Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С различни ритуали и обичаи се отбелязва празника Голяма Богородица

Снимка: БГНЕС

Има различни ритуали и обичаи у нас, чрез които се отбелязва празника Голяма Богородица. В църквата се носят обредни хлябове и първите прибрани от полето плодове, които се освещават в църква. 

Отбелязваме Успение на Пресвета Богородица

„Това е денят, когато Богородица приключва земния си път и се преселва в небесните селения  и тъй като тя не е обикновен човек, тя не умира, а просто заспива и затова се използва и това название – Успението се използва и за другите светци, а сред народа се нарича Голяма Богородица за разлика от Малка Богородица – Рождение Богородично, което празнуваме на 8 септември. Смята се, че Успението, преселването в небесното царство е по-голям празник, защото тогава започва небесния живот на Богородица, истинския живот“, каза за БНР доц. д-р  Вихра Баева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.   

Според легендата три дни преди смъртта си Божията майка имала видение. Пред нея се появява архангел Гавриил, който я предупреждава за началото на нейния небесен живот. В знак на потвърждение на присъствието си и на достоверността на това, което е казал, той ѝ подарява палмова клонка.

„В светото писание много малко сведения имаме за житейски път на Богородица и затова нейната биография се допълва от различни църковни предания и апокрифи, които разказват за житейски ѝ път. Сред народа много различни легенди и вярвания се разпространяват, свързани с нейния образ и нейния празник, но се смята, че на 64 годишна възраст е настъпило нейното Успение“.

По думите ѝ Богородица е много обичана и почитана, възприемана като майка на всички християни както православни, така и католици.

„Празнува се от църквата с тържествени служби и водосвети. Празнуват голяма част от манастирите в България, които са посветени на нея, най-известни сред тях са Бачковския манастир, Троянския манастир, в Рилския манастир също се празнува много тържествено, въпреки че  има и друг патрон Свети Иван Рилски“.

Тя съобщи, че много е разпространено на Голяма Богородица да се носят в църквата обредни хлябове и първите плодове, които са прибрани от полето особено грозде, дини, сливи. Те се носят в църквата и се освещават на празника и след това хората започват да ядат от тях. 

„В някои от посветените ѝ църкви и манастири също има интересни обичаи. Например в Троянския манастир, където аз напоследък работя на терен и също изследвам неговите традиции там има едно интересно шествие с иконата на Света Богородица Троеручица. Тя е една от най-прочутите чудотворни икони в България, изнася се от мястото ѝ в църквата и с нея се ходи до един близък параклис, който бележи едно специално място. На това място според преданието иконата е завършила първото си чудо“.

Според разказите на монасите иконата се е появила през 17 век по тези зем, донесъл я един монах от Света гора, който  пътувал за Влашко.

Повече можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

По-високи цени на кафето и безалкохолните напитки в Гърция

Повишиха цените на кафето и безалкохолните напитки в Гърция от днес.  Клиентите го пият накрак, за да платят по-евтино. "Горчиво кафе пият от днес клиентите на гръцките заведения", казаха собствениците им. Премахнат бе намаленият данък от 13% върху кафе и безалкохолни напитки. При 24% ДДС сме принудени да увеличим цената, коментират..

публикувано на 01.07.24 в 11:20
Боряна Ботева, председател на Сдружението за развитие на българското здравеопазване

Отказ на аптеки да работят с НЗОК ще се отрази върху доста до лекарства в малките населени места

Ако аптеки откажат да изпълняват рецепти по Здравна каса (НЗОК), част от пациентите ще изберат да си заплащат изцяло лекарствата за сърце и кръвно, които не са скъпи. Това ще обезсмисли решението на Касата за 100-процентова реимбурсация на над 50 такива медикамента, заяви пред БНР Боряна Ботева, председател на Сдружението за развитие на..

публикувано на 01.07.24 в 11:16

Съдът отхвърли жалба срещу заповед на МОСВ за забрана на развъждане на норки

Състав на Административния съд в София-град отхвърли със свое решение от 27 юни жалбата на фермата за норки, собственост на Иван Ангелов с прякор Пилето, срещу издадената от екоминистреството Заповед за забрана на вноса и развъждането на вида “Американска норка” в България. Отворено писмо до премиера Николай Денков за забрана на фермите..

публикувано на 01.07.24 в 11:07

Гръцки медии: Ружа Игнатова се издирва в Атина

Медиите в Гърция публикуват обширни материали по повод обявената от САЩ награда от 5 милиона долара за откриването на българката Ружа Игнатова, издирвана за участие в една от най-мащабните схеми за измами в света. "Ружа Игнатова се издирва в Атина" – под това заглавие няколко централни гръцки издания публикуват днес пълна информация за..

публикувано на 01.07.24 в 10:50

ГДБОП откриха база за производство за фалшиви пари в провадийско село

Служители на ГДБОП откриха база за производство за неистински парични знаци в провадийско село. В хода на предприетите действия по неотложност са открити заготовки, материали, техника, като двама са задържани по случая, съобщават от пресцентъра на МВР. Специализираната операция е проведена от служители на ГДБОП на 30 юни на територията на с...

публикувано на 01.07.24 в 10:49

Искат 1 млн. куб. м вода за общините Рила, Кочериново и Бобошево

1 млн. куб. метра вода искат кметовете на трите съседни общини Рила, Кочериново и Бобошево, където от 10 ч. днес е обявено частично бедствено положение със заповед на областния управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски. 180 л в секунда са необходими за нормалното водоподаване за трите общини. На първо време е необходим спешен ремонт на..

публикувано на 01.07.24 в 10:33
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил: Призванието на църквата е да събира тези, които са разделени

"Задачите са много. Главата на Българската православна църква е фигура, личност, която следва да олицетворява единството на Светия Синод и на народа ни, защото призванието на църквата е именно това да събира тези, които са разделени", заяви днес новият български патриарх Даниил преди първата си света литургия. Патриархът отбеляза, че е..

публикувано на 01.07.24 в 10:21