Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Всички се страхуват да поемат управлението. Политиката не е само мерак"

Татяна Дончева: До следващите избори трябва да се направи нов ляв политически проект

"Проблемът не е, че често правим избори, а че нямаме решение на проблемите си"

Татяна Дончева
Снимка: Стопкадър, bTV

"Вижда се, че всички ги е страх да поемат управлението, защото започват да усещат с кожата си, че ще има проблеми, които не са по техните сили. Второто е - да се отърве ГЕРБ от горещия картоф, но и "Продължаваме промяната" го подритват в другата посока. ... Проблемът е в страха, в неможенето и в това да се пробута горещият картоф на друг. Политиката не е само мерак, много мераклии има". 

Това каза Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", бивш депутат.

Според нея много хора смятат, че с политика се занимават хора, които не могат с друго да си вадят хляба:

"Има още малко време така да смятат. После ще се свършат мераклиите за депутати, гарантирам ви! Има едни, които пред 9-и септември много са се натискали, после в Народния съд са им отрязали главите".

"Проблемът не е, че често правим избори, а че нямаме решение на проблемите си. Ниската избирателна активност е белег, че хората не виждан хора, които да решат уравнението. Сериозните хора, които биха могли да решат управлението, не искат някой, който нищо не разбира,  да им прави кастинг", смята тя.

По думите ѝ ГЕРБ не са покачили електората си, но запазват електоралния корпус с позициите на партията в местната влас:

"Тези позиции ще изтекат догодина на местните избори".

Дончева определи като феномен на тези избори това, че ПП изсмуква ДБ в големите градове:

"ДБ е качило гласовете си, но те не са хомогенно разположена партия. ... Къде са отишли гласовете на градската десница? Гласовете на ПП в София и Пловдив са гласовете на градската десница, която по принцип е за ДБ. ... Ако са недоволни от своите, защото са влезли в колаборация с БСП, защо търсят алтернатива в ПП, които бяха в същата коалиция? Нямам отговор. Очевидно лоялността към партията им е изтъняла".

БСП се свива като политическо представителство, посочи лидерката на "Движение 21" и добави:

"Дълго време БСП беше монополист на лявото пространство и всичко, което се конструираше, беше БСП и присъдружни. