Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пакетирането на ДПС с ИТН искам да бъде развенчано"

Илхан Кючюк: България се превръща в проблематична страна, спъваща развитието на ЕС

"Френското предложение е най-доброто за България, което е имало досега"

Илхан Кючюк
Снимка: ilhankyuchyuk.eu

"България се превръща в проблематична страна, която спъва процесите на развитие на ЕС. Нямаме място в това пространство на спъващите, имаме място в пространството за развитие - да залагаме дневен ред, да налагаме различни гледни точки, които да направят ЕС много по-ефективен и той да работи и за българския национален интерес. Една от темите, които България трябваше да лидира, е свързана с разширяването на ЕС и с това как Албания и Северна Македония да бъдат част от него.  

Това каза в интервю за БНР Илхан Кючюк, евродепутат от "Обнови Европа", член на Външната комисия в ЕП и докладчик за Северна Македония, съпредседател на АЛДЕ.

Той подчерта категорично, че не поддържа идеята РСМ и Албания да бъдат разделени в преговорния процес, защото това допълнително ще усложни международния облик на България.

Илхан Кючюк определи предложението на Френското председателство на Съвета на ЕС като най-доброто за България, което е имало досега:

"Дали то ще бъде прието от София и Скопие е друг въпрос. ... Категорична грешка беше въпросът да се прехвърля като горещ картоф в Народното събрание. Позицията на България трябваше да бъде изкована от Министерския съвет, както е по Конституция - външната политика се моди от МС, а не от парламента".

По думите на евродепутата задължително е било да има единство на мнението на управляващата коалиция, която не е успяла да намери консолидация в себе си, и включването на опозицията е било неглижирано.   

Ако България приеме позиция по предложението за РСМ, вече политическият натиск няма да е върху нея, а ще се търсят други механизми за налагане на едно или друго предложение, обясни Кючюк и добави:

"България ще има позиция, защото не може по този въпрос две години да не успяваме да имаме обща позиция. Много неуважително ще е и към ЕС, ако страната ни не успее да излезе с ясна физиономия как го вижда този въпрос. В предложението има доста добри гаранции и за решаването на тежките проблеми от миналото, и за отварянето на старите емоционални въпроси, както и за правата на българите - те намират своите гаранции по европейски начин".

Евродепутатът коментира решението на Европейския съвет за даване на Украйна и Молдова статут на страни кандидатки за членство в Европейския съюз, като посочи, че това е силен политически сигнал. Той изтъкна, че не допуска двете страни да изпреварят в преговорите РСМ и Албания.

Във връзка с появата на депутата от ДПС Делян Пеевски в пленарната зала за гласуването на вота на недоверие и на протестите около сградата на парламента, Илхан Кючюк изказа мнение, че това не трябва да изненадва никого, защото Пеевски е народен представител и е присъствал и на други дебати и ключови гласувания в това Народно събрание.

"Нетърпимостта на обществото към правителството е толкова голяма, че събира представители на различни партии. Ако говорим за политическо единомислие, категорично не може да има нито единомислие, нито единодействие с партии, които не поделят нашите идеи и ценности. Как ДПС и "Възраждане"? Какво да правят ДПС и "Възраждане" на едно място? Ние сме заявили правото на протест, вероятно и "Възраждане" са заявили протест. Пакетирането на ДПС с "Има такъв народ", което върви услужливо по медиите, искам да бъде развенчано", заяви още евродепутатът.

Интервюто на Силвия Великова с Илхан Кючюк в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кой и кога ще угаси политическите пожари?

Цялото интервю слушайте и в звуковия файл.

публикувано на 21.07.24 в 12:38

Мартен Волтеринк за изборите в Европа и САЩ: Удобни лъжи и неудобни истини

Изображението на окървавеното лице на Доналд Тръмп, вдигнал победоносно юмрук на фона на американското знаме, докато охраната му го извежда след опита за покушение срещу него се превърна в символ на кампанията му за връщане в Белия дом.  Не закъсняха и карикатурите за случилото се, както и тези за все по-неубедително представящия се конкурент..

публикувано на 20.07.24 в 10:35

Сирени за въздушна тревога в Кипър заради 50-годишнината от турската инвазия

Сирени със сигнал за въздушна тревога звучаха в Кипър в 5.30 ч. тази сутрин – точния час, в който преди 50 години започва турската инвазия в страната . 50 топовни салюта откриха тържествата в северната част на острова по случай 50-годишнината от "мирната операция" на Турция. За участие в проявите за първи път едновременно на тази дата на..

публикувано на 20.07.24 в 07:55

Георги Еленков: Има контрол върху пожара край Свиленград

Има контрол върху пожара. Локализирани са отделните огнища и се наблюдават постоянно от пожарната. Екипите са на място.  Това заяви пред БНР Георги Еленков - председател на Общинския съвет в Свиленград.  Той увери, че няма риск за хората и населените места . " Горят само и единствено малка част гори, останалото са храсти, треви и..

публикувано на 16.07.24 в 10:10

Общините не са готови да въведат новия модел на таксата за битови отпадъци

Няма как общините да направят тази грандиозна реформа сами, подчертава Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ). "До момента общините са изцяло сами в този процес . Държавата е заета само със себе си. Няма никакво отношение към тази огромна трансформация в българската икономика . Цялата..

публикувано на 16.07.24 в 10:06

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията . Това обаче става при определени условия и след преминаването на първоначална военна подготовка , защото засега военната професия е една от трите регулирани.  Таня, Димитър, Георги, Стоян са част от многото студенти на Висшето училище по телекомуникации и пощи. Със специалността, която учат..

публикувано на 16.07.24 в 09:41

Огън и вода - къде са слабите ни места в борбата с пожарите?

Водата в България е неправилно управлявана , заяви пред БНР Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз. Основният проблем е напояването , изтъкна той за недостига на вода за земеделие. Изваляването в Румъния се прави с български специалисти . Водещи държави го правят и има резултати. Стоянов призова МЗХ да прояви..

публикувано на 16.07.24 в 08:00