Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Кицевски: Скопие спря да плюе в гръцката супа, затова плюе два пъти повече в нашата

"Вдигането на ветото само по себе си не означава нищо, важното е какъв резултат ще получим от това"

Никола Кицевски
Снимка: БГНЕС

Има разлика между национален интерес и национален идеал, каза в интервю за БНР Никола Кицевски, журналист и издател.

В името на националния си идеал България е катастрофирала поне три пъти, винаги сме губили територия и народът ни не е благоденствал. Националният интерес се мени според обстоятелствата. Нашият национален интерес е съседната Македония, която ни е най-близка по кръв, да бъде приятелска държава, посочи журналистът в анализа си след като парламентът гласува да бъде вдигнато ветото над преговорите на РСМ за членство в ЕС.

"Вдигането на ветото само по себе си не означава нищо. Важното е какъв резултат ще получим от това. Нашата работа е да тръгнем по пътя за промяна в Северна Македония."

Според Кицевски е възможен и вариантът "да вкараме в ЕС една държава, която ще бъде наш откровен враг".

Нашите бивши управляващи имат вина не през последните 5, а през последните 75 години, смята Никола Кицевски. По време на социализма България "не смееше да гъкне за обезбългаряването на Македония, това беше държавна политика – да си траем, защото от Москва ще ни дърпат ушите", допълни той.

България не успя да обясни на света защо трябва да държи на своята история и защо трябва да бъдат спрени процесите на насилствена асимилация, подчерта още журналистът.

Кицевски акцентира върху "възпитанието на еничарство от другата страна", като обясни, че за да се промени това, следва да има не само смяна на учебници, но и на учители, "за да постигнем това, което бихме искали да постигнем".

"Европа не е разбрала за какво се бори България и ако нямаме активна политика, пропаганда, няма и да разбере", коментира Никола Кицевски в предаването "Събота 150".

"Скопие спря да плюе в гръцката супа, затова плюе два пъти повече в нашата", изтъкна Кицевски.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БДЖ между миналото и бъдещето

Така рекламираният влак София – Бургас пътува 5.55 минути. Според разписанието на БДЖ от 1973-74 г. същият влак по същия маршрут се е движел за 4.40 часа – с онази техника, в онези години, а това е съществена разлика. Това коментира пред БНР експертът по управление и цифровизация на железопътния транспорт Людмил Иванов. Т. нар...

публикувано на 30.07.24 в 11:11
Боян Благоев

Боян Благоев - варненецът общински змиеловец, който се страхувал от змиите

Боян Благоев е единственият в страната общински змиеловец , заема тази длъжност от 4 години, има и лиценз за дейността от МОСВ. Той е родом от Лом, но от 30 години живее във Варна.  " На сезон хващам между 5 и 8 пепелянки, като сега улових такива в Аксаково, Виница, на сметището във Въглен, каза за "Рано в неделя" Благоев по повод увеличения..

публикувано на 29.07.24 в 13:32

Граждански протест в подкрепа на саудитски дисидент от центъра в Бусманци

Граждани се събраха пред пред Административния съд София – град с настояване да бъде освободен саудитският дисидент Абдулрахман ал-Халиди. Причина за протеста е отказ на Държавната агенция за бежанците да го освободи от безпрецедентното му задържане в центъра за мигранти в Бусманци в продължение на почти 3 години, макар Върховният..

публикувано на 25.07.24 в 11:01

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47

Милица Зикатанова: Виното е преживяване!

Виното е преживяване , заяви пред БНР Милица Зикатанова - собственик на винарска изба в Мелник.  Според нея единственият начин да променим мнението на Западна Европа за качеството на българските вина и да засвидетелстваме това високо качество е като показваме на чуждите пазари най-добрите примери , от бутикови винарни, които наистина проявяват..

публикувано на 22.07.24 в 12:03
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:37