Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спелеологът Иво Калушев: Понор планина е оставена без вода по напълно неестествен начин, от години водата се отвежда в друга посока

Къде е водата на Своге и Искрец? Природен феномен или човешка грешка?

Димитър Куманов, "Балканка": В ситуация на маловодие НЕК не пуска капка вода в нарушение на Закона за водите

Столичната община изпрати питейна вода на жителите на Своге в ситуация на криза след пресъхването на местните водоизточници.
Снимка: БГНЕС

Къде е водата на Своге и Искрец? Природна аномалия или човешка грешка е в основата на безводието?

В предаването "Преди всички" свои версии и мнения изложиха двама експерти.

"И двете хипотези най-вероятно са верни. Най-вероятно има събитие от геоложки характер в основния пещерен колектор на Понор планина – срутване или отваряне на голям подземен обем, който поема водата в системата. Намаляването на нивото на пещерния сифон в пещерата Душника показва изтичане на гигантски обем струяща вода нанякъде.

Но и тезата на г-н Куманов (Димитър Куманов- бел. ред.) е абсолютно вярна – петроханската деривация действително отклонява всички води от южния склон на централното било на планината и ги отвежда на север – към Бързия и Монтана. Това са водите на цяла Понор планина, водата, която е създала карстовата система и изворите на Искрец. Тази вода от години е отведена в друга посока."

Това коментира Иво Калушев – пещерен водолаз, спелеолог от Национална агенция за контрол на защитените територии (НАКЗТ) в Стара планина.

Според Калушев, "не е нормално цяла планина да се лиши от водата ѝ – Понор планина е оставена без вода по напълно неестествен начин".

"Деривацията не би трябвало да съществува", категоричен е спелеологът.

Районът на Свидня и Искрец, 2021 г.   Снимка: БГНЕС

Димитър Куманов от Риболовен клуб "Балканка" алармира отдавна за въпросната деривация. Пред БНР той уточни, че деривационните канали за каскадата "Петрохан" са собственост и се обслужват от НЕК, а самата каскада се обслужва от "Енергопро".

Изворите на Искрецка река се захранват от Петроханското плато и не само, където текат безброй  рекички, но "когато НЕК е хванала всичките тези рекички и не изпуска нито капка вода под водохващанията, водата просто не стига до понорите, в които потъва, за да захранва Искрецка река", поясни Куманов.

Гинска река край село Гинци също "потъва", водата от нея също отива към Искрец, допълни той.

По думите му в ситуация на маловодие от НЕК са длъжни да изпускат т.нар. екологичен отток.

"При маловодие те не трябва изобщо да вземат вода отникъде, от всички деривационни канали."

Куманов е заснел водохващане, за да покаже, че "некаджиите не пускат нито капка вода", което по думите му е "нарушение на Закона за водите пред широко затворените очи на цялото МОСВ".

Той изтъкна, че "спелеолози и рибарчета развиват всякакви теории", а липсва компетентният орган, който трябва да казва къде какво се случва, но "него го няма на белия свят".

Димитър Куманов изрази предположение, че каскадата "Петрохан" печели "луди пари" от производството на ток в момента и смята, че не е имало никакво сериозно земетресение, заради което водата да изчезне.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Атанас Кръстанов: Без държавна агенция няма да можем да се справим с нито едно природно бедствие

Пресилено е да се каже, че е провал начинът, по който държавата се справи с пожарите на някои места, но действително не можаха да се справят както трябва .  Това е мнението на Атанас Кръстанов - специалист по природни и индустриални бедствия. Всяка година се повтарят абсолютно едни и същи неща , подчерта той пред БНР и заяви категорично, че..

публикувано на 23.07.24 в 14:18
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Кабинетът "Главчев" оказва много сериозна подкрепа на Пеевски, може би заради компромати

"Няма как да не се съглася, че политическата система в този ѝ вид е в много тежка криза. Явно се вижда как кабинетът на Главчев оказва много сериозна подкрепа на Делян Пеевски през министрите, които очевидно са негови в този кабинет и които Главчев отказва да смени. Можем да подозираме, че тази подкрепа се гради върху компромати, които Пеевски има..

публикувано на 22.07.24 в 14:30

Д-р Кремена Пармакова: При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б

При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б, независимо на кой континент се намира избраната дестинация. Това обясни в интервю за БНР д-р Кремена Пармакова, началник на отдел "Надзор на заразните болести" в здравното министерство. Комбинираната ваксина срещу двата вируса се открива най-трудно в аптеките у нас , показа..

публикувано на 22.07.24 в 09:38

Кой и кога ще угаси политическите пожари?

Цялото интервю слушайте и в звуковия файл.

публикувано на 21.07.24 в 12:38

Мартен Волтеринк за изборите в Европа и САЩ: Удобни лъжи и неудобни истини

Изображението на окървавеното лице на Доналд Тръмп, вдигнал победоносно юмрук на фона на американското знаме, докато охраната му го извежда след опита за покушение срещу него се превърна в символ на кампанията му за връщане в Белия дом.  Не закъсняха и карикатурите за случилото се, както и тези за все по-неубедително представящия се конкурент..

публикувано на 20.07.24 в 10:35

Сирени за въздушна тревога в Кипър заради 50-годишнината от турската инвазия

Сирени със сигнал за въздушна тревога звучаха в Кипър в 5.30 ч. тази сутрин – точния час, в който преди 50 години започва турската инвазия в страната . 50 топовни салюта откриха тържествата в северната част на острова по случай 50-годишнината от "мирната операция" на Турция. За участие в проявите за първи път едновременно на тази дата на..

публикувано на 20.07.24 в 07:55

Георги Еленков: Има контрол върху пожара край Свиленград

Има контрол върху пожара. Локализирани са отделните огнища и се наблюдават постоянно от пожарната. Екипите са на място.  Това заяви пред БНР Георги Еленков - председател на Общинския съвет в Свиленград.  Той увери, че няма риск за хората и населените места . " Горят само и единствено малка част гори, останалото са храсти, треви и..

публикувано на 16.07.24 в 10:10