Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ливърпул взе с дузпи Суперкупата на Европа

Ливърпул взе с дузпи Суперкупата на Европа
Снимка: БТА

Отборът на Ливърпул победи Челси с 5:4 след изпълнение на дузпи и спечели Суперкупата на Европа по футбол в Истанбул. "Червените" триумфираха с трофея за четвърти път в историята си след 1977, 2001 и 2005 г. в мач номер 800 в треньорската кариера на мениджъра си Юрген Клоп. "Сините" от Лондон пък останаха с една Суперкупа от 1998 г. Французойката Стефани Фрапар пък стана първата жена, която ръководи толкова значим мач в мъжкия футбол.  

Мърсисайдци започнаха по-добре мача и в 16-ата минута Мохамед Салах се измъкна на скорост от дясно, навлезе в наказателното поле и шутира по тревата към далечния ъгъл, но Кепа Арисабалага показа добър рефлекс и спаси с една ръка. Постепенно Челси заигра по-силно и започна да създава положения. В 22-ата минута Педро нахлу от ляво в наказателното поле и шутира силно от малък ъгъл, но топката се отби от напречната греда. Три минути по-късно Оливие Жиру бе изведен зад гърба на защитата на съперника в наказателното поле, но Адриан спаси удара на останалия сам срещу него френски нападател. След малко повече от половин час Матео Ковачич също получи добър шанс, след като получи пас от Педро в чиста позиция на границата на малкия пеналт, но отново Адриан реагира добре и изби топката от краката на хърватина.

Лондончани заслужено взеха аванс в 36-ата минута. Пулишич намери в ляво в пеналта Жиру, който с нисък изстрел по диагонала изведе "сините" напред. Пет минути по-късно Пулишич отново вкара в мрежата на съперника с удар от 20 метра, но попадението бе отменено заради засада по-рано в атаката.

Ливърпул започна много активно след почивката и в 48-ата минута успя да изравни. Фабиньо изведе резервата Роберто Фирмино в чиста позиция  в наказателното поле, бразилецът не успя да преодолее Кепа, но топката отскочи към непокрития Садио Мане, който отблизо вкара в опразнената врата за 1:1. Постепенно темпото на игра поспадна, а интересните ситуации станаха рядкост. Все пак четвърт час преди края мърсисайдци бяха много близо до второ попадение. След центриране от корнер от дясно Мохамед Салах стреля по тревата, Кепа изби, но право към Върджил ван Дайк, който отблизо отново насочи топката към вратата, но испанският страж на Челси направи второ отлична намеса и отклони в напречната греда, спасявайки сигурен гол. 

В 83-ата минута столичани бяха близо до победата. Резервата Мейсън Маунт вкара в мрежата на Адриан, но попадението бе отменено заради засада. Така се стигна до продължения, а в 95-ата минута Ливърпул успя да поведе. Фирмино нахлу в ляво в наказателното поле и от аутлинията върна към непокрития Мане, който от десетина метра стреля точно под гредата за 2:1. Челси отвърна бързо. В 98-ата минута Адриан спаси удар на Тами Ейбрахам, а в следващата атака вратарят на Ливърпул препъна Ейбрахам в наказателното поле и Жоржиньо хладнокръвно реализира отсъдената дузпа за 2:2. Малко по-късно Ейбрахам отново можеше да вкара, но не успя да засече добре в малкия пеналт подаване от дясно на Педро. В 113-ата минута Челси създаде нова ситуация. Маунт стреля опасно под гредата от границата на пеналта, но Адриан изби. Малко по-късно пък Педро стреля на сантиметри край целта от 20-ина метра.

При последвалите дузпи първите девет изпълнители бяха точни, а при десетия опит младокът Тами Ейбрахам стреля ниско в средата на вратата и Адриан изби с крак, за да донесе триумфа на Ливърпул.

