Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Словесна престрелка между Кирил Петков и Йордан Цонев в НС

| обновено на 11.02.22 в 18:43
Кирил Петков в НС
Снимка: БГНЕС

Премиерът Кирил Петков и ДПС влязоха в остър сблъсък в Народното събрание. Напрежение предизвикаха въпроси на Движението за списъка с имената, предаден от премиера в прокуратурата, законът "Магнитски" и "златните паспорти".

Остри словесни престрелки и обвинения в лъжа предизвика питане на ДПС към премиера Кирил Петков за списъка с медийни публикации за 19 лица, за които има съмнения, че са замесени в корупционни и икономически престъпления:

"Ние искаме да се държите като министър-председател на Република България. Искаме, когато отправяте обвинения, те да са обосновани. Искаме да не лъжете. Искаме никой да няма основания да ви нарече "марионетки" на задкулисния кръг Прокопиев" - с тези думи депутатът от Движението Йордан Цонев се обърна към премиера Кирил Петков. Попита дали в този списък фигурира и името на бизнесмена Иво Прокопиев, за когото по думите на Цонев, в търсачката "Гугъл" има редица медийни публикации. И защо премиерът е обявил първо 20, а списъкът се е оказал с 19 имена:

"Защото моята идея е, че за 19 от тях ние бяхме събрали медийните публикации, а на 20-ия го предадохме", отговори премиерът Кирил Петков, визирайки главния прокурор Иван Гешев като 20-ия в списъка и призова Движението, ако има сигнали срещу Иво Прокопиев, да му ги предоставят, за да ги предаде в прокуратурата:

„Няма наши, ваши, трети, пети – всички са равни пред закона. Ако имате явни, ясни сигнали, за което и да е лице, включително Иво Прокопиев, радвам се да ми ги предадете и наистина Ви казвам оттук нататък всички под един аршин“.

Йордан Цонев реагира остро:

„Аз ще Ви улесня и ще Ви ги дам тези данни, но нямате никакво основание да излезете тук и да кажете, че не ги знаете. Не аз съм уличен от лъжи, Вие сте уличен в лъжи. Конституционният съд Ви уличи в лъжи, всеки ден Ви уличават“.

Цонев отново напомни, че депутатът Делян Пеевски атакува списъка "Магнитски" в съда:

"Но ги разкрийте, както пише в законите и Конституцията - разкриване, доказателства, съд, присъда. "Магнитски" няма нито съд, нито присъда".

Премиерът Петков обаче определи като нищожен шансът цялата американска администрация да се е объркала:

"Листът "Магнитски" минава през много голям филтър. За съжаление, имам повече вяра на тях, отколкото на прокуратурата в този момент, защото тя се управлява непрозрачно и нейната ефективност е доказано лоша. Аз съм председател на цяла България и на всички българи, данъците оттук нататък няма да се харчат от определени кръгове, все едно, че им е бащиния".

ДПС пренесоха спора към режима за гражданство срещу инвестиции:

"Златните паспорти" са един класически пример за пробиване на тези филтри и сега ние ще го докажем", репликира Йордан Цонев.

На излизане от залата премиерът продължи размяната на реплики с депутата Делян Пеевски, които останаха извън микрофона в залата.

От пресцентъра на ДПС съобщиха, че премиерът е поел ангажимент пред Делян Пеевски да бъде прието предложението за пълна забрана и проверка на всички издадени "златни паспорти", а иначе малко по-късно стана ясно, че ДПС внася сигнал в прокуратурата срещу вицепремиера Асен Василев, като го обвини в политически репресии и неправомерни действия.

Повод стана появила се в медиите информация за назначени допълнителни проверки по ревизията на депутата Делян Пеевски.

Йордан Цонев/Снимка: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама пострадали след бой в заведение в Брезник

Мъж и жена са пострадали след бой между две празнуващи групи в заведение в Брезник, съобщиха от полицията. Жената е с травми на ръката. Тя е прегледана в пернишката болница и освободена за домашно лечение, а мъжът е със счупена челюст и е настанен за лечение в  столично лечебно заведение. Задържани са четирима души - двама от Брезник и двама..

публикувано на 03.07.24 в 13:16
Николай Марков

Николай Марков: Наближава часът на истината

Наближава часът на истината. От гласуването за правителство маските на истинските предатели и лъжци ще станат ясни. Това написа във Facebook председателят на ПГ на "Величие" Николай Марков по-малко от час преди да започне разглеждането на точката за проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС. "Ще стане ясно и кой е тотално зависимия човек, влязъл..

публикувано на 03.07.24 в 12:59
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Ако трябва да се залага, не би трябвало да имаме правителство

Според мен правителството няма да мине. Бих се доверил на Борисов и оценката му като двигател на този процес, трудно е да се предвиди ситуацията. Нито една политическа партия не иска предсрочни избори, но това не означава, че ще намерят основания да подкрепят правителство. Това прогнозира политологът и преподавател в НБУ  Христо Панчугов в..

публикувано на 03.07.24 в 12:57

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за предстоящия зимен сезон въпреки ръста на пенсиите.  Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов подписа заповед за актуализиране на коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ.  В новия коефициент е отчетено..

публикувано на 03.07.24 в 12:52
Емилия Милчева

Емилия Милчева: Отиваме на избори! Борисов направи превъзходен спектакъл

Отиваме на избори! Прогнозата направи пред БНР журналистката Емилия Милчева и добави, че това, което направи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, е "наистина превъзходен спектакъл, чудесно изигран и с цялата мощ на партията , номинираните за министри и тяхното желание да управляват и да поемат политическата отговорност". Борисов търси..

публикувано на 03.07.24 в 12:52
Областна администрация - Пазарджик

Рокада: Назначен е нов зам. областен управител на Пазарджик

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев е освободен заместник областният управител на Пазарджик Стефан Димитров. На негово място е назначен Осман Мурадов, който е бил народен представител от ДПС в 48-о НС. Стефан Димитров бе назначен от бившия министър-председател Николай Денков през август 2023 година. Мотивите за освобождаването му..

публикувано на 03.07.24 в 12:50

Десетгодишно дете е в болница, след като е блъснато от кола в Раковски

10-годишно дете е пострадало тежко, след като е било блъснато от лек автомобил в град Раковски.  По данни на полицията детето е излязло внезапно с велосипеда си на кръстовище и било ударено от преминаваща кола. С множество травми то е откарано в пловдивска болница, където лекарите се борят и за живота му. Автомобилът е управляван..

публикувано на 03.07.24 в 12:50