Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решението за Северна Македония - плюс или минус

Снимка: БГНЕС

"България прекалено много се напрегна по въпроса за пътя на Северна Македония към Европейския съюз. Европейската комисия досега се е старала да не забелязва този проблем, сега ще трябва да го забележи. Натискът върху нас беше безпрецедентно голям. Това вероятно се дължи на опита на Европа да покаже, че приказките за нейния разпад са силно преувеличени".

Това каза пред БНР социологът Андрей Райчев.

По думите му това, че ГЕРБ и ПП са гласували "за", е изненада, но причината е желанието на двете формации да запазят добрите отношения с европейските си партньори. И уточни, че това не е знак за сближаване на двете политически сили.

"България излезе от един циклон, в който не трябваше да стои".

В предаването "Хоризонт за вас" с коментар по темата се включи и проф. Иван Илчев, член на съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси между България и Северна Македония:

"Както често се случва, българската дипломация се бави, бави и после се забързва. Не е представен пред обществеността истински анализ на френското предложение. Още преди дни бях сигурен, че ако ние приемем това предложение, това ще бъде знак за Скопие да не го приеме. И има ли гаранция, че Европейският съюз е съгласен с френските условия".

Според него е важно да стане ясно каква е ползата и каква е вредата за Европа от едно подобно решение


Журналистът Костадин Филипов коментира, че не е изненадан от постигнатия резултат в парламента, но подчерта липсата на компетентност по въпроса от страна на изказвалите се депутати.

"РСМ започва да преговаря с ЕС. Всякакви обвинения вече трябва да се отправят към ЕС, към ЕК. В Скопие има голяма съпротива срещу френското предложение. Но да обвиняват Макрон, Париж, френската дипломация. Обществото не е готово да направи промени в състоянието, в което се намира. То така се е капсулирало, че нищо не може да го разтърси. Всеки опит за реформа, за демократична промяна се посреща на нож. Това е дълбок провинциализъм, дори примитивизъм".

Той подчерта, че от днес "трябва да бъдем бдителни за спазването на правата на бълагарите в РСМ, ако бъде извършена конституционната промяна".

Според политолога Атанас Радев "денят е красив за българската дипломация".

"47-ото Народно събрание взе историческо решение. Национален интерес за България е държавите от Западни Балкани да станат част от Европейския съюз предвид кризата наблизо до нас".

Той смята, че партиите си дават сметка за провалените парламенти заради невъзможност за постигане на компромис и консенсус по дадени теми:

"Това е стъпката в 48-ото Народно събрание партиите да търсят обединяващи елементи, около които да работят. Ние нямаме доминиращи партии, а средни по големина, които трябва да си сътрудничат. Партиите взеха консенсусно решение, което касае европейския ни образ и лидерство по темата за Западните Балкани".


По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Еленков: Има контрол върху пожара край Свиленград

Има контрол върху пожара. Локализирани са отделните огнища и се наблюдават постоянно от пожарната. Екипите са на място.  Това заяви пред БНР Георги Еленков - председател на Общинския съвет в Свиленград.  Той увери, че няма риск за хората и населените места . " Горят само и единствено малка част гори, останалото са храсти, треви и..

публикувано на 16.07.24 в 10:10

Общините не са готови да въведат новия модел на таксата за битови отпадъци

Няма как общините да направят тази грандиозна реформа сами, подчертава Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ). "До момента общините са изцяло сами в този процес . Държавата е заета само със себе си. Няма никакво отношение към тази огромна трансформация в българската икономика . Цялата..

публикувано на 16.07.24 в 10:06

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията . Това обаче става при определени условия и след преминаването на първоначална военна подготовка , защото засега военната професия е една от трите регулирани.  Таня, Димитър, Георги, Стоян са част от многото студенти на Висшето училище по телекомуникации и пощи. Със специалността, която учат..

публикувано на 16.07.24 в 09:41

Огън и вода - къде са слабите ни места в борбата с пожарите?

Водата в България е неправилно управлявана , заяви пред БНР Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз. Основният проблем е напояването , изтъкна той за недостига на вода за земеделие. Изваляването в Румъния се прави с български специалисти . Водещи държави го правят и има резултати. Стоянов призова МЗХ да прояви..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Д-р Камен Николов, БАБХ: Конопените семена, маслото и брашното от тях са разрешени за влагане в храни

На витрината на магазин в центъра на София са изложени кексчета и бисквити с череп и знака на канабис на опаковката. За това сигнализираха слушатели на БНР.  Това става на фона на случката от миналата седмица, когато в болницата в Плевен попаднаха малки деца, яли бисквити с опасни, забранени съставки. Досъдебно производство по случая с децата в..

публикувано на 15.07.24 в 09:47
Радиотелевизионната станция на връх Ботев

Радиотелевизионната станция на връх Ботев работи 24/7

" Радиотелевизионната станция на връх Ботев е изцяло проектирана за радиорелейно телевизионно разпръскване в национално значение. От тук се излъчват програмите на БНР - "Хоризонт" и "Христо Ботев" и на националните телевизии , каза за "Пътувай с "Хоризонт" началникът на станцията Рангел Добрев . Второто издание на новото предаване на програма..

публикувано на 15.07.24 в 08:58

Екстремни жеги до четвъртък. След кратко захлаждане през уикенда - нова порция горещини

Екстремно високите температури ще продължат до четвъртък. Това предупреждение отправи климатологът Симеон Матев, главен асистент в Геолого-географския факултет на СУ. Очакванията са най-високите стойности да достигнат 42-43 градуса , посочи той. През уикенда има условия за валежи с гръмотевични бури . Може да се наблюдават и т.нар...

публикувано на 15.07.24 в 08:45