Ливърпул - Челси -  5:4 след дузпи, 2:2 след продължения (1:1,  0:1)

Голмайстори: 0:1 Оливие Жиру 36, 1:1 Садио Мане 48, 2:1 Садио Мане 95, 2:2 Жоржиньо 101-дузпа

 При дузпите: 1:0 Роберто Фирмино, 1:1 Жоржиньо, 2:1 Фабиньо, 2:2 Рос Баркли, 3:2 Дивок Ориги, 3:3 Мейсън Маунт, 4:3 Трент Александър-Арнолд, 4:4 Емерсон, 5:4 Мохамед Салах, 5:4 Тами Ейбрахам - пропуска     




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
ЦСКА 1948 - Славия  0:2

Славия победи домакина ЦСКА 1948

Славия победи с 2:0 като гост ЦСКА 1948 в мач от 33-ия кръг от Първа лига и записа втори успех в последните си три мача.  В 20-тата минута  Теодор Иванов събори в наказателното поле Владимир Николов, но Тони Тасев изпълни слабо дузпата и вратарят на домакините Петър Маринов изби кълбото. В 34-ата минута Росен Божинов допусна грешка при изнасянето на..

публикувано на 10.05.24 в 18:49

Четирикратен олимпийски шампион е новият старши треньор на националния отбор на България

Четирикратният олимпийски шампион Рико Грос (Германия) е новият старши треньор на националния отбор на България по биатлон, съобщи президентът на БФБиатлон Атанас Фурнаджиев. 53-годиният Грос е легенда на световния биатлон. В славната си състезателна кариера германецът е спечелил 28 медала от Олимпийски игри и Световни първенства и има девет..

публикувано на 10.05.24 в 17:02
Григор Димитров

Григор Димитров се класира за третия кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Рим

Григор Димитров се класира за третия кръг на турнира на червени кортове от сериите "Мастърс" в италианската столица Рим с награден фонд 9,09 милиона евро. Поставеният под номер 8 Димитров, който почиваше в първия рунд, елиминира японския левичар Йохихито Нишиока със 7:5, 6:4 след 97 минути игра.  Съперник на Димитров в третия кръг ще бъде..

публикувано на 10.05.24 в 15:56
Калояна Налбантова

Калояна Налбантова взе квота за Олимпиадата в Париж

България ще има представители в две дисциплини на турнира по бадминтон на олимпийските игри в Париж 2024. След Стефани Стоева и Габриела Стоева на двойки жени и Калояна Налбантова си осигури квота на единично жени. Българска федерация бадминтон официално получи днес потвърждение от Световната федерацията на две квоти за Игрите във френската столица...

публикувано на 10.05.24 в 15:40
Гергана Топалова

Гергана Топалова се класира за полуфиналите на турнира в Бостад

Гергана Топалова се класира за полуфиналите на турнира по тенис на клей в Бостад (Швеция) с награден фонд 25 хиляди долара. Поставената под номер 2 Топалова надделя над шестата в схемата Мадисън Сийг (САЩ) със 7:5, 6:4. Двубоят продължи час и 47 минути. Съперничка на Топалова в сблъсъка за достигане до финала ще бъде румънката Ирина Фетекау.

публикувано на 10.05.24 в 15:35
Амос Юга (вляво)

Футболист на ЦСКА София в полезрението на датския Брьондби

Датският Брьондби проявява интерес към полузащитника на ЦСКА София Амос Юга, съобщава Africafoot.com.  Според информацията, Юга попада в трансферните планове на Брьондби и двата клуба вече водят преговори. Твърди се, че ЦСКА София ще иска трансферна сума от 2 милиона евро за втория си капитан, чийто договор с "червените" е до лятото на 2026 година...

публикувано на 10.05.24 в 10:22
Мирела Демирева

Мирела Демирева с победа в скока на височина на турнир в Германия

Олимпийската вицешампионка от Рио 2016 Мирела Демирева постигна победа на скок височина на лекоатлетическия турнир в германския град Есен. Българката завърши със 192 сантиметра в първото си състезание на открито за сезона. Демирева направи и три неуспешни опита да покрие олимпийски норматив за Париж 2024 на 197 сантиметра. Втора със 189 сантиметра..

публикувано на 10.05.24 в 10:19