сандов: Не се учим от бедствията, не действаме превантивно

С нашите решения определяме какъв да бъде светът около нас. Но когато говорим за по-мащабни прояви, трябва да търсим отговорността на политическите представители, на институциите . Това коментира пред БНР Борислав Сандов от "Зелено движение",..

публикувано на 22.07.24 в 07:58
Кметът на Киев Виталий Кличко

Кличко допуска референдум за план за край на войната

Кметът на Киев Виталий Кличко заяви, че на президента Володимир Зеленски в крайна сметка може да се наложи да проведе референдум относно план за прекратяване на войната. Зеленски ще трябва да покаже, че мнозинството от украинците стоят зад..

публикувано на 22.07.24 в 07:55
Антиправителствен протест в Ерусалим, 13 юли 2024 г.

Пореден протест срещу Нетаняху в Израел

Демонстранти се събраха пред резиденцията на премиера Бенямин Нетаняху в Ерусалим с искане за сделка за освобождаване на израелските заложници. Друга група пък протестира на летище "Бен Гурион" с настояване военната операция в Ивицата Газа да..

публикувано на 22.07.24 в 07:52

В МС подписват предпроектното проучване за изграждане на енергиен коридор Изток-Запад

В Министерския съвет ще бъде подписан договор между Американската агенция за търговия и развитие и Електроенергийния системен оператор за безвъзмездно финансиране на предпроектното проучване за изграждане на енергиен коридор Изток-Запад. Стойността на..

публикувано на 22.07.24 в 07:42
Камала Харис и Джо Байдън, 26 март 2024 г.

Проф. Олег Йорданов: Оттеглянето на Байдън се очакваше от дълго време

"Беше логично. Това се очакваше от дълго време ." Така проф. Олег Йорданов, преподавател по физика и математика в Северна Каролина, коментира новината за оттеглянето на Джо Байдън от надпреварата за президентските избори в САЩ. Най-вероятно..

публикувано на 22.07.24 в 07:40