Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паганини и Шопен - една несъстояла се среща вдъхновява спектакъла "Между два свята"

Марио Хосен и Адриан Йотикер
Снимка: М. Хосен

След успеха на концертите “Духът на Паганини” през 2016 г. и “Орфей и Паганини” през 2017 г. цигуларят Марио Хосен се завръща на българска сцена с нова провокативна идея - нещо като музикален дуел, наречен “Между два свята”. Обещава зрелищен спектакъл със световна премиера на някои творби на Паганини, които ще звучат  за първи път в автентична версия със специфично настройване, изисквано от автора, след тяхното оригинално изпълнение през 19. век и след записа премиерно на компактдиск, който цигуларят осъществи във Виена. 


"Аз работя в тясно сътрудничество с института "Паганини" в Генуа. И тъй като правя редакциите на манускриптите на Паганини, се докосвам до оригиналните ноти. Това е уникална възможност да се направи нов прочит на партитурите му." - заявява цигуларят и добавя, че този нов спектакъл ще осъществи една среща, която никога не се е случила реално - между коренно противоположните като личности и творци Фредерик Шопен и Николо Паганини. 

Марио Хосен, разбира се, ще бъде в образа на "Цигуларя на дявола". Към него ще се присъедини и швейцарският пианист Адриан Йотикер, който пък ще е в ролята на Фредерик Шопен. 

"Бяхме очаровани да видим два толкова различни характера, които всъщност музикално се срещат - дори и да не са се срещали в реалния живот, като музика ние чувстваме, че те имат допирни точки и ги приемаме като еднакво близки. Особено интересно е, че отстрани Шопен и Паганини изглеждат толкова несъпоставими като възприятия, но всъщност, в дълбочина музиката им говори за едно и също. На пръв поглед Паганини е безспорният виртуоз, но това не означава, че музиката му няма душа - винаги е трудно да се пребориш с клишето, ако ти го прикачат. Същото е и с Шопен - познат най-вече с ноктюрните и валсовете, със сладостната чувственост на неговата музика, но аз, като професор по пиано, мога да призная, че до ден днешен за мен етюдите му са най-трудните за свирене." - сподели Йотикер

Двамата солисти ще свирят с "Камерата Орфика" към Нов български университет, а на пулта ще застане гостът от Австрия Кристиан Шулц. 

Повече за замисъла на спектакъла и осъществяването му Марио Хосен и Адриан Йотикер разказаха за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Оригинали на Паганини със световна премиера на запис, осъществен от Марио Хосен

Eксклузивно в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" представяме един от най-новите проекти на цигуларя Марио Хосен, свързал името си от доста време с творчеството на Николо Паганини – най-прочутия и боготворен цигулар в музикалната история...

публикувано на 08.05.19 в 15:50
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Милена Шушулова, проф. Момчил Георгиев, проф. Милена Моллова и Варта-Естер Каспарян  (от ляво на дясно)

За първи път Международният фестивал - "Софийски музикални седмици" ще има есенно издание

Своеобразен празник на духовността, на музиката и културата стартира с 55-тото издание на Международния фестивал "Софийски музикални седмици". Историята на този престижен фестивал започва с едно съдбоносно събиране на изтъкнатите български..

публикувано на 27.05.24 в 13:54
Даниел Верстапен

Даниел Верстапен: Целта ми е да направя своята интерпретация на българската музика

"Това, което най-много ми харесва в България е природата , но и страната ми харесва, каза в "Понеделник вечер" белгийският пианист Даниел Верстапен . България е част от световното му турне Reconnection . Събитие, което го отведе до едни от..

публикувано на 27.05.24 в 09:40
Режисьорът на копродукцията Небойша Слиепчевич.

Лента с българско участие със "Златна палма" за късометражен филм

"Анора" на американския режисьор Шон Бейкър спечели "Златната палма" на заключителната церемония на тазгодишния филмов фестивал в Кан, а лента с българско участие грабна "Златна палма" за късометражен филм. "Ще продължа да се трудя в полза на киното"..

публикувано на 26.05.24 в 08:30

Васко Василев и солисти от 4 държави с концерт в Айфеловата кула по повод 24 май

Световноизвестният български цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт тази вечер в бутикова зала на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности ще свирят, а поводът е 24..

публикувано на 26.05.24 в 08:21

Над 200 деца от Плевен бяха отличени в международни конкурси за рисунки

В Плевен представиха Арт инсталацията „Да направим света по-цветен и красив“ с творби на деца от арт школа „Колорит“. При откриването в художествената галерия „Илия Бешков“, арт ръководителят - художничката Майя Ананиева връчи и наградите на 200..

публикувано на 26.05.24 в 06:06

"Да те целуне щастието" и Цветелина Стефанова

Цветелина Стефанова от София гостува за първи път в предаването " Рано в неделя". Завършила е руска гимназия, работи в офис. Предците й са поети и това личи веднага в перфектните и смислени стихове. Стихосбирката й " Да те целуне щастието"..

публикувано на 26.05.24 в 06:00

Ангел Дюлгеров представи албума си "Самсара" - музика на друго ниво

След премиерата на  сингъла "Космическо привличане", китаристът и музикален продуцент Ангел Дюлгеров представи втория си авторски албум "Самсара", който излиза в дигиталните платформи и на винил. "Чувството да държиш собствената си музика на плоча е..

публикувано на 24.05.24 в 13:34