Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Появата на болестта беше очаквана отдавна, но не бяха взети мерки, заяви председателят на СДС

Румен Христов: Бутафорната ограда не спря африканската чума по свинете

Румен Христов
Снимка: БГНЕС

“Може би това, което се случва в момента, е началото на катастрофа и много се надявам тя да не се развие в размерите, в които може да се развие. Ние излязохме с позиция от Съюза на демократичните сили, че това, което прави впечатление е, че не виждаме една единна структура, работеща и управляваща този процес… “, каза пред БНР бившият служебен министър на земеделието и бивш председател на Комисията по земеделие в Народното събрание, а сега председател на СДС Румен Христов в коментар за кризата с африканската чума по свинете.

В интервю за предаването “Преди всички“ той заяви:

“Процесът, появата на африканска чума е известна на България от две години, а може би и повече, а след като миналата година тя слезе и до Румъния и там има над 1500 огнища, беше ясно, че неминуемо ще се прехвърли и в България, защото сме твърде близко с Румъния. Оградата, която беше изградена е бутафорна, тя пазеше само сухопътната граница. Знаем, че прасетата без проблем преодоляват Дунав и че тази зараза дали чрез прасета, дали фуражи, дали чрез туристи може да пристигне и в България. Истината е, че винаги е добре да се осигурят превантивни мерки – те винаги са по-малко от тези, които бихме дали за обезщетение на собствениците, загубили тези прасета…“.

Той коментира и въпроса кой закъсня:

“Тези превантивни мерки, за които говорим, трябваше да бъдат свършени през тази година и от специалистите от една страна, и от политиците като вземане на решение и финансиране. България има само една референтна лаборатория – вие си представяте вземането на проби, изпращане в София – вече имаме доста огнища. С обработката на тези проби примерно закъсняваме с ден-два, които могат да се окажат фатални. През това време чумата може да се разпространи в други задни дворове или в комплекси. Защо имаме само една лаборатория, няма отговор на този въпрос. По отношение на биосигурността на свинекомплексите, освен мерките, които бяха предприети от тях, а те вложиха не малко средства, опитвайки се да запазят стоката си, да запазят бизнеса си – имаше едно погрешно решение, според мен. Решението да не се обезщетяват собственици, чиито прасета не са регистрирани, според мен е изключително погрешен ход…“ .

Интервюто на Таня Милушева с Румен Христов можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Заместник-министърът на земеделието Янко Иванов

Защо Чехия успя да се справи с африканската чума по свинете, а ние - не

Няма засегнат от африканската чума четвърти голям свинекомплекс в Русенско. В село Юделник ще бъдат правени и допълнителни проби. Това каза за БНР заместник-министърът на земеделието Янко Иванов. Той подчерта, че животните в 3-километровата..

публикувано на 28.07.19 в 12:00
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дейвид Камерън

Камерън: Западът не е научил урока си от руската инвазия в Украйна

Западът не си научи урока от руската инвазия в Украйна, че авторитарните противници могат само да бъдат стимулирани, ако западните съюзници покажат колебание или предпазливост, смята британският външен министър Дейвид Камерън, който отбелязва шест..

публикувано на 09.05.24 в 09:35

1 196 806 души е населението на София, повече хора в още 46 града на страната

46 от всички 257 града в страната са увеличили населението си миналата година, пет от тях са областни центрове. Това показват на данните на текущата демографска статистика на Националния статистически институт (НСИ) към 31 декември 2023 г., сравнени с..

публикувано на 09.05.24 в 09:33

ЦИК одобри смяна в листата на ПП-ДБ при кандидатите за Европарламента

Централната избирателна комисия (ЦИК) одобри промяна в листата на коалиция ПП-ДБ за участие в изборите за членове на Европейския парламент. След като Комисията отказа да регистрира Ива Богданова Руйчева като кандидат под № 9, тя е заменена в..

публикувано на 09.05.24 в 09:30

Розоберът подрани. Реколтата е добра

" Кампанията започна месец по-рано . Това е особеното тази година. Засега нещата вървят добре като качество на цвета, като количество . Но никой не си спомня през април да е започвал розобер." Това обясни пред БНР Веселина Ралчева,..

публикувано на 09.05.24 в 09:09

Деян Йованов: Не бива да бъдем прекалени песимисти за българо-македонските отношения

Загубилите изборите в Северна Македония – СДСМ, преживяват може би най-голямото си поражение в най-новата история. Най-вероятно остават на трето място. Ако няма спешни промени, СДСМ може да доживее съдбата на гръцкия ПАСОК. От друга страна,..

публикувано на 09.05.24 в 08:54

МВР открива денонощна линия за нарушения за изборите

От 9 май до 10 юни 2024 г. в Министерството на вътрешните работи ще функционира денонощно открита линия - телефон 02 90 112 98 и имейл  izbori@mvr.bg  - за сигнали за нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в..

публикувано на 09.05.24 в 08:47
Джо Байдън

Байдън предупреди, че САЩ може да спрат оръжейни доставки за Израел

Американският президент Джо Байдън заяви, че Съединените щати ще спрат доставките на някои видове оръжия за Израел, ако той предприеме военна операция в град Рафах в най-южната част от ивицата Газа. Световната здравна организация предупреди за..

публикувано на 09.05.24 в 08:46