Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без подоходен критерий

До 15 октомври е срокът за еднократна помощ за първокласници и осмокласници

| обновено на 03.08.21 в 12:54
Снимка: БГНЕС

Семействата на записани в 1 и в 8 клас деца имат право на еднократна помощ от 300 лева за началото на учебната година. Служебният заместник социален министър Надя Клисурска уточни:

„Срокът за подаване на заявленията е не по-късно 15 октомври. За да получат тази еднократна помощ от 300 лв., няма да има доходен критерий и това е възможност основните пособия, които са необходими за учениците, да бъдат закупени без затруднения от всички семейства“

За първи път през тази година  осмокласниците получават подкрепата и вече са отпуснати  средства за 6200 деца. Заявленията се подават до дирекциите социално подпомагане по настоящия адрес. Това може да стане лично на място, чрез лицензиран пощенски оператор или чрез системата за сигурно електронно връчване с ПИК от НОИ или електронен подпис. 

Помощта се изплаща на два транша. Първата половина след влизане в сила на заповедта за отпускането, а втората в началото на втория учебен срок, но само ако детето продължава да посещава училище. Вече отпуснати средства подлежат на връщане, ако детето не постъпи в училище, когато ученикът не продължи обучението си през втория учебен срок или ако в рамките на  един месец е отсъствал повече от 5 учебни часа без уважителни причини.

Надя Клисурска, Снимка: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Пада подоходният критерий за еднократната помощ за първокласници и осмокласници

Без критерий за доходите ще се отпуска еднократната помощ за първокласници и осмокласници през новата 2021/2022г., съобщи директорът на Дирекция "Социално подпомагане" Павлина Делчева. Тя припомни, че от момента, в който децата бъдат записани в..

публикувано на 26.05.21 в 16:42
ВИЖТЕ ОЩЕ

Депутатът Стоян Георгиев вече не е част от "Продължаваме промяната"

Депутатът от парламентарната група на "Продължаваме промяната – Демократична България" Стоян Георгиев вече не е част от "Продължаваме промяната", съобщават от пресцентъра на партията, добавяйки, че всички ангажименти, които би поел от името на..

публикувано на 01.05.24 в 16:16
Историческия музей -  Панагюрище

"Реликви от Априлската епопея 1876 - Панагюрище" са представени в Добрич

В навечерието на отбелязването на годишнината от избухването на Априлското въстание в Добрич беше подредена изложба с реликви, предоставена от Историческия музей в Панагюрище. Експонатите са в зала "Възраждане" на Художествената галерия в..

публикувано на 01.05.24 в 16:15

Търсещите убежище в Ирландия бяха преместени от техния палатков лагер в столицата Дъблин

Търсещите убежище в Ирландия бяха преместени от техния палатков лагер в столицата Дъблин. Това става на фона на растящото напрежение между Ирландия и Обединеното кралство във връзка с все по-големия брой мигранти, прекосяващи условната граница със..

публикувано на 01.05.24 в 16:08
Революционно знаме, 
Регионалния исторически музей - Враца

Регионалният исторически музей във Враца съхранява оригиналното знаме на съзаклятниците от Априлската епопея

Един от ценните експонати в Регионалния исторически музей във Враца е оригиналното знаме на съзаклятниците от местния Революционен комитет. То е реликва със значима историческа стойност, не само защото е оцеляло от времето на освободителните..

публикувано на 01.05.24 в 15:45

Шеста успешна кампания реализираха Ротаракт клуб и фондация "Искам бебе" във Велико Търново

Шеста успешна кампания "С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми" реализираха Ротаракт клуб – Велико Търново и фондацията "Искам бебе", с подкрепата на Общината в старата столица. Отново ще бъде подпомогната двойка от града, нуждаеща се от..

публикувано на 01.05.24 в 15:45
Антъни Блинкън и Ицхак Херцог

Блинкън: Израел да допусне още хуманитарна помощ в Газа, "Хамас" да приеме предложението за примирие

Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова Израел да допусне повече хуманитарна помощ в ивицата Газа, а "Хамас" да приеме час по-скоро предложението за примирие. Паралелно с усилията ни за сключване на примирие работим за осигуряване..

публикувано на 01.05.24 в 15:15
Делян Пеевски

И Делян Пеевски поиска отмяна на решението за частна детска болница

Призовавам служебното правителство незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница, взето във вторник от Министерски съвет. Това се казва в позиция на ДПС, в която се цитира лидера Делян Пеевски. "Българските граждани..

публикувано на 01.05.24 в 15:05