Туризмът в Елена под заплаха заради евентуален добив на полезни изкопаеми в Раюв камък

Местните хора искат референдум, общинската власт обжалва министерско решение

Местността Раюв камък в Еленския балкан
Снимка: Здравка Маслянкова

Община Елена и местният съвет по туризъм обжалват в съда решение на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, с което се дава зелена светлина за търсене и проучване на неметални полезни изкопаеми в местността Раюв камък в Еленския Балкан. С остра позиция излезе и Общинският съвет. Хората настояват за местен референдум и са категорично против в една от най-живописните туристически местности в района, която попада и във вододайната зона за Великотърновска област, да се развива кариера.

Разрешение № 519 от 13 юни т.г. на министъра на енергетиката Теменужка Петкова за търсене и проучване на полезни изкопаеми в местността разбуни духовете и предизвика тревога сред местните хора за екологията в този район и развитието на туризма. „Общината и местният съвет по туризъм са завели жалби срещу министерското решение във Върховния административен съд“, заяви пред БНР кметът на Елена Дилян Млъзев. 

„Става въпрос за 15 квадратни километра, така че площта никак не е малка. Притесненията на общината и на общинския съвет са районът, за който е издадено разрешението за проучване за добив на неметални полезни изкопаеми - един от най-атрактивните райони от туристическа гледна точка. Оттам минава маршрутът, който е от град Елена, Марков камък, Раюв камък, панорамен, много интересен маршрут и доста посещаван. Предприехме обжалването на решението по установената процедура“, подчерта Млъзев.

Туризмът в Еленския балкан ще бъде заплашен от евентуален добив в района

Евентуалната бъдеща кариера засяга землищата на селата Тодювци и Буйновци, в които хората се изхранват само с туризъм и местните къщи за гости. „Ако кариерата се случи, ще е пагубно за туризма и екологията в Еленския Балкан“, коментира Костадин Димитров, председател на местния съвет по туризъм.

„Индустрията, която се развива в Елена, предимно е туризъм. В момента имаме 178 лицензирани туристически обекта. Над 1000 от хората пряко или косвено са ангажирани с туризъм. Така че, ако това стане това нещо, чисто и просто туризмът трябва да отпадне от този град. Намира се до населени места, намира се до вододайната зона на язовир „Йовковци“, който захранва Търново, Габрово, доста общини. Ние сме готови на всичко. Това нещо няма да го позволим“, категоричен е той.

Инициативата за проучването и добива на полезни изкопаеми в местността Раюв камък е на дружеството „Каолин“ ЕАД от гр. Сеново. От местната власт в Елена подозират, че нито Министерството на енергетиката, нито от фирмата са имали информация, че се касае за туристически район, не са правени и огледи на място, посочи кметът на Елена Дилян Млъзев.

„С мен се свърза изпълнителният директор на фирмата и ме увериха, че няма да предприемат каквото и да е без да се запознаят на място с нещата, да се обсъди с хората. След това получихме тази позиция и официално. Възнамерявам след като се завърна от отпуск да потърся среща с министъра на енергетиката и с титуляра на разрешителното, за да видим какво можем да направим. Предполагам, че няма да се стигне до насрочване на съдебно дело, нещата ще се уредят по възможно най-лекия за всички начин“.

Някога е имало находища на кварцов пясък, чийто добив бил преустановен

Действително в Еленския балкан има находища на кварцов пясък, в общинския център имаше и завод за стъкло, но добивът и производството се оказаха нерентабилни и заводът фалира, припомни още Дилян Млъзев.

„Нещата тръгват доста назад във времето. Още през 70-те години на миналия век там са правени проучвания и се оказва, че има залежи на кварцов пясък с доста добри параметри и във връзка с тези изследвания, направени тогава, даже е построен заводът за стъкло. В последствие се оказа, че самото експлоатиране на находището е много икономически нецелесъобразно“. 

Общинският съвет в Елена излезе с позиция, че бъдещото развитие на кариера в местността Раюв камък ще унищожи културно-историческото наследство и природния потенциал на района. Настоява се за незабавно обществено обсъждане с всички заинтересовани страни. Декларира се и готовност за иницииране и провеждане на местен референдум. Решението на Общинския съвет е изпратено до министерствата на енергетика, на екологията, туризма и на земеделието, както и до фирмата, получила разрешението за проучване и добив на полезни изкопаеми.

Не става въпрос за концесия, а за проучване

Ръководителят на дирекция "Природни ресурси и концесии" в Министерството на енергетиката Станислав Станков уточни, че не става въпрос за концесия, която дава право на добив, а обхватът е "съвсем първоначален" - за проучване, след проявен инвеститорски интерес е проведена тръжна процедура.

"Тръжната процедура е проведена затова, защото има регистрирано находище назад във времето, през 69 година. Тръжната процедура е проведена съгласно изискванията на Закона за подземните богатства. Определен е титуляр в тази състезателна процедура и след протоколно решение на Министерския съвет е издадено разрешение за проучване."

До произнасяне на Върховния административен съд не могат да се предприемат никакви действия за добив, подчерта Станислав Станков.

"Ще се съобразим с решението на съда, но в хипотезата, че инвестиционното намерение продължава и се реализира, то договорът за търсене и проучване ще влезе в сила само и единствено, когато се съгласува с компетентния орган по опазване на околната среда и там ще бъдат оценени всички евентуални негативни действия, които геолого-техническите мероприятия ще навредят."

Станислав Станков коментира и притесненията и протестната готовност на местинте жители. "От тяхна гледна точка може би е така, след като така районът е туристически и препитанието е от туризма, може би са основателни."

Позициите по темата чуйте в звуковия файл