Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джанфранко Паскуино:

Салвини е недоволен заради въоръжаването на Украйна, но няма да свали Драги

"Руското ръководство губи битката за италианското обществено мнение," казва политологът от Университета в Болоня

Марио Драги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Владимир Путин може и да залага на отслабване на решимостта на противниците си с проточването на войната и санкциите, както предполага американското разузнаване, но в Италия няма да открие „слабата брънка“ на Запада. Въпреки недоволството от оръжейните доставки за Украйна на някои от коалиционните партньори, правителството на Марио Драги е стабилно и ще продължи по курса си на откъсване от руската енергийна зависимост, прогнозира политологът от Университета в Болоня проф. Джанфранко Паскуино в интервю за предаването „Събота 150“.
Кажете ми, професор Паскуино, ако италианците действително са против въоръжаването на Украйна, против санкциите …

"Всъщност, изглежда не са. Изглежда не са. „Кориере дела Сера“ - най-авторитетният италиански вестник, публикува (в понеделник) проучване, според което 53% от италианците подкрепят Украйна. 6 процента подкрепят Русия. 41 процента не вземат страна в конфликта."

Това ли е ефектът от Буча - от случилото се в покрайнините на Киев?

"Това е ефектът от събитията (в Украйна). Италианците гледат телевизия, запознават се с доста факти, запознават се и с доста украинци - те са вече над 100 000 в Италия - и така се информират за това, което се случва в Украйна."

Т.е. украинското ръководство печели информационната битка в Италия? Можем ли да твърдим това със сигурност?

"Да, до известна степен. По-сигурно ще е да кажем, че руското ръководство губи битката за италианското обществено мнение. Според нас Русия започна не „специална военна операция“, а война. Тази война е акт на агресия и мнозинството италианци вярват, че така не бива да се постъпва."

Защо тогава политици като Джузепе Конте, който води Движението „Пет звезди“, и Матео Салвини, лидер на „Лигата“, се противопоставят на въоръжаването на Украйна? Изявленията им от последните дни наподобяват доста предупрежденията на президента Румен Радев у нас, в България - че пращането на още оръжия в Донбас само налива масло в огъня.

"Официално италианското правителство подкрепя Украйна. Официално правителството и най-вече премиерът подкрепят усилията на Европейския съюз да предостави оръжие на украинците, за да се защитят срещу агресията. Парламентът не се е противопоставял на това и винаги е гласувал с мнозинство в подкрепа на Украйна.

Конте изпитва проблеми в своята партия. В „Пет звезди“ има вътрешни разногласия, а той - макар и бивш премиер - е все още новак в политиката и не държи здраво кормилото. Не е съвсем наясно какво трябва да направи. Осъзнава, че има известно недоволство (от въоръжаването на Киев) и се опитва да привлече недоволните, за да засили позициите си.

А Салвини винаги е бил поддръжник на Путин - не бива да забравяме това. В настоящия момент интуицията му отново го влече към Путин, но, предвид думите и делата на Европейския съюз, разумът му подсказва, че ще има големи трудности, ако някога пак се добере до властта в коалиция с десноцентристкия лагер. Затова се държи като опортюнист, както му е най-изгодно."

А Вашата лична позиция, професор Паскуино - дали на този етап от руско-украинския конфликт е реалистично да се залага на дипломацията? Възможно ли е дипломацията да успее в този момент , докато руските и украинските войски се сражават за Харков, из целия Донбас и в Черно море?

"Напълно съм „за“ дипломатическо решение. Руснаците трябва да спрат да стрелят и да избиват украинците. Тогава Зеленски ще може да преговаря. Ако Макрон иска да е посредник - да бъде. Ако Гутериш поиска да посредничи - съгласен съм. Ако ще и папата да посредничи. Но има едно условие, което е абсолютно необходимо: Путин трябва да спре да се бие. Как можеш да спреш завинаги войната, ако човекът, който я започва - и не само в Украйна - остава начело на Русия? Диктаторът трябва да бъде свален - това е моята лична позиция. Но докато остава на власт, трябва да преговаряш с него."

Премиерът Марио Драги посети Вашингтон тази седмица. В тази връзка политици от Демократическата партия, подобно на Конте и Салвини, изразиха резервираност по отношение на линията на САЩ за масирана военна подкрепа за Киев. Ето какво твърдят политици като Грациано Делрио и Енрико Лета: американците не бива да си мислят, че е възможно да има победител в тази война; Байдън не бива да подклажда напрежението; Европа не бива да се оставя Съединените щати да я водят.

"Не знам какво означава това. Ние имаме европейска позиция и трябва да я следваме. Противопоставянето не бива да е „Байдън срещу Путин“, а „Европейският съюз срещу Путин“. Но ако Байдън предостави още оръжие на Украйна, ще го подкрепя.

И ние, европейците, трябва да правим същото като американците?

"Европа взе решение да въоръжава Украйна и го направи самостоятелно,  без Байдън да ни насърчава. Германците доставиха оръжие, французите го направиха, италианците - също. Правим го без американският президент да ни води."

Защото като въоръжаваме украинците ще засилим позициите им не само на фронта, но и на преговорите с руснаците, така ли?

"Определено. И защото така ще спасим живота на още хора. Да речем, че пред Вас, на улицата някой въоръжен нападне някого. Ако нападнатият ми поиска оръжие, веднага ще му го дам. Веднага."

