Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н.Пр. Алфредо Атанасоф: Сътрудничеството между Аржентина и България е от много години

За силата на споразумението и най-новите проекти между България и Аржентина

Подписване на Споразумението за антарктическо сътрудничество
Снимка: личен архив

"Разбира се и с удоволствие първо ще споделя с вас за събитието, което се случи този месец и това е Фотоизложбата "България и Аржентина - 30 години сътрудничество в Антарктида" - извадка на съвместните действия между България и Аржентина на Антарктида. А после ще ви разкажа и както и вие добре посочихте, подписахме много важен договор за сътрудничество между двете държави. За нас това беше събитие от изключително значение. Трябва да се знае, че сътрудничеството между Аржентина и България е от много години и винаги сме развивали многобройни дейности, а много от нещата, които България прави на Ледения континент са подпомогнати и се правят дори с материали, предоставени от Аржентина и от аржентински работници, за да могат експедициите да се справят с трудностите там", каза за БНР Н.Пр. Алфредо Атанасоф.

На официална визита беше посланик Гийермо Кармона, секретар по въпросите за Малвинските острови, Антарктида и Южния Атлантик в Министерство на външните работи, международната търговия и вероизповеданията на Аржентина. Вече 11 години държавен глава на Аржентина не е посещавал България и ето, че това се случи. Посланик Гийермо Кармона пристигна в България, за да участва в церемонията по подписване на Споразумение за антарктическо сътрудничество между Дирекцията за Антарктида на Република Аржентина и Българския антарктически съюз. 

С какво тази договореност ще допринесе за развитието на връзките между България и Аржентина?

"Вижте със сигурност България най-вероятно ще започне нов етап на развитие и най-вече, защото ще имате нов кораб и ще можете да пътувате из тези ширини. След това се преминава през Ушуая, което е и последното пристанище преди да се влезе в Антарктида - наричаме този град вратата към Антарктида. А в Аржентина и е съвсем естествено, ние развиваме много важни задачи, свързани с Антарктида. С цел да подкрепим и подпомогнем всички, които са се насочили натам. И подписването на това сътрудничество с България е една от важните стъпки за засилване на сътрудничеството между двете ни държави, както и беше посочено от всички участници в това събитие", допълни в предаването "Нощен хоризонт" Алфредо Атанасоф.

По думите му българите и аржентинците са осъществили заедно много дейности на Антарктида.

"Аржентина е вече там от 64 години, а първият човек, който стъпва на Ледения континент е аржентинец. А България е там повече от 30 години и наистина сътрудничеството с Аржентина е било винаги много положително и интензивно. Съвместното споделяне, съжителство, проучвания, изследвания, метеорологични анализи. И особено в изследванията, България наистина е допринесла много за развитието и научните изследвания в Антарктида и пак в повечето случаи е било съвместно с Аржентина, както бе подчертано от посланик Гийермо Кармона, от ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски” професор Анастас Герджиков и професор Пимпирев".


На 27 януари с български тур оператори и предприемачи се състоя среща с цел опознаване и изследване на Република Аржентина  Снимка: личен архив

Вие сте в България повече от една  година.  Какво се случи през тази една година, на какво ниво се намират връзките между Аржентина и България?

"Говорим за едно чудесно сътрудничество, изпълнено с много постигнати цели. Миналата година отбелязахме 90 годишнината от сключването на дипломатическите отношения между България и Аржентина. Аржентина е първата латиноамериканска държава, която сключва дипломатически отношения с България и присъствието на българи в Аржентина е наистина доста голямо. Ние сме, тук се включвам и аз, ние сме 3-то или 4-то поколение българи емигрирали в Аржентина. Има много интересна особеност обаче - запазени са традициите, връзките с родината и много българи са били и са много успешни в Аржентина, както и следващите поколения, специално в литературата, музиката, спорта, музиката и културата на Латинска Америка. Също така продължаваме да работим все повече във връзка с литературата. Има голям брой книги и специално творби на аржентински писатели, които са преведени на български език. Аржентина подкрепя финансово издателства, за да може чрез литературата да стигнем до повече българи. Говорим за повече от 100 писатели, които се превеждат на български език. И ако посетите книжарниците ще видите преведени аржентински писатели на български език. Например Борхес, Кортазар - класици и по-модерни автори. Ще работим тази година специално по въпроси, свързани с човешките права, правата на жените, трафика на хора. И ето тук пак ще засилим нашите отношения и ще се опитаме заедно да помислим и да работим по тези въпроси и да видим как да се справяме с толкова наболели теми, характерни за целия свят.  Търговските отношения също ще са водеща тема през тази и следващата година. А относно въпроса какво Аржентина може да си вземе от България и обратното - преди няколко дни заедно с търговската камара направихме виртуална среща, на която представихме на българските тур-оператори  туристическите особености и възможности, с които разполага Аржентина. И на 17-ти февруари, пак този месец, в търговската камара ще представим туристическия потенциал и красотата на България пред Аржентинските тур-оператори. Ще бъде опознавателна виртуална среща, която ще подобри туристическите отношения между България и Аржентина. Поради Covid-19 през последните две години не успяхме да направим това представяне, но сега смятам, че е дошло времето. Друг интересен проект - през март месец ще пътува делегация от 15 жени предприемачи, които ще занесат и представят български продукти в Аржентина, а  след това те ще донесат типични стоки и продукти от Аржентина в България".

