ДБГ: Няма да допуснем темата за машинното гласуване да отмине в летния бриз

Димитър Делчев
Снимка: БГНЕС

„Макар и шокиращо решението не е изненадващо. Управляващите използват липсата на хора и се опитват да лишат българските граждани от възможността да гласуват машинно. ГЕРБ използва този мъртъв сезон в момента, за да може хората да не разберат, докато са на море, че това решение е взето“. Това каза пред БНР Димитър Делчев, председател на Движение „България на гражданите“, по повод решението на ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“ за отмяна на машинното гласуване за местни и за парламентарни избори.

„Хората харесват машинното гласуване. Всеки втори в София, който е имал възможност, е гласувал машинно. Всеки четвърти в страната при първия машинен вот е избрал да гласува машинно… Ние няма да допуснем машинното гласуване да мине между другото в летния бриз“, каза още Делчев в предаването „Нещо повече“.

Според Димитър Делчев ЦИК очевидно не желае да има машинно гласуване:

„Затова се цитират данни – фалшиви новини, които се отнасят до необучеността на отделни членове на комисии, които физически пренасят информацията от един протокол върху друг. Кой би през пръстите членовете на СИК и ЦИК да карат хората да пренасят протокола, който излиза от машината принтиран в края на изборния ден, в други протоколи, за да може, докато се пренася тази информация, случайно или неслучайно тя да бъде сбъркана. Всичко това е направено с ясното съзнание, че ще има грешки“.

Интервюто с Димитър Делчев можете да чуете да чуете в звуковия файл.


Свързани новини

Христо Проданов: С отмяната на машинния вот правителството погазва демокрацията

Очаквана стъпка. Така Христо Проданов, зам.-председател на парламентарната група на БСП, определи пред БНР решението на управляващите да поискат поправка в Изборния кодекс, с която да се отмени машинното гласуване на местни и на парламентарни..

публикувано на 09.07.19 в 16:59
Цвета Караянчева

Караянчева: Трябват разумни аргументи за машинния вот, а не да се инатим като деца

„Анализът на ЦИК е задълбочен и аргументиран. Трудностите, които са срещнали при машинното гласуване, и слабият интерес на гласоподавателите са определящи. Има опасност и за избирателната активност заради дългия процес на гласуване с машини...

публикувано на 09.07.19 в 16:39

ГЕРБ, ОП и "Воля" предлагат отмяна на машинното гласуване за местни и парламентарни избори

ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" внасят промени в Изборния кодекс, с който предлагат отмяна на машинното гласуване за местни и парламентарни избори. Председателят на Правната комисия и депутат от ГЕРБ Анна Александрова обясни, че..

обновено на 09.07.19 в 15:12
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия...

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите..

публикувано на 17.04.19 в 17:33