Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Количествата за всяко домакинство са съобразени с лимита на държавните стопанства

Министерство на земеделието: Търсенето на дърва за огрев се увеличи рязко от средата на миналата година

От ведомството съветват отоплението да се осигури преди есенния пик

Снимка: СИДП

"Дърва ще бъдат предложени в не по-малки количества от продажбите за предходната година. Има пълна мобилизация и организация от страна на държавните горски и ловни стопанства. Към момента определените количества надвишават миналогодишното потребление."

Това каза пред БНР Eлена Величкова, началник отдел "Държавни горски предприятия" в Министерството на земеделието.

Търсенето на дърва рязко се увеличи от средата на миналата година, призна Величкова. По думите ѝ структурите "нямат готов капацитет да отговорят и да задоволят нарасналите потребности".

В Закона за горите е посочено, че там, където общините имат собствени гори, е желателно преимуществено да предлагат дърва за нуждите за населението, а в общини, които нямат такива, снабдяването става от държавните гори, уточни Елена Величкова в предаването "Преди всички".

Като "продължителен процес" тя определи подмяната на дърводобивните фирми с работници, назначени в държавните горски и ловни стопанства.

Дърводобивът е в затруднена ситуация поради ежегодното намаляване на работната ръка, което налага увеличаване на разходите, за да бъдат привлечени достатъчно заинтересовани фирми и работници, коментира Величкова.

"Стопанствата завишиха началните цени за изпълнение на самия добив на дърва. Това обяснява донякъде и защо себестойността на дървата, които се предлагат от държавните гори, леко се завишава. Но е далеч по-ниска от продажбата на дърва от останалите складове."

Списъците на правоимащите лица се изготвят от кметовете, но конкретните количества за всяко домакинство са съобразени с лимита на държавните стопанства, посочи още Елена Величкова.

Традиционният пик е през есента, затова колкото по-рано се предприеме снабдяване с дърва за огрев, толкова по-добре, посъветна експертът.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Русия осъдиха на 14 години затвор 77-годишния физик Анатолий Маслов

В Русия на 14 години затвор по обвинение в държавна измяна беше осъден 77-годишният физик от Новосибирск Анатолий Маслов.  Прокуратурата поиска 17 години лишаване от свобода.  Съдебното заседание протече при закрити врата.  Маслов работеше в Института по теоретична и приложна механика в Сибирския клон на Руската академия на науките.  През 2022 г. той..

публикувано на 21.05.24 в 22:55

"Сиела Норма" ще осигурява машинното гласуване на новите и частичните местни избори на 23 юни

Фирмата "Сиела Норма" е избрана за изпълнител по обществената поръчка за осигуряване на машинното гласуване на новите и частичните местни избори, насрочени за 23 юни.  ЦИК сключва рамково споразумение с фирмата, която единствена подаде оферта.  Частичен вот ще се проведе за избор на 16 кметове на кметства. Новите избори са за кмет на община Панагюрище,..

публикувано на 21.05.24 в 22:47

Предстои изграждането на преносен газопровод от Дупница до Перник

Предстои изграждането на преносен газопровод от Дупница до Перник с дължина около 53 километра, съобщават от "Булгартрансгаз".  Ще се реализира вертикален газов коридор чрез изграждане и въвеждане в експлоатация на нови обекти за разширение на газопреносната инфраструктура, като проектът цели да се повиши капацитетът за пренос на природен газ в..

публикувано на 21.05.24 в 22:17

Камион с боеприпаси е катастрофирал на магистрала "Струма" край Мало Бучино

Камион с боеприпаси е катастрофирал около 19 ч. на магистрала "Струма" край Мало Бучино, което е наложило пренасочване на движението през Владая, съобщи БНТ. Товарният автомобил с боеприпаси е на частна фирма, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната за БТА.  Боеприпасите не са засегнати при инцидента.  Фирмата, която ги превозва,..

публикувано на 21.05.24 в 22:03
Карин Жан-Пиер

Белият дом критикува популяризирането на нацистко съдържание от акаунта на Доналд Тръмп

Белият дом разкритикува "отвратителното" популяризиране на нацистко съдържание, след като във видеоклип, публикуван от акаунта на Доналд Тръмп в социалната му мрежа Truth Social, се споменава за "обединен райх", ако той спечели президентските избори през 2024 г., съобщава Франс прес. "Отвратително и позорно е някой да промотира съдържание, свързано с..

публикувано на 21.05.24 в 21:57
Доналд Туск

Доналд Туск обвини Русия в опити да вкара хиляди мигранти от Африка в Европа

Полският премиер Доналд Туск обвини "руската държава" в опити да вкара хиляди мигранти от Африка в Европа, докато Полша планира да укрепи източната си граница, съобщава Франс прес.  "Именно руската държава, а не някакъв мрачен бизнес, стои зад организирането на набирането, транспортирането и опитите за нелегално вкарване на хиляди хора в Европа", каза..

публикувано на 21.05.24 в 21:49

Трети неуспешен опит парламентът да започне второто си извънредно заседание

Опитът за второ извънредно заседание на парламента тази вечер се провали.  И при третия опит депутатите не успяха да съберат необходимия кворум от 121 гласа. Само 3 гласа не достигнаха, за да бъде открито заседанието.  При третия опит за събиране на кворум се регистрираха само 118 народни представители. Час и половина отнеха усилията..

публикувано на 21.05.24 в 21:06