Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Наталия Киселова: Не можем да се отказваме от достижения, които българската демокрация е постигнала

Снимка: Ани Петрова

"Въпросът е могат ли търговци да финансират безлимитно до 1 млн. лева български партии". Така доц. Наталия Киселова, преподавател по Конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски", коментира пред БНР искането на президента Румен Радев Конституционният съд да се произнесе по финансирането на българските политически партии. Той поиска да бъдат обявени за противоконституционни разпоредби в Закона за политическите партии и Изборния кодекс, които регламентират даренията за партиите от юридически лица и еднолични търговци.

Според нея няма пречка до края на годината или до началото на следващата Конституционният съд да се произнесе по искането на президента. Тя уточни, че КС ще се произнесе, но въпросът пак ще бъде върнат в Народното събрание.

Доц. Киселова коментира в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт", че режимът на финансиране на партиите е бил въведен без обществено обсъждане и без оценка на въздействието - за какво партиите харчат парите си.

"Във всички държави от ЕС има публично финансиране и то гарантира някакъв минимум за партийна дейност. В България след 2005 г. се въведе публичното финансиране и да се връщаме сега там, където сме били и сме видели, че не е добър начинът на финансиране, ми се струва глупаво", заяви доц. Киселова. Тя припомни, че КС два пъти се е произнасял по отношение на политическите партии и веднъж косвено - за прага за влизане в парламента. 

Според доц. Наталия Киселова начинът, по който се прави промяната в закона, "контекстът нарушава правилата за предвидимост, за законодателен процес, за обществено обсъждане. Правила, които са установени в Закона за нормативните актове, това е един малък сегмент как се прави законодателство". 

По думите ѝ е възможно КС да излезе с позиция по питането на президента, като каже, че това е въпрос, който Конституцията делегира на Народното събрание. "Отговорността на съдиите е голяма, защото не можем да се отказваме от достижения, които българската демокрация е направила. Тук идва по-големият въпрос какви партии искаме. Българското общество се нуждае от партии, защото само чрез партии функционира съвременната демократична държава и трябва да се даде възможност за тяхното съществуване. ... Държавата не трябва да се оттегля по този начин и да казва "Оправяйте се".    

Интервюто на Силвия Великова с доц. Наталия Киселова можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Радев: Управляващите се финансират директно от властта, субсидиите касаят опозицията

Президентът Румен Радев смята, че големият проблем не е в самото финансиране на партиите - като размер на субсидията, а да има механизъм, който да третира еднакво партиите по отношение на финансирането. Радев каза това пред журналисти в отговор на въпрос ще..

публикувано на 13.06.19 в 12:29
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 203 млн. евро е бюджетът за земеделците по т. нар. "еко схеми"

817 млн. евро е бюджетът за директни плащания за тазгодишната кампания. Над 200 млн. от тях са за т. нар "еко схеми", свързани с опазването на околната среда , климата и хуманното отношение към животните. Това стана ясно в рамките на..

публикувано на 14.05.24 в 21:23

Гвоздейков: Готови са критериите по процедурата за изграждане на зарядни станции за леки и товарни автомобили

Готови са критериите по процедурата за изграждането на зарядни станции за леки и товарни автомобили по ТЕН-Т мрежата (Трансевропейска транспортна мрежа). Това заяви в Бургас служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, по време на..

публикувано на 14.05.24 в 21:07
Пред сградата на Държавната дума (долната камара на руския парламент), Москва, 14 май 2024 г.

Държавната дума в Русия утвърди състава на новото правителство на премиера Мишустин

След осемчасово заседание Държавната дума в Русия утвърди състава на новото правителство на премиера Михаил Мишустин. Вицепремиерите в кабинета бяха утвърдени вчера. Премиерът на Русия Михаил Мишустин запазва поста си Според приетите през 2020 г...

публикувано на 14.05.24 в 20:01
Президентите на Китай и на Русия Си Дзинпин (вляво) и на Русия Владимир Путин

Преди посещението на Путин в Китай

Войната в Украйна и сътрудничеството в областта на енергетиката и икономиката ще са в дневния ред на срещата между президентите на Русия и Китай тази седмица, съобщават руските информационни агенции. Пекин съобщи за предстоящо посещение на Путин..

публикувано на 14.05.24 в 19:02
Гасене пожар след нощен  ракетен удар върху частни сгради в Харков, 10 май 2024 г.

Харков е бил подложен на няколко въздушни удара

Седем въздушни удара е понесъл днес украинският град Харков, съобщи управителят на областта Олег Синегубов. При един от тях многоетажен жилищен блок бе поразен с управляема авиационна бомба. Ранените са най-малко 20. Нанесени са значителни материални..

публикувано на 14.05.24 в 19:01

ЕС разшири санкционната рамка срещу Иран

Съветът на ЕС разшири санкционната рамка срещу Иран заради подкрепата му за руската агресия в Украйна и за въоръжени групи в Близкия изток и Червено море. Режимът в Техеран е наказан и заради подкрепата за йеменските хуси, които от ноември м. г. държат в..

публикувано на 14.05.24 в 18:40
Евакуация край Вовчанск, Харковска област, 12 май 2024 г.

Улични боеве в град Вовчанск, североизточно от Харков

Руските и украинските войски водят улични боеве за граничния град Вовчанск, североизточно от Харков, твърди агенция ТАСС. Ръководителят на украинското военно разузнаване очаква в скоро време нападение и към областния център Суми...

публикувано на 14.05.24 в 18:01