Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Щайнер-Хемерле: Курц остава най-влиятелният политик на консерваторите

Себастиян Курц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Манипулирани социологически изследвания, финансирани с публични средства, които представят австрийската „Народна партия“ в добра светлина, особено нейния „вундеркинд“ Себастиян Курц преди да стане партиен лидер, а след това и канцлер. Самият Курц е в дъното на корупционната схема, твърдят австрийските разследващи, които поискаха имунитета му. Точно преди седмица Себастиян Курц неочаквано подаде оставка като канцлер, но си запази лидерския пост в партията и се самопредложи за председател на парламентарната група - в Австрия тази позиция е облечена с голямо политическо влияние. 

Дали Курц отстъпи крачка назад, или само встрани? Това коментира пред БНР политологът проф. Катрин Щайнер-Хемерле:

"Засега е стъпка встрани, защото като председател на парламентарната група и на партията Курц остава най-влиятелният политик на управляващите консерватори. Той се отказа само от канцлерския пост, но остава в най-добрата възможна позиция, за да се върне начело на правителството.

Друг е въпросът, дали може да го направи - от една страна чисто юридически, а от друга - морално. Освен това настроенията в партията му се променят с всеки изминал ден, все повече съпартийци се дистанцират, меко казано, от Курц", обяснява проф. Щайнер-Хемерле от университета във Вилах. 

От понеделник Австрия си има нов канцлер, номиниран от вездесъщия Курц. Това е неговият досегашен външен министър Александер Шаленберг, юрист с благородническо потекло, когото медиите в алпийската република описаха не особено благородно като "краткосрочен наемател в канцлерския кабинет", "подставено лице на Курц", негов "заместител" и дори "марионетка". 

Колко вездесъщ е Себастиян Курц и какво значение за временното му оттегляне има натискът на някои министър-председатели от Народната партия в провинциите?

"Партиите имат два центъра на властта. Единият е правителството заедно с парламентарната група. Там Курц все още има верни последователи, което е разбираемо - тези хора са станали депутати и министри благодарение на Курц. Всички те се опасяват, че ако той слезе от политическата сцена, те също си отиват.

Другият център на властта са партийните структури. В Австрия има традиция, местните партийни организации в провинциите, и особено министър-председателите, да определят политиката на партията, независимо коя е тя. Точно това се промени за Народната партия, след като Себастиян Курц стана неин председател. Той дори промени устава на партията и си приписа по-голямо влияние.

Но всички знаят, че избори не се печелят без местните партийни структури. Така че сега въпросът е дали местните организации на Народната партия ще останат на страната на Курц, или ще се отдръпнат от него. Към този момент изобщо не се отличава негов наследник като лидер на партията и потенциален канцлер. Освен това скоро не се очертават избори, така че няма защо да се бърза".

Ако бъде повдигнато обвинение срещу Себастиян Курц, или по-скоро когато бъде повдигнато обвинение, трябва ли да подаде оставка от всички постове, които заема?

"При обиските миналата седмица прокуратурата търсеше още доказателства, така че все още се намираме в началото на разследването и то ще трае много дълго. Според юристите това ще отнеме поне една година.

Разделението на властите работи. Прокуратурата води независимо разследване, независимо от обекта на разследването - това все пак е канцлерът на Австрия. Поне това е успокояващо на фона на скандала - институциите работят.

Но трябва да призная, че поне до известна степен това се дължи на министъра на правосъдието от партията на Зелените. Не мога да съм напълно сигурна, че щяхме да имаме независимо разследване, ако правосъдното министерство беше в ръцете на Народната партия.

До доказване на противното Себастиян Курц, разбира се, остава невинен. Но въпросът с оставката и оттеглянето му от политиката има и морален аспект. Бившият австрийски еврокомисар и уважаван консерватор Франц Фишлер коментира, че е немислимо партията да тръгне към нови избори с водещ кандидат, който е заплашен от съдебен процес.

"Ето какво ще се случи според мен: Сега ще завалят социологически проучвания, дали Народната партия има шанс да печели избори с водещ кандидат Себастиян Курц. Това е най-важният въпрос за една партия. И още нещо - защитната тактика на Курц, който влезе в ролята на жертва, дава резултат - мобилизира обкръжението му и сплотява партийните редици.

Вече има първи социологически проучвания - Народната партия продължава да е с най-висок рейтинг и нещо важно - избирателите на Народната партия искат Себастиян Курц да се върне. Може да се обзаложим, че партията ще направи всичко възможно, за да помогне на Себастиян Курц да се оттегли доброволно, ако се стигне дотам", каза още проф. Щайнер-Хемерле.

Освен Курц се разследват още много негови приближени. Не се знае, какво още освен разменените скандални съобщения между Курц и неговия екип ще извадят разследващите. По случая вече има задържани и разпитани, включително социоложка, изготвяла манипулираните проучвания в полза на Себастиян Курц.

"От всички чатове, които изтекоха досега, най-проблематична за завръщането на Курц е вътрешнопартийната интрига, извела го на лидерския пост. Много негови съмишленици загубиха доверие в него".

Нека погледнем и към Зелените - коалиционния партньор на консерваторите - които всъщност поставиха ултимативното условие за оттеглянето на канцлера, но не свалиха правителството. Защо Зелените не стигнаха толкова далеч, колкото стигна Себастиян Курц след аферата "Ибиса"? Тогава той сам свали кабинета си от власт.