Церемония по подписване на споразумението за антарктическо сътрудничество   Снимка: личен архив

Ваше Превъзходителство, тъкмо щях да попитам с какво и как България би била атрактивна за Аржентина, но ето, че Вие вече отговаряте на този въпрос. Много българи посещават Аржентина, но за нас е интересно да узнаем дали има аржентинска общност днес в България?

"Не са много аржентинците пребиваващи в България. И те както българите в Аржентина развиват различни дейности в различни сфери, някой са в производството, други в IT сектора, трети се занимават с музика и изкуство. Но разбира се, в Аржентина има много повече българи, тъй като българската емиграция си има дългогодишна история. За аржентинците, живеещи и работещи в България мога да кажа, че са се вписали добре в българското общество, предимно в търговия и култура и ето вече са много популярни чаят - мате, аржентинското вино, тангото и вече говорим за едно споделяне, свързано с различните културни ценности.
А когато говорим за търговските отношения, България е на едно от първите места по развитие на информационните технологии и Аржентина по същия начин е много силна в този сектор. Съвсем наскоро имах среща с Министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер и с него изследвахме и обсъждахме възможностите за засилване на връзките и сътрудничеството в тази сфера между България и Аржентина. Иска ми се да се опитаме да направим съвместно неща, както тук, така и в Аржентина".

Подкрепа на български издателства, превеждащи  аржентински писатели    Снимка: личен архив

Какво най-много до момента Ви впечатлява и ако с вълшебна пръчица можете да промените нещо, макар да знаем, че ние българите сме тези, които трябва да го направим, какво би било то?

"Нещата, които наистина ми правят впечатление и то още от първия ден са следните - топлината на хората, да аз наистина се чувствам много добре в България. Друго нещо, което няма как да не отбележа е красивата природа, която е навсякъде. Аз се опитвам, когато е възможно да уча български, да опознавам  България и хората все повече. Не на последно място е икономическото развитие. Да, България е малка държава, но добре интегрирана в Европейския съюз. Търговията и износът не са спрели, напротив. Това са трите особености, които ми правят наистина силно впечатление. А какво искам да променя ли, какви са очакванията ми за България - те са същите както за Аржентина - на първо място мир, а след това да се развива положително, както е било и до сега".
Опознаване и сътрудничество между Република Аржентина и България      Снимка: личен архив

Повече можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47

Милица Зикатанова: Виното е преживяване!

Виното е преживяване , заяви пред БНР Милица Зикатанова - собственик на винарска изба в Мелник.  Според нея единственият начин да променим мнението на Западна Европа за качеството на българските вина и да засвидетелстваме това високо качество е като показваме на чуждите пазари най-добрите примери , от бутикови винарни, които наистина проявяват..

публикувано на 22.07.24 в 12:03
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:37
Дончо Папазов

Дончо Папазов: Истински промени няма да има без масови протести

"Ще имаме истинско трайно решение само когато осъзнаем, че не може да има промени без масови протести . Тези протести ще избутат нагоре партия, която би направила промените и биха заставили другите." Това мнение изрази пред БНР мореплавателят Дончо Папазов. Той е категоричен, че всичко значимо в нашата политика от 90-те години насам идва..

публикувано на 21.07.24 в 13:36
Делян Георгиев

До края на месеца ще бъде готов паркинг до 15-а поликлиника в район "Изгрев"

За първи път в район "Изгрев" бе организиран тридневен фестивал по повод празника на района. Район "Изгрев" посреща празника си с тридневен фестивал - музикален, кулинарен и филмов Кметът Делян Георгиев разказа в предаването "Рано в неделя", че по традиция отбелязват празника на района на Петровден. "Получи се изключително добър тридневен..

публикувано на 21.07.24 в 07:18

"Лято в музея" започва във Враца

Какви настолни игри са играли древните римляни и какво освен забавление и приятни емоции в свободното време са им носели те? Отговори на тези и други въпроси ще бъдат дадени в музея във Враца в идния вторник. Тогава от 10:30 часа ще се проведе поредното занимание от инициативата за деца и младежи "Лято в музея". За идеята на тази..

публикувано на 21.07.24 в 06:54