На брега на централния плаж в Ахтопол, на метри от водата вече расте ново двуетажно заведение. За изграждането му сигнализира слушател, пожелал анонимност.
"Строи се на не повече от 2 до 3 метра на самия бряг на морето, върху самия плаж. Строи се заведение, което е с не по-малко от 200 квадратни метра и върху самия пясък, непосредствено до брега на морето, върху бетонни колони", разказа той пред БНР.
"До мястото на друго заведение, което стоеше миналата година и беше в ската. Сега това заведение вече го няма и под него, върху плажа се строи новото заведение. В момента се строи втори етаж, полагат битумна настилка", уточни слушателят, според когото от дни ясно се долавят шум от горелки и от циркуляри, вероятно от рязане на дъски за подова настилка.
Слушателят обясни още, че точно там, където сега, в разгара на сезона, се вдига новото заведение, мястото е било предпочитано от семейства с деца заради това, че водата е плитка. Сега по думите му достъпът ще бъде затруднен заради самото заведение. Мъжът е възмутен "от нахалството, с което се превземат територии от плажа".
"За мен не е редно да има заведение на плажа, точно на плажната ивица, то е във водата", казва друг мъж, плажуващ близо до новото заведение.
"Не, разбира се, как ще е нормално. По-рано тук никога не е имало такива заведения, още повече и тези чадъри, които наслагаха, а пък морето е пълно с камъни, никой не ги е почистил. Чадърите са по 5 лева, не са малко, няма тоалетна. Аз дойдох на втори и работиха допреди един ден, до 10 юли. Аз знам, че забраната е от 30 май", споделя жена, също плажуваща в близост.
По думите й, тази зона била свободна, а сега свободната зона е преместена "на другия край на плажа, който е на два километра".
Други туристи също отбелязват, че не е "много добре да е на метри от водата".
Заведението е построено, след като Министерството на туризма е одобрило концесионната схема, представена от стопанина на плажната ивица. За изграждането му съгласие е дал и главният архитект на Царево. Три пъти от началото на сезона проверка на строителните дейности са извършили и инспекторите на Регионалната дирекция за национален строителен контрол в Бургас. Според експертите строителството е напълно законно.
Това не е масивна постройка, а временен обект, заявява и управителят на плажа Галин Вълчев за предаването "Преди всички". "Не, не са бетонни колони. Това са бетонни блокчета, които се слагат на пясъка, за да може да стъпи самият обект."
"Естествено, че имаме право. Имаме одобрена схема от Министерството на туризма, от РИОСВ и разрешение от главния архитект", допълни Галин Вълчев.
Бурите са причина вълните да стигнат до основите на заведението, след като плажната ивица е залята от водата, разказва и наемателят на заведението Васил Каритков. Очаква се за следващия сезон да бъде изградена и защитна буна, за която вече има готов проект, съобщи още той.
"Заведението, което сме поставили тук, а не построили, защото има разлика между двете понятия, си е абсолютно законно и абсолютно на мястоq и няма абсолютно никакъв проблем да бъде премахнато впоследствие. След като се премахне въпросният обект, тук ще си остане абсолютно същият плаж, какъвто сме го заварили", коментира управителят пред "Хоризонт".
От правителството и депутатите зависи докога ще продължава този нерегламентиран внос на сухо мляко най-вече от страни, които не са членки на ЕС . Това заяви пред БНР Димитър Шопов, председател на Асоциацията за развъждане на черношарена порода в България. Асоциацията обединява фермери, които произвеждат над 60% от млякото в страната...
"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ". Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..
Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за почти 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг отпадъци на човек годишно. Доклад на..
Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..
Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..
Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...
Имах два избора - или да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта, защото очевидно той не разбира от дума. Реших, че е по-добре..
Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора в навечерието на великденските празници. Инициативата..
1909-та. Годината, в която френският журналист и автор Гастон Льору започва да издава в ежедневник, част по част, готическия криминален роман, с..