БДЖ пуска платформа за електронни книги за четене по време на път

Инициативата е отворена към издателствата целогодишно

Снимка: Мила Младенова

БДЖ съвместно с български издателства стартира кампанията „Чети във влака“. Целта е да се стимулира четенето на книги по модерен начин чрез смарт устройства.

Някои пътници вече са забелязали стикерите с QR код, който води към списък с електронни книги за безплатно четене. 

За няколко дни инициативата са подкрепили водещи издателства и автори в страната, които са предоставили първите книги от виртуалната библиотека на „Чети във влака“, каза за БНР Калин Маринов - ръководител на Отдел "Продажби" в железопътната компания. 

БДЖ очаква от издателствата да предложат нови заглавия, които да бъдат включени в списъка. 

„Абсолютно никаква инвестиция не се изисква – нито от нас, нито от съответните издателства, които предоставят напълно безплатно книгите в електронен формат. Идеята ни е да популяризираме произведения на млади български автори. Някои от тях откликнаха и ни предоставиха електронни книги, които качихме на наша платформа и чрез този баркод стават достъпни по време на път за нашите клиенти“, обясни Маринов в предаването "Закуска на тревата" по "Хоризонт".

Калин Маринов

За ден-два са били набрани 11 книги от 4 издателства. БДЖ разчита на подкрепа от издателствата, за да разшири списъка от заглавия, на които пътниците могат да се насладят безплатно по време на пътуването си във влака.

При сканираното на QRкода потребителят получава линк към платформата на БДЖ, където са качени предоставените до момента книги. За момента повечето книги са с детска и юношеска тематика.

„Първоначално започнахме във влаковете на дълги разстояния – това са всички бързи влакове, разширяваме по-нататък в пътнически влакове. Целта е да има навсякъде – във всички наши вагони, в цялата страна“, допълни Калин Маринов.

Продавач-консултантката в книжарницата на софийската Централна гара не смята, че заради безплатните електронни книги продажбите ще спаднат. Хората на път в повечето случаи се подсигуряват с четиво - кой с езотерика, кой с фентъзи, кой с дамски четива, споделя впечатленията си тя.

Виртуалната библиотека на „Чети във влака“ще остане отворена за нови попълнения целогодишно. Всеки автор и издателство могат да се включат в каузата като се свържат с БДЖ на официалната електронна поща: bdz@bdz.bg.

Още за инициативата слушайте в звуковия файл. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33