Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикантът: Ченгетата наложиха мрънкофонско мислене

Какво ни донесе демокрацията - поглед на Васко Кръпката и Михаил Вешим

Сатирикът: Непроведената лустрация попречи много на прехода

Снимка: БГНЕС

„Като няма път, ще го прокарваме. Вървим към свободния свят, към държавите, към които сме се стремили, когато бяхме затворени.“ Това каза пред БНР на днешната годишнина – 10 ноември, Васил Георгиев - Васко Кръпката, фронтмен на „Подуене блус бенд“.

От 10 ноември 1989 г. Васко Кръпката помни как е карал такси и когато чул за падането на Живков, не повярвал. С песента „Комунизмът си отива“ по онова време той печели моментално популярност.

Васко Кръпката с текста на песента „Урок по „кръпка“ блус – карай както знаеш...“, написана от Кирил Калев    Снимка: Здравко Петров

„Пропуснахме ченгетата да наложат това мислене – едва ли не за провален преход, че нищо не става, ходихме по митинги и нищо не стана. Това обществено мнение, което всъщност е много важно. Когато падна Берлинската стена и вече им трябват избиратели на злите сили, трябват им хора, които да гласуват за тях и те се ги възпитават по някакъв начин. Те успяха, аз им пиша шестица на всички ченгета, че успяха да наложат едно такова мрънкащо, мрънкофонско мислене – че нищо не се е случило. А всъщност се случиха толкова хубави неща. Това ми е болката – хората се чувстват предадени, продадени, а не е така“, подчерта той в предаването „Преди всички“.

Снимка: БГНЕС

За писателя сатирик Михаил Вешим промяна се е случила. По думите му можем да говорим, пишем, пътуваме свободно.

„Ако трябва да се връщаме и ако трябва пак наново да правим революция, нежна, ми се иска да не е чак толкова нежна. Трябваше тогава да бъдат изчистени по някакъв начин тия структури на Държавна сигурност. Непроведената в България лустрация попречи много на прехода. Ченгетата влязоха в икономическата власт, те станаха хората с парите и започнаха да манипулират и общественото мнение“ коментира Вешим. Той е категоричен, че пътят е един – „напред към нормалността“, от която обаче сме далеч.

Михаил Вешим  Снимка: Ани Петрова

„Понякога се полъгваме по външни ефекти. Много често се лъжем. Много често чакаме спасителя. Никой няма да дойде да ни спаси отвън. Самите ние трябва да се променяме и да мислим с главите си, като избираме. Това, че повечето наши сънародници мислят, че някой ще дойде и ще ни оправи и от един човек зависи всичко, не е добре. Толкова пъти се опарихме през годините на прехода и видяхме, че не е въпрос до личността. Въпросът е до цялостния манталитет на хората“, смята Михаил Вешим.

„Хората много настръхнаха вече и не им е до музика. И се избират едни мачовци да ни управляват“, посочи още Васко Кръпката. Според него енергията от площадите на 1989-90 г. съществува и „неслучайно я плюят 32 години, защото ги е страх от тази енергия“. Музикантът призова да бъдем по-позитивни, „защото човек каквото търси, това намира“.

Михаил Вешим изрази надежда, че хората няма „да се люшкат и да вярват на поредните спасители“, а ще имат повече вяра в себе си и собствените си сили.

„България е страна с големи възможности.“

Двете гледни точки чуйте в звуковия файл.  

Снимки: БНР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва...

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15