Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев се надява в близките дни да връчи мандат за съставяне на правителство

Президентът Румен Радев на днешните консултации
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев приключи консултациите си около връчването на мандата за ново правителство. Той разговаря с представители и на останалите две политически сили, които преговарят за коалиция - партия „Има такъв народ“ и Обединение „Демократична България“.

От преговарящите формации за съставяне на правителство изразиха очакване до края на деня да има съгласие по коалиционното споразумение.

Държавният глава изрази надежда, че до дни ще може да връчи мандата на партия „Продължаваме промяната“.

„Предстои, надявам се в близките дни, при готовност за коалиционно споразумение да връча мандат за съставяне на правителство на първата по численост парламентарна група.“

Партия „Има такъв народ“ ще бъде лоялен партньор, ако и другите бъдат такива към нея, заяви Тошко Йорданов.

„Моделът ГЕРБ и ДПС все още не е разграден и се надявам да има достатъчно здрав разум в останалите политически партии, които твърдят, че искат да направят също това, да постигнем необходимите компромиси.“

Според съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов общо е убеждението, че правителство трябва да бъде съставено.

„Колкото и да изглежда труден процесът по формиране на това управление, той е една идея по-лесен, защото всички са наясно, че няма къде да се ходи. Въпросът е как ще съумее след това то да функционира.“

Консултации при президента завършиха със седмата по големина парламентарна група - на партия „Възраждане“. Нейният лидер Костадин Костадинов отново се обяви срещу противоепидемичните мерки.

„Трябва да се премахне зеленият сертификат, като много тежка, дискриминационна форма, а децата ни да получат възможността за едно нормално образование, каквото те трета година не могат да получават.“

В първия ден от консултациите вчера държавният глава разговаря с представители на „Продължаваме промяната“, ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Червен код за горещо време в Сърбия

До края на седмицата в Сърбия ще остане много топло, предупреди сръбският Републикански хидрометеорологичен институт (РХМИ), цитиран от Танюг. Това съобщи БТА. Днес и утре максималните температури ще са от 37 до 41 градуса, в неделя от 33 до 38, а от началото на следващата седмица от 29 до 36 градуса. В цялата страна днес е в сила червен код за..

публикувано на 16.08.24 в 11:13
Лена Бориславова

В парламента: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ с взаимни обвинения в бездействие

С декларации от парламентарната трибуна ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ си отправиха взаимни обвинения в бездействие и саботиране на работата на постоянните комисии.  Лена Бориславова призова за спешно приемане на законодателния пакет, необходим за изплащане на втория транш по Плана за възстановяване и устойчивост, и за гласуване на оставката на председателя на..

публикувано на 16.08.24 в 11:09

Исторически възстановки в Априлци разкриват живота в римски боен лагер

Община Априлци организира тридневни възстановки на римски боен лагер  от  4-5 век. Идеята на възстановките, които ще направи сдружение "Виа преториа" е да покаже историята и миналото, поясни кметът на Априлци Тихомир Кукенски: "Ще направим римски военен лагер в Априлци, в който ще има стрелба с лъкове, легионерско обучение, ще има..

публикувано на 16.08.24 в 11:01

Ръст на онкологичните заболявания в област Велико Търново

Увеличават се онкологичните заболявания в област Велико Търново, отчитат здравните власти. Новооткритите онкологични случаи във Великотърновска област за миналата година са 935, което е с 32 повече от предходната година, сочат данните от анализа на Регионалната здравна инспекция. Най-много са диагностицираните злокачествени новообразувания..

публикувано на 16.08.24 в 10:56
Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов

Вътрешният министър обвини Божидар Божанов в "арогантна политическа намеса" в работата на МВР

Служебният вътрешен министър Калин Стоянов обвини депутата от ПП-ДБ Божидар Божанов в цитирам "арогантна политическа намеса" в работата на МВР.  В изявление пред журналисти Стоянов твърди, че в сряда Божанов се е обадил на директора на дирекция "Киберпрестъпност", за да се интересува от материали по конкретно разследване.  Според министъра, това..

публикувано на 16.08.24 в 10:51

Заместник-областният управител на Благоевград подаде оставка

Заместник-областният управител на Благоевград Елхан Кълков е подал заявление до премиера Димитър Главчев, с искане да бъде освободен от длъжност. Като мотив той е посочил лични причини. Кълков заемаше поста близо два месеца и по време на големите пожари в областта бе ангажиран денонощно с координация на действията по овладяване на огнената..

публикувано на 16.08.24 в 10:47

Хърватия връща задължителната военна служба, ще продължава 2 месеца

От догодина Хърватия въвежда отново задължителната военна служба, която ще продължава два месеца. Сред причините за решението си властите посочват войната в Украйна и световната обстановка през последните години. През 2008 г. Хърватия спря наборната служба и оттогава заинтересованите кандидати кандидатстваха за служба на доброволни начала. 

публикувано на 16.08.24 в 10:42