Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Уестминстърското абатство приключи погребалната церемония на британската кралица Елизабет II

Британският крал Чарлз III следва ковчега на кралица Елизабет II, докато го пренасят от Уестминстърското абатство до замъка Уиндзор, по време на държавното погребално шествие в Лондон, 19 септември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Уестминстърското абатство в Лондон приключи погребалната церемония на британската кралица Елизабет Втора. Ковчегът с тленните ѝ останки пристига пред арката Уелингтън в Хайд парк, откъдето ще бъде превозен с катафалка до двореца Уиндзор.

С тържествена процесия ковчегът бе пренесен тази сутрин от залата Уестминстър, където бе положен 4 дни за поклонение, до Уестминстърското абатство, теглен от 142-ма моряци на оръдейна платформа.

Той бе следван от децата на кралицата, начело с крал Чарлз Трети и синовете на краля - принцовете Уилям и Хари. След това ковчегът бе внесен в абатството, където своите места бяха заели 2 000 гости – държавни глави и правителствени ръководители от цял свят, монарси, висши фигури от политическия живот. Сред тях бе и българският президент Румен Радев.

Погребалната служба продължи около час и завърши с двуминутно мълчание, съблюдавано в цялото Обединено кралство и британския химн, изпят не само от хора, но и от присъстващите.

С нова процесия от Уестминстърското абатство ковчегът бе пренесен до арката Уелингтън в Хайд парк под звуците на маршируващ оркестър, което даде последна възможност на хиляди хора, събрали се по трасето, да зърнат ковчега. "Биг Бен" отмерваше с камбанен звън всяка минута.

Журналистът от Би Би Си Хю Едуърдс коментира, че погребална процесия с такъв размах не е имало във Великобритания от 70 години, от времето на погребението на крал Джордж Шести през 1952 година.

Повече от 3 000 военни вземат участие в процесията. От арката Уелингтън  започва следващата част от погребалата процесия.

Ковчегът, натоварен на катафалка, ще бъде превозен до двореца Уиндзор за фактическото погребение на кралицата.

Първо ковчегът ще бъде пренесен в църквата "Сейнт Джордж", където ще има нова служба. По-късно само в тесен семеен кръг ковчегът ще бъде спуснат в кралската гробница в църквата. 

В предаването "Нещо повече" преподавателят по английски език Кен Хил, който от 36 години живее в България, заяви, че "това е краят на един велик живот".

Видео и снимки можете да видите в специалната ни рубрика Траурът в Кралството.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Абитуриентите на Кюстендил ще минават по червен килим на площада

Абитуриентите на Кюстендил ще минават по червен килим, опънат централния площад "Велбъжд", което ще създаде допълнителна тържественост и дори асоциации с Холивуд и церемониите по Оскарите. На площада ще бъде издигната арка, през която ще преминават облечените в чудни тоалети момчета и момичета. А първи ще минат тази вечер завършващите..

публикувано на 23.05.24 в 09:21
Президентът на Иран Ебрахим Раиси

Иранският президент Ебрахим Раиси ще бъде погребан днес

Иранският президент Ебрахим Раиси, който загина в понеделник при катастрофа с хеликоптер, ще бъде погребан днес в родния си град Машхад. Погребението беше предшествано от двудневни траурни церемонии, на които присъстваха стотици хиляди хора. Ебрахим Раиси, който беше президент на Иран от 2021 година, загина на 63-годишна възраст на връщане от..

публикувано на 23.05.24 в 09:17
костенурки

Световен ден на костенурката - в България живеят само два вида

На 23 май ежегодно се отбелязва Световният ден на костенурката. Костенурките са най-застрашената група гръбначни животни в света. В момента съществуват 328 вида костенурки-сухоземни, сладководни и морски, като половината от тях  са застрашени от изчезване. В България живеят само два от общо 58 вида сухоземни костенурки. Въпреки че са столетници,..

публикувано на 23.05.24 в 09:14

Кандидатите на председател на ЕК на дебат в европарламента

В Европейския парламент в Брюксел днес ще се проведе дебат между водещите кандидати за председател на следващата Европейска комисия. Той е организиран от Европейския съюз за радио и телевизия, част от който е БНР. В дебата ще участва настоящият председател на Комисията Урсула фон дер Лайен от Европейската народна партия, която се бори за..

публикувано на 23.05.24 в 09:07
Снимката е илюстративна

САЩ за държавата Палестина: До решение ще се стигне само с преговори

САЩ реагираха на предстоящото признаване от европейски страни на държавата Палестина, като напомниха американската позиция - до решението да се стигне по пътя на преговорите, а не с едностранни действия. Израелското министерство на външните работи обмисля допълнителни дипломатически стъпки срещу Норвегия, Испания и Ирландия, коитообявиха, че..

публикувано на 23.05.24 в 08:55

Шествие срещу беззаконието по пътищата

Сдружение "Ангели на пътя" ще проведе авто и пешеходно шествие срещу беззаконието по пътищата. То ще се проведе от 10.00 до 14.00 часа в центъра на София. Крайна точка на протестното шествие е Столичната община. Шествията са надпартийни , уточни Нинела Върбанова, съпредседател на сдружението. Целта на събитието е отново да се привлече вниманието..

публикувано на 23.05.24 в 08:52

3080 свободни места за детските градини в София, днес е второто класиране

Днес ще бъде оповестено второто класиране за детски ясли и градини в София. Свободни са 3080 места. 11 193 деца бяха приети при първото класиране. София разполага със 198 общински детски градини, в които се полагат грижи за приблизително 44 000 деца. Самостоятелните общинки детски ясли са 24. Те се посещават от приблизително 2000 деца...

публикувано на 23.05.24 в 08:19