Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Петков е готов за правителство на малцинството

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, премиерът Кирил Петков и вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев (отляво надясно)
Снимка: Ани Петрова

Премиерът Кирил Петков изрази готовност правителство на малцинството да продължи да управлява, след като Слави Трифонов обяви по-рано днес, че оттегля министрите на "Има такъв народ" и обяви край на коалицията.

"Готови сме на правителство на малцинството, но няма да харчим. Ще реформираме КПКОНПИ и Бойко Рашков ще бъда начело на тази организация", каза Кирил Петков на извънредна пресконференция на "Продължаваме промяната" в София.

По думите му КПКОНПИ и парите за строителни ремонти разделили "Има такъм народ" и управляващата коалиция.

Петков съобщи, че по-рано днес на заседанието на МС министър Гроздан Караджов е поискал 3,6 млрд. лева допълнително към определените 2,2 млрд. лв. в бюджета за пътните фирми, които последните години са били разследвани от министър Рашков за злоупотреби.

"Ние заявихме, че това няма как да се случи".

Премиерът посочи, че кандидатурата на Рашков за председател на КПКОНП е отхвърлена от ИТН без аргументи.

"Обещанията ни да реформираме КПКОНПИ ще се случат и господин Рашков ще бъде начело на тази организация, за да можем да променим България. Шест месеца вече се бавим със закона за КПКОНПИ. Не били съгласни, не били готови, трябвало още да се обсъди, време е да обсъдим отново… Ето защо няма да обсъждаме повече. Внасяме закона за КПКОНПИ още в утрешния ден", каза Петков, който е съпредседател на "Продължаваме промяната".

"Днес е денят на водораздела, може да сте от страната на корупцията, от страната на мафията, от страната на хората, които използват обществен ресурс, за да си ги сложат в джоба, или да имаме принципна позиция, където всеки лев трябва да се отчита на хората, които всъщност са ги дали, защото това не са пари на държавата, това са пари на всички нас", посочи той.

"Правителство на малцинството в този случай е много пъти по-добре, отколкото едно правителство, в което се опитват да му се извиват ръцете за допълнителни пари, спират се истинските реформи, спират се законодателните реформи и най-голямата и най-важна организация за борба с корупцията се спира, когато имаме такъв кандидат като министър Рашков", каза още Кирил Петков.

Той е оптимист за приемането на актуализацията на бюджета и въобще за бъдещето на коалицията. Петков изчисли, че има необходимост от 12 гласа в парламента и вярва, че те ще дойдат от депутати на "Има такъв народ", които мислят по същия начин като "Продължаваме промяната". Той увери, че е получил пълната подкрепа на БСП и "Демократична България". Няма имена за вакантните постове.

От своя страна Бойко Рашков изрази готовност да поеме Антикорупционната комисия и да се премине в управление в друг формат.

То посочи, че по категоричен начин е установено, че на фирми, стоящи близо до бившите управляващи, са отпуснати авансово 50% от парите за строителство на пътища и на магистрала „Хемус“, но парите не са изразходвани за това.

"Някои фирми са получавали пари чрез кухи фирми и тези пари са заминали в неизвестна посока. Тези средства на българската държава не е ясно в момента къде се намират", каза той.

Министърът на вътрешните работи обеща информацията за тези схеми да бъде оповестена още утре.

Според него в МРРБ се подготвя отново да бъдат финансирани същите фирми, които са близки до кабинета "Борисов".

„Така ли трябва да продължим или да следим, да променим нещата – да продължим, както каза премиерът, с правителство на малцинството“, каза още министърът на вътрешните работи.

Все още няма внесени обвинителни актове, призна Рашков, но посочи, че разследването е сложно.

Асен Василев - другият съпредседател на "Продължаваме промяната", каза, че коалиция е била сформирана от партии, които са много различни, но е имало едно разбиране в основата ѝ – да се сложи край на кражбите и че парите на българите ще бъдат разходвани прозрачно и законосъобразно.

"Нашата червена линия, на "Продължаваме промяната", бе да не допуснем кражби. Днес сме тук точно заради тази червена линия", каза той.





Снимки: Ани Петрова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Блинкън изрази пред Дзинпин загриженост от подкрепата на Китай за Русия

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и китайският президент Си Дзинпин се срещнаха в Пекин в рамките на усилията за укрепване на отношенията между двете страни. Си заяви пред Блинкън, че Китай и САЩ трябва да бъдат "партньори, а не съперници" и да избягват да се впускат в "порочна конкуренция".  По-рано китайският външен министър Ван И..

публикувано на 26.04.24 в 15:55
Лондон Великобритания полиция

Двама британци са обвинени в подпомагане на руското разузнаване

Двама британци бяха обвинени в подпомагане на руското разузнаване след предполагаем палеж на бизнес, свързан с Украйна, съобщи Би Би Си. 20-годишният Дилън Ърл от Елместорп в графство Лестършър и 22-годишният Джейк Рийвс от лондонския квартал Кройдън бяха разследвани след пожар в склад в източен Лондон през март. Те са първите хора,..

публикувано на 26.04.24 в 15:51

Във Великобритания тестват първата персонализирана ваксина срещу рак на кожата

Във Великобритания са в ход клинични изпитания на първата в света персонализирана ваксина срещу рак на кожата, съобщи Би Би Си.  Ваксината е предназначена да помогне на имунната система на пациента да разпознае и унищожи раковите клетки.  Използвана е същата технология като при настоящите ваксини срещу Covid.  "Персонализирана ваксина" означава, че..

публикувано на 26.04.24 в 14:22
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за кметските избори в София

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира..

публикувано на 26.04.24 в 14:18
Смилен Вълов

Директорът на АЗ: Държавата мисли за съкратените от "ТЕЦ Марица изток" и трудовата им реализация

Съкращават 160 работници от "ТЕЦ Марица изток" , съобщи директорът на Агенцията по заетостта (АЗ) Смилен Вълов в интервю пред БНР. В Агенцията са получили уведомление за масово уволнение от работодателя и до 10 дни те реално ще бъдат освободени. "Установени са кои са работниците и са направени четири информационни дни, на които..

публикувано на 26.04.24 в 14:15
Росица Кирова

Извънредно заседание на парламента на 30 април

Народното събрание (НС) ще проведе извънредно заседание на 30 април, вторник, и няма да има заседание на 2 май. Това обяви председателят Росица Кирова.  Заседанието е насрочено за 14.00 часа и на него ще бъдат обсъдени на второ четене промените в Закона за хазарта, в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, ратификацията за..

публикувано на 26.04.24 в 14:13
Министърът на здравеопазването Галя Кондева и доц. Ангел Кунчев

Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина.  Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:09