Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В моловете охраната проверява сертификата и кара гражданите да си покажат личната карта, без да я вземат

Влезе в сила изискването за зелен сертификат

Пред някои от моловете има и пунктове за бързи тестове, маските не отпадат

| обновено на 21.10.21 в 11:07
Снимка: БГНЕС

От полунощ в страната са в сила нови противоепидемични мерки. Зеленият сертификат е задължителен за местата, където може да има струпване на хора на закрито.

Без зелен сертификат можем да влизаме само в хранителни магазини, банки и аптеки.

Зеленият сертификат е задължителен при посещение на заведения, кина, театри, фитнеси и спортни зали, както и търговски обекти на 300 кв. метра. Той се изисква и за служителите в тези обекти.

Зеленият сертификат ще доказва ваксиниране, преболедуване, или отрицателен резултат от антигенен или ПСР тест.

Той е задължителен и за работещите в болници, онкологични центрове, и такива за диализа, както и служителите в домовете за възрастни хора. Без зелен сертификат те няма да могат да работят.

В идните дни частни сертифицирани лаборатории и регионалните здравни инспекции ще получат 1 млн. антигенни тестове, които ще са безплатни за гражданите. Ще се заплаща само манипулацията.

Лабораториите също ще бъдат контролирани, а ако издават фалшиви сертификати, ще им се отнема лицензът.

Проверяващите служители на Българската агенция по безопасност на храните и Регионалните здравни инспекции също са задължени да работят със зелени сертификати.

Потребителите могат да изтеглят своя електронен вариант на сертификата от сайта на Националната здравно-информационна система https://www.his.bg/bg/dgc и да го съхраняват в мобилните си устройства.

Репортерска проверка на "Хоризонт" установи, че днес в моловете в столицата влизат със сертификат, като след това може да посетиш и хранителния магазин там.

БГНЕС

На входа да мола охраната ти иска и сертификат, и личната карта, макар че те нямат право да ти искат личните документи. Но пък те са измислили начин да не нарушат закона, като не ти я вземат личната карта, а те карат ти да я държиш и те само я наблюдават, като сравняват името ти и данните:

"Можеше досега да се ваксинират, какво значи, че не е имало гратисен период, цяло лято се говори за това. Така е в цял свят.

Сега ще търся начин да се ваксинирам.

Аз съм онкоболна, няма да се ваксинирам", това споделиха пред БНР столичани пред мола.

А иначе проверката ни показва, че в големите хранителни магазини няма никакъв проблем да си пазаруваш без сертификат. В някои от големите нехранителни магазини ще правят ротация за работа на персонала, за да могат да се ползват бързите тестове - два дни работиш по 12 часа, два дни почиваш.

Пред някои от моловете има пунктове за бързи тестове и големи опашки.

Друга репортерска проверка на БНР установи, че един от столичните молове е почти празен откъм посетители, а доста от магазините не са отворили.

Пред търговския център от рано сутринта се извива опашка от служители, които нямат зелен сертификат и чакат да им бъде направен бърз тест.

Имате ли зелен сертификат?

Нямам.

Какво очаквате да стане?

Това е безплатен тест за антитела.

Всеки ден ли ще го правите?

Ами не знаем дали всеки ден ще го правим. Днеска сме дошли да го направим.

Ще се ваксинирате ли?

Засега не.

И вие ли не?

Не. Имам си причина. Освен това мисля, че това е личен избор. Не може никой да ме принуди да се имунизирам

Защо не сте ваксиниран. Може би имате някаква лична причина?

Защото не искам.

А как ще продължите да работите при тези условия през ден да се тествате?

Ами не знам, може би ще го коментирам с моите работодатели;

Аз съм против ваксините по принцип, но ако се налага, за работа ще си направя.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК обяви обществената поръчка за бюлетините и ролките за машините

ЦИК обяви обществената поръчка за изработката и доставката на хартиените бюлетини и за ролките специализирана хартия за машините за гласуване, за предсрочния парламентарен вот на 27 октомври.  Печатницата на БНБ, която по закон изпълнява дейностите, ще отпечата 6 800 хиляди бюлетини за страната и чужбина, с единична цена от 26 стотинки за бройка и..

публикувано на 02.10.24 в 08:46

Разследват два взрива край израелското посолство в Копенхаген

Датската полиция съобщи, че разследва два взрива в района на израелското посолство в Копенхаген, предаде агенция Ройтерс. Няма данни за пострадали, посочиха органите на реда.  Извършват се първоначални следствени действия на място. Разследва се евентуална връзка с намиращото се в района израелско посолство, се казва в публикация на полицията в..

публикувано на 02.10.24 в 08:45

Средиземноморските държави от ЕС обсъждат конфликта в Близкия изток

9-те средиземноморски държави-членки на ЕС ще обсъдят последното развитие на военния конфликт в Близкия изток и ситуацията в региона. Това е част от работата на започващата днес в Никозия двудневна среща на техните министри по европейските въпроси. Сигурността в Средиземноморието, миграционните процеси и разширяването на Европейския съюз са..

публикувано на 02.10.24 в 08:43
Петя Алтимирска

Очакват се промени в еврозаконодателството за отглеждането на селскостопански животни

Очакват се промени в законодателството на Европейския съюз за отглеждането на животните в селското стопанство. Това заяви за БНР Петя Алтимирска , председател на Сдружение КАЖИ - "Кампании и активизъм за животните в индустрията" във връзка със Световния ден на селскостопанските животни, който отбелязваме днес. Над 80 милиарда животни са убивани..

публикувано на 02.10.24 в 08:08

Велизар Шаламанов: Решението в Близкия изток преминава през победата над Русия

" Русия има интерес да се разраства конфликтът в Близкия изток , защото това отвлича политическото внимание от агресията на Русия в Украйна. Това отвлича и ресурси в помощ на Израел, които могат да бъдат използвани в помощ на Украйна. От един момент нататък  това работи и против Русия". Това коментира пред БНР бившият министър на отбраната..

публикувано на 02.10.24 в 08:04
Васил Караиванов

Васил Караиванов: Няма проблем с данъците. Да обърнем внимание на разходната част

Дали и след 31 декември ще продължат нулевата ставка за хляба и брашното и 9% ставка за ресторантьорите и храните за бебета и малки деца, ще зависи изцяло от новия парламент. След изборите ще бъде ясно дали ще има нови ставки за тези стоки и услуги и какъв ще бъде бюджетът за следващата година. Това обясни в интервю за БНР Васил Караиванов -..

публикувано на 02.10.24 в 07:58

Програма на МОН за подпомагане на деца със СОП и с изявени дарби

Детските градини и училищата с предучилищни групи ще получават финансиране за подпомагане на деца със специални образователни потребности и с изявени дарби. Това ще стане със старта на програмата "Силен старт" на образователното ведомство. Финансиране ще има и за квалификация на педагогически и непедагогически специалисти, за интензивната..

публикувано на 02.10.24 в 07:57