Дали Конте и Салвини ще се решат да свалят правителството заради оръжието за Украйна?

"Не. Те са страхливци. Не са способни да свалят правителството. Те знаят… Конте знае, че при всички положения ще претърпи сериозно поражение на едни избори. Салвини пък знае, че изостава от Джорджа Мелони, която подкрепя борбата на украинците и държи на независимостта на Украйна, и трябва да се бори, за да не изгуби съвсем шансове да я настигне. Партията на Мелони - „Братята на Италия“, в момента има към 21% подкрепа, докато „Лигата“ е с 16%.

Салвини е в много трудна ситуация заради грешките, които допусна. Беше много добър приятел на Путин, а това само по себе си е грешка. Как може да си приятел на един диктатор, ако си искрен демократ? Можеш да преговаряш с диктатора, но не да го изкарваш един от добрите."

Мислите ли, че кабинетът "Драги" ще оцелее до 2023 година, когато трябва да се проведат следващите редовни парламентарни избори?

"Определено. Определено да, без съмнение."

Дали Марио Драги ще успее да откъсне Италия от руските петрол и газ?

"Мисля, че да. Но няма да е само Марио Драги - ще бъде целият Европейски съюз. Ще се договорим с Алжир и други африкански държави и ще разнообразим източниците си. Това трябва да се направи при всички положения. Ако войната ни заставя да го направим по-бързо,  толкова по-добре."

Може би ще се съгласите, че с течение на времето тази икономическа война между Русия и Европа - между Русия и Италия като част от Европа - ще се отрази тежко на италианците в икономически и социален аспект. Затова премиерът Драги пледира в Европейския парламент затова общоевропейските схеми за подпомагане по време на пандемията да бъдат пригодени и продължени при новите, военновременни условия. Т.е. Италия ще има нужда от Брюксел, от Париж и Берлин.

"Съгласен съм с Вас. Без съмнение, цената на санкциите ще бъде висока за Италия. Вярвам, че Европейският съюз ще се опита да помогне на страните, които търпят повече удари заради санкциите. Това може да се направи. Трябва да се запитаме: дали да позволим на един диктатор да завладее една страна или да заплатим някаква цена, но да попречим на диктатора? Моят отговор е: да, готов съм да платя."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентката на Северна Македония Гордана Силяновска по време на представлението на Софийската опера и балет в Скопие

Софийската опера в Скопие с "Валкюра"

Софийската опера и балет представи за първи път операта "Валкюра" на Рихард Вагнер в рамките на фестивала "Майски музикални вечери". Премиерата се осъществи с подкрепата на министерствата на културата на България и Република Северна Македония и Българския културно-информационен център в Скопие.   Гост на спектакъла беше президентът на страната Гордана..

публикувано на 19.05.24 в 16:23

ЮЗУ няма да отвори врати на 20 май

Въпреки решението на браншовите синдикати в сферата на висшето образование да отложат националния протест в София на 20 май повечето държавни университети утре няма да отворят врати. Сред тях е и Югозападният университет в Благоевград. Държавните университети ще затворят в понеделник врати в знак на протест Синдикалните структури в..

публикувано на 19.05.24 в 16:14

Епископите Арсений и Герасим са двамата кандидати за Сливенски митрополит

В Сливенска епархия отново избират митрополит след касирането на изборите през февруари.   Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият епископ Герасим са двамата кандидати, посочени днес от 42 епархийски избиратели. Ако изборът на двамата не бъде обжалван в регламентирантия тридневен срок, следващата седмица Светият синод ще реши кой от тях ще стане новият..

публикувано на 19.05.24 в 15:04

"Скорост на високи токчета" в Кюстендил

15 дамски екипажа участваха в атрактивното автомобилно шоу "Скорост на високи токчета“ на централния площад "Велбъжд", а домакин бе Община-Кююстендил. Състезанието мина при голям интерес въпреки лошото време, а участничките отправиха послания за отговорно и разумно шофиране и в ежеднеивето, по пътищата на региона и страната. Участничките -..

публикувано на 19.05.24 в 14:55

Знеполският епископ Арсений е първият избор за нов Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений е изборът на епархийските избиратели, които гласуват за Сливески митрополит. Така първата кандидатура вече е избрана. Втори с 21 гласа е епископ Герасим. Сега върви втори тур на изборите в Митрополията. Избира се втори епископ, който ще участва в надпреварата за митрополитския стол следващата седмица.  Тогава Светият Синод ще..

публикувано на 19.05.24 в 14:38
Спасителна акция след инцидент в Будапеща.

Поне две жертви на инцидент в Дунав край Будапеща

Двама души са загинали и петима са в неизвестност след инцидент на река Дунав, северно от Будапеща, при който се предполага, че са се сблъскали малка моторна лодка и туристически кораб. Открити са телата на един мъж и една жена. Провежда се операция за издирване на изчезналите.

публикувано на 19.05.24 в 13:50
Роберт Фицо

Състоянието на Фицо - сериозно, но стабилно

Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо, който беше прострелян по-рано тази седмица, остава сериозно, но стабилно, а прогнозата е положителна, заяви вицепремиерът Роберт Калиняк, цитиран от Ройтерс. Той ще остане за лечение в Банска Бистрица, засега не се планира прехвърлянето му в друг град. Най-страшното отмина, каза още Калиняк...

публикувано на 19.05.24 в 13:43