"Защото тогава Себастиян Курц знаеше много добре, че ще спечели предсрочните избори, които сам предизвика. Народната партия беше в позиция да си избере следващия коалиционен партньор. А Зелените осъзнават, че скорошни нови избори могат дори да ги изхвърлят от парламента и със сигурност няма да са в управляващата коалиция.

Към този момент Зелените, либералите и социалдемократите нямат мнозинство, за да управляват. Освен това, ако Зелените бяха свалили правителството, Народната партия можеше отново да се върне към стария си коалиционен партньор - крайнодясната Партия на свободата. А това Зелените наистина искат да предотвратят на всяка цена. Като част от правителството Зелените вече знаят, че за да провеждаш политиката си, трябва да управляваш.

Скандалът силно поляризира австрийците, които се разделиха на защитници и на обвинители на Курц.

"Колкото избиратели на Народната партия искат Курц да се върне, толкова избиратели на Зелените искат той да си отиде. А двете партии все още са заедно в правителството! Макар в момента да ни изглежда като второстепенен, това е сериозен проблем", подчерта проф. Щайнер-Хемерле, притеснена и от спадащото доверие на австрийците в политиката изобщо. Но и това не е учудващо - сегашната корупционна афера не е първата около австрийски канцлер. 

Преди десетина години социалдемократът Вернер Файман беше замесен в много подобен скандал, но прокуратурата така и не успя да докаже неговата вина. Но урони имиджа както на политиците, така и на медиите в Австрия.

"Това, което важи за партиите, важи и за медиите. Не всички политици са като Курц, и не всички медии са като замесения в скандала таблоид. Взаимодействието между политиците и таблоидите отдавна е проблем у нас. Но дълги години никой нищо не предприе, за да промени тази ситуация.

Ако се забрани на държавните и общински институции да публикуват платени уведомления или реклама, медиите биха загубили важен приход. Цялата медийна политика трябва да се преосмисли. Какво трябва да се направи, така че в едно демократично общество да има гаранции за съществуването на свободни и жизнеспособни медии? Това е въпросът.

По тази тема в Австрия дискутираме от десетилетия. Ние сме малка страна, с малък медиен пазар. За съжаление до сега никой не е подхващал темата сериозно, така че да се променят рамковите условия за медиите. Надявам се, че медиите също имат интерес да излязат от негативната роля на лесна плячка за политически манипулации".

Интервюто на Весела Владкова с политолога проф. Катрин Щайнер-Хемерле в предаването "Събота 150" можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Асен Василев и Кирил Петков

Асен Василев: Внесохме искане за оставката на председателя на Народното събрание

Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание, съобщи пред журналисти в Пазарджик съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Асен Василев.  Той уточни, че искането, освен от депутати от ПП-ДБ, е подписано и от народни представители от "БСП за България". "Беше внесено искането за оставката на Росен Желязков с..

публикувано на 24.04.24 в 20:10
Румен Радев

Радев: Партиите, които уж воюват с Путин, внасят масово руски газ през посредници

През миналата година България е внесла 1,7 милиарда кубика руски газ и затова капацитетът по 13-годишния договор между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ" за доставка на втечнен природен газ, остава неизползван. Това заяви президентът Румен Радев: "Партиите, които уж воюват с Путин, когато се върнаха на власт, вместо да финализират тези..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Проучване: 11% одобряват увеличаването на вноските за пенсия

Българите искат по-високи пенсии, но без да се увеличават вноските и възрастта за пенсиониране, а с по-добра събираемост. Това сочи изследване на парламента, което беше представено в социалната комисия.  70% искат нова реформа на пенсионната система. Най-доброто решение е да се подобри събираемостта на вноските, смятат 41% от анкетираните. Половината от..

публикувано на 24.04.24 в 19:43

Т. нар. украинска помощ за земеделците ще бъде изплатена до 15 май

Най-неотложните проблеми в сектор "Земеделие" обсъдиха на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските организации.  Премиерът заяви, че т. нар украинска помощ ще бъде изплатена до 15 май: "Взехме решение и се..

публикувано на 24.04.24 в 19:36
Стоил Алипиев

КЗП е наложила санкции за близо 600 000 лева от януари 2023 г. до края на март 2024 г.

От януари 2023 година до края на март тази година Комисията за защита на потребителите е наложила санкции за близо 600 000 лева, събрани са над 353 000 лева, от които около 10% - с помощта на НАП. Това съобщи председателят на комисията Стоил Алипиев по време на блиц контрол в парламентарната Подкомисия за наблюдение на дейността в областта на..

публикувано на 24.04.24 в 19:29

В Гърция изключиха от участие в евроизборите националистическа партия

В Гърция изключиха от участие в евроизборите националистическата партия "Спартанци". Депутатите се разследват за подвеждане на избирателите. Депутатите на партията се разследват по обвинение, че са подвели избирателите на парламентарния вот и реално партията се управлява от осъдения за участие в престъпна група заместник-председател на..

публикувано на 24.04.24 в 19:23

Протест на БОЕЦ пред МВР

Протест, организиран от гражданско движение БОЕЦ, с искане за оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, се провежда пред сградата на МВР в центъра на София. Димитър Стоянов: Аз подадох сигнала на 112 и ми казаха, че нямат екипи Причината за недоволството е задържането в понеделник вечерта на журналиста Димитър Стоянов, който е с повдигнати..

публикувано на 24.04.24 в 18:56