Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Малинов: Липсата на политическо лидерство ще се превърне във въпрос за оцеляване на коалицията

За правителството ще бъде пагубно, ако в критични моменти президентът поема лидерството, смята политологът

Светослав Малинов
Снимка: БГНЕС

„Ако не се демонстрира не само на думи, решителност и реални действия относно съдебната реформа и дори смяната на главния прокурор, много бързо ще се загуби доверието, поне за част от тези партии, които са в управлението.“ Това мнение изрази пред БНР Светослав Малинов, ръководител на катедра „Политология“ в Софийския университет и бивш евродепутат.

Според Малинов забавянето не прави добро впечатление.

„Отделно кризите, отделно проблемите със съгласуването на политиките. Отделно липсата на лидерство от страна на премиера. Това е нещо, което започва вече да се усеща. Той се изживява като един ентусиазиран говорител на правителството, но не усещаме налагане на теми, разрешаване на конфликти, налагане на политики, които все пак един премиер трябва да прави“, коментира Малинов в предаването „Преди всички“.

„Политиката има определена логика, която ако не се следва, се отива към разочарование, породено от неефективност, усещане за несправяне със задачите. Това нещо в момента го има“, допълни преподавателят.

Кирил Петков  Снимка: БГНЕС

Липсата на политическо лидерство ще се превърне във въпрос за оцеляване на коалицията, прогнозира Светослав Малинов.

Малинов изтъкна, че от миналата година президентът е наследил инерцията на най-популярния политик в държавата, но ние няма да забравим лесно, че той е създал част от политиците и без неговата подкрепа нямаше да го има този резултат от изборите.

Много трудно ще може президентът да се отърси от тази си роля и да се върне в тесните рамки на това, което му задава Конституцията. Ще продължи да се намесва, ще продължи да участва на нива в управлението на държавата, включително с преки намеси за конкретни политики, но и на ниво, което не се вижда.“

Румен Радев  Снимка: БГНЕС„Напреженията ще продължават и ще бъде пагубно за правителството, ако у публиката се остави впечатлението, че в критични моменти президентът поема лидерството. Ще трябва да се постигне в нов баланс, който в момента по-скоро върви в обратна посока: президентът има силните си позиции и решаващата си дума в спорни моменти.“

Влизането на ПП стана по безпрецедентен начин в българската политика, заяви още Малинов. Според него ПП са били подкрепени от най-популярния политик в държавата – Румен Радев и е имало „изключителни бонуси“, а политическата борба не е била „много честна“, дори в рамките на закона.

Светослав Малинов посочи още, че влизаме в по-рутинната част от едно управление, което има свой бюджет и свои приоритети.

„Има усещане за неподреденост и за липса на лидерство, но приемането на бюджета вероятно ще консолидира коалицията на първо време.“

Заложеният процент на инфлацията в бюджета е много нисък, а когато той се окаже по-висок, „това означава много неприятни неща“, отбеляза още той.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Теодора Пенева: Трябва да има отговорна институция и да се разработи информационна система за енергийно бедните

Да се приложи механизмът за енергийна бедност, преди реално да бъде въведена либерализацията на цените на едро за домакинствата. Важно е в тази година, докато се либерализира пазарът,  да се изработи информационна система. Това препоръча Теодора Пенева, енергиен експерт от БАН и автор на доклада за 2023 г., в интервю пред БНР.  Според нея..

публикувано на 21.05.24 в 11:14

"Ходещо" оръжие на бъдещето

Дронове в небето, а вече и роботизирани кучета на земята за военни употреби има. Те охраняват стартовата космическа площадка на НАСА. Американската армия вече има тестови модели. Дори Китай ги разработва. В България също има млади умове, които се занимават с това как тези военни средства да стане по-сигурна, без това да нарани човека ...

публикувано на 20.05.24 в 18:26
Проф. Веселина Вълканова, декан на Факултета по журналистика и масова комуникация

Проф. Веселина Вълканова: Журналистите трябва да са на фронтовата линия при обществото, а не при политиците

Журналистите трябва да са на фронтовата линия и при обществото, а не при политиците. Това каза пред БНР проф. Веселина Вълканова, декан на  Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК), която  "Журналистиката би трябвало всеки ден да поставя към политиците най-високите изисквания и да им напомня, че са там, за да осигуряват..

публикувано на 20.05.24 в 15:36

Извънредно се събират ректорите да решат ще има ли протест

Съветът на ректорите ще проведе извънредно заседание в 14.00 часа, на което ще се реши дали държавните университети в цялата страна ще затворят врати следващия понеделник заради неактуализирани възнаграждения от 2023 г. Ректорите ще обсъдят и взетите решенията след срещата с финансовия министър Людмила Петкова, на която бяха обещани до края на..

публикувано на 17.05.24 в 10:51

Над 60% от българите не са участвали в нито една културна дейност през 2023 г.

Повече от 60% от българските граждани не са участвали нито веднъж в нито една културна дейност през 2023 г. Това обяви пред БНР Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата. Това е една от организациите, които стоят зад индекса "Достъп до култура за 2023 г.", който ще бъде представен днес. "За втора поредна година..

публикувано на 17.05.24 в 10:21

Влиза в сила забраната за реклама на хазарт. Кои са подводните камъни?

Влиза в сила забраната за реклама на хазарт в медиите и на определени обществени места. Измененията в закона целят да ограничат рекламата на хазарт, както и на достъпа до хазартни игри на отделни категории лица. Въвеждат се и нови процедури за изплащане на печалбите. Тези промени са позитивни, но изискват строг контрол . Всяка..

публикувано на 17.05.24 в 09:37

Волфганг Шюсел: Реалистично е до края на годината Австрия да вдигне шенгенското вето

До края на годината е напълно реалистично Австрия да вдигне шенгенското вето, прогнозира в интервю за БНР бившият канцлер на Австрия Волфганг Шюсел.  По негова идея от печат излезе първото специализирано издание за външна политика European Voices с фокус върху бившите социалистически страни.  Австрия няма да бърза с решение за пълноправното..

публикувано на 16.05.24 в 16:48