Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„В рамките на коалицията ще видим изнудване и извиване на ръце“

Емил Соколов: Много вероятно е да видим война на изтощение, оптимизмът е прибързан

Режимът в Кремъл няма да признае загуба, Украйна също не може да си я позволи, смята анализаторът

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия използва времето за преговори, за да прегрупира силите си, тъй като първата фаза от войната не завърши особено добре за тях. Тази позиция изрази пред БНР Емил Соколов, историк, анализатор и преподавател.

Войната навлиза в друга фаза. Много вероятно е да видим война на изтощение, в която Москва ще се опита да заграби още украинска територия, посочи Соколов.

Според анализатора сегашният оптимизъм е малко прибързан.

Западните страни, склонни да бъдат гарант за някакъв мир, не са много, отбеляза Соколов.

Знакът, използван от Русия за инвазията в Украйна, поставен върху разрушено руско военнотранспортно средство. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Режимът в Кремъл няма да признае загуба, Украйна също не може да си я позволи, смята Емил Соколов. Затова по думите му конфликтът може да се ожесточи.

Според него украинците не биха се примирили Донбас да стане част от Руската федерация.

Като „единственото по-обнадеждаващо“ след последните преговори той посочи открития за Украйна път към Европейския съюз.

У нас няколко пожара горят едновременно – това са въпросът за военната помощ за Украйна, изборът на управител на БНБ, както и отново излизащият на дневен ред въпрос за РСМ, коментира Емил Соколов, който открои рисковете от работа с плаващи парламентарни мнозинства по отделни теми.

„В рамките на коалицията ще видим изнудване и извиване на ръце“, изтъкна той.

Трябва да се вземат предвид нагласите на хората, но за нещо толкова елементарно като пращане на защитно облекло, за което Украйна ни моли, можехме да сме проактивни, подчерта анализаторът.

По думите му компромисният вариант е – няма да се изпраща оръжие, но е недопустимо да отказваме да изпратим бронежилетки и каски.

Правителството е изправено пред доста сериозен натиск, който ГЕРБ успяха да създадат, защото дълго време се бягаше от конкретно решение. (…)Не може цялото правителство да се превръща в заложник на външнополитическите амбиции на БСП. Всяка партия в коалицията ще трябва да направи компромис.“

Доста хора се надяват да бъде взривена коалицията, без да си дават сметка какво означава да се ходи на избори по време на война, смята още Емил Соколов.

Ситуацията е сложна, но единственият изход е мандатоносителите ПП да са безкомпромисни и принципни, обобщи Соколов.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Напрежение сред протестиращите в Калифорнийския университет в Лос Анджелис

До напрежение се стигна между пропалестински и произраелски протестиращи в Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Зам.-кметът на града съобщи в социалната мрежа Х, че университетът е извикал полиция. Група контрадемонстранти са се опитали да съборят палатковия лагер на пропалестинските протестиращи в кампуса на Калифорнийския университет. Полицията..

публикувано на 01.05.24 в 14:05

Десетки задържани в Турция след забрана на първомайските митинги на площад Таксим в Истанбул

Турската полиция задържа десетки протестиращи, които се опитваха да съборят барикадите в различни квартали на Истанбул, след като властите забраниха първомайските митинги на централния площад Таксим в града, предаде Ройтерс.  В квартал Бешикташ полицията задържа най-малко 30 леви протестиращи, които крещяха "Таксим не може да бъде забранен",..

публикувано на 01.05.24 в 13:56

Столицата на Четвърти революционен окръг - Панагюрище, събра българи от цялата страна

България отбелязва 148 години от Априлското въстание.   Днес столицата на Четвърти революционен окръг - Панагюрище, събра българи от цялата страна , за да се потопят във възрожденската атмосфера на този бунтовен град. " Много важна част от нашата история . Благодарение на това въстание сме се освободили. Идваме всяка година по това време"...

публикувано на 01.05.24 в 13:45
Така ще изглежда атракционният парк при Крепостта Хисарлъка над Кюстендил
Макет: Община Кюстендил

Правят атракционен парк край Хисарлъка в Кюстендил

Атракционен парк в долната част на хълма Хисарлъка ще изгради общината в Кюстендил, обяви кметът инж. Огнян Атанасов. Финансирането ще е с проект по Програмата за трансгранично сътрудничество е вече е одобрен на първи етап. Предвижда се новата атракция за жителите и гостите на града да бъде изградена в долната част на крепост "Хисарлъка“..

публикувано на 01.05.24 в 13:41

Жена и дете пострадаха при взрив на газова бутилка в Хасково

86-годишна жена и 7-годишно дете пострадаха при взрив на газова бутилка в Хасково.  Инцидентът е станал около 10.30 часа в дома им, когато жената включила газов котлон.  Последвала експлозия, след която възрастната жена е успяла да изведе детето от помещението.  Пострадалите са откарани в болницата.  Детето е с 35 процента изгаряне по крайниците и..

публикувано на 01.05.24 в 13:33
Община Болярово

10 млн.лв. за ремонт на водопроводна мрежа очакват в селата до Болярово

В крайграничната община Болярово очакват 10 млн. лева от държавния бюджет за реализация на проектите, одобрени за финансиране в края на миналата година. Със средствата ще бъдат ремонтирана водопроводната мрежа в две села с остаряла и крайно амортизирана водопроводна мрежа. Средствата са предназначени за основен ремонт на водопроводната мрежа в..

публикувано на 01.05.24 в 13:30
Клисура

Христина Калчева: Малко са онези, които както клисурци, отстояват докрай на дадената клетва

Годишнината от Априлското въстание днес се отбелязва тържествено и в Клисура – градът, известен със славното си участие в събитията от 1876 г. и с желанието и решителността на жителите му да се включат в борбата за Освобождението на България. "Малко са селищата, които могат да се похвалят с такова изключително достойно участие във..

публикувано на 01.05.24 в 13:25