Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Ишел и Романска“ – за съжителството на изтънченото и просташкото в изкуството

Изглед от Тел Авив
Снимка: Димитрина Кюркчиева

В Тел Авив има три оркестъра - оркестърът на Израелската опера, Израелската филхармония, но и театрален оркестър под палката на Йоси Бен Нун. И точно за негов концерт в известния театър Цафта, основан навремето от син на преселник от България, получихме покана. Заглавието „Ишел и Романска“ нищо не ни говореше, но пояснението,че ще се свири класическа музика и че едната от двамата солисти ще бъде известната млада израелска оперна певица Гони Канан, която още като специализантка в студията на Израелската опера получи наградата „Ели Леон“, беше достатъчна препоръка. Що се отнася до втория солист - Дрор Керен, той е един от най-популярните артисти, обичан и от патрираха на съвременната израелска драматургия, покойния Ханох Левин.

Притихналата зала се готвеше да слуша класическа музика. 17-те музиканти следяха движенията на диригента и създаваха музикално, романтично настроение. И точно тогава започна провокацията. На фона на сериозната музика, Дрор Керен започна да чете един от фейлетоните или къси разкази на Ханох Левин. Той е за първа среща, в гореща вечер, в самия център на Тел Авив, между двама кандидат младоженци, запознали се по обява във вестника. И двамата живеят в крайни квартали, но са назначили срещата в центъра, за да изглежда,че е „близо до дома им“. Всъщност в събота в Израел няма транспорт и двамата пристигат запотени след труден преход под жаркото слънце. Ишел си е поставил лимит за разходите и след като Романска отказва просто да седнат на някоя пейка да поприказват, тръгва към будката за фалафел чак около първия пазар. Всъщност и за двамата фалафелът е омразно ястие. За да успеят да преглътнат пържените топчета,кавалерът купува и по кенче газирана напитка. И точно тогава организма на дамата не издържа и реагира звучно...

В първия момент зрителите само се споглеждат: дали да се смеят. Толкова е голям контрастът между класическата музика и уличния хумор. После избухва залп от кикотене. Допълват го оркестрантите от сцената, които вместо да запазят каменни изражения, също се смеят, но на реакцията на публиката. Текстът им е отдавна познат - от репетициите. А там, където и смехът не стига, се включват музиката и гласът на певицата, която наистина показва възможностите си да пее в обем повече от три октави.

За всички, за които смесването на просташкото и изтънченото е проява на лош вкус, могат да бъдат припомнени пиесите на Шекспир, пълни с нецензурни остротии, еднакво добре приети и от уличните театри, и от националите, както и от операта, та дори от балета. Йоси Бен Нун е бил личен приятел на Ханох Левин, един от малкото присъствали дори на ранната му кончина. Подобно на Курт Вайл в брехтовия театър и на Нино Рота във филмите на Фелини, освен че подкрепя творческите идеи на режисьор-драматурга, неговата музика има и свой живот, извън конкретното произведение. Този разказ или фейлетон на Ханох Левин, заедно с два кратки анекдота, досега не са били поставяни на сцена и точно музиката на Бен Нун стана най-естествената основа на прекрасната провокация.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Васко Василев

Васко Василев ще изнесе концерт на Айфеловата кула по повод 24 май

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт на 26 май в зала "Густав Ефел" на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности – французойка, японка, австрийка, англичанин и българин ще се срещнат на сцената, за да отбележат заедно един от..

публикувано на 16.05.24 в 18:57
Гергей Мадараш

Гергей Мадараш дирижира концерта "Контрасти" на Радиосимфониците

Този петък, 17 май, в зала „България“ пред Симфоничния оркестър на БНР ще застане диригентът Гергей Мадараш – гост от Унгария, който в момента е музикален директор на Кралската филхармония в Лиеж, Белгия.  Програмата на концерта неслучайно е наречена „Контрасти“ – на първо място, това е заглавието на пиесата, с която ще бъде отбелязана..

публикувано на 15.05.24 в 18:33
Българските фестивални мениджъри на асамблеята - Узедом 2024

Български фестивали участват в годишната асамблея на Европейската фестивална асоциация

От 12 до 15 май 2024 г. представители на Българската фестивална асоциация (БФА) участваха в Годишната среща на фестивалите на изкуствата, организирана от Европейската фестивална асоциация (ЕФА) на остров Узедом.  От 12 години БФА е колективен член на най-старото фестивално обединение в Европа с повече от 70-годишна история. В конференцията се..

публикувано на 15.05.24 в 18:15

Соня Йончева възражда списанието “Български артист“

Световноизвестна оперна певица, продуцент и посланик на УНИЦЕФ, Соня Йончева добавя още едно амплоа в биографията си - на издател. На 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в разпространителската мрежа ще се появи списание “Български артист“. “Искам да издигна..

публикувано на 15.05.24 в 13:42
Александър Димитров

Александър Димитров гостува в концерт на "Софийски солисти"

Камерният ансамбъл "Софийски солисти" и неговият диригент Константин Добройков ни канят на концерт в зала "България" на 15 май от 19:00 ч. Към тях ще се присъедини виолончелистът Александър Димитров, който от години живее и работи в Германия. Заедно музикантите ще представят произведения от Марен Маре, Игор Стравински и Петерис Васкс.  Александър..

публикувано на 15.05.24 в 12:46
Проф. Адриан Георгиев

С концерт и конференция се бъде отбелязана 30-та годишнина на специалност "Музика" в СУ

С тържествен концерт и с юбилейна конференция се бъде отбелязана 30-та годишнина от създаването на специалност "Музика" в СУ. Събитието се организира от Факултета по науки за образованието и изкуствата. Проф. Адриан Георгиев, зам.-декан на факултета, обясни пред БНР, че за 30 години там вече има над 3000 завършили възпитаници. "Това са..

публикувано на 15.05.24 в 11:51
Константина Колева

"Сурова красота" - първа самостоятелна изложба на Константина Колева

"Сурова красота" - така се нарича самостоятелната изложба на художничката Константина Колева, която тя представя в музей "Борис Христов" в София.  Един оригинален творчески подход към образа и материала. "Сурова красота" - озаглавена е така, защото е посветена на индивидуалността и автентичността, която всеки носи в себе си. Тези..

публикувано на 15.05.24 в 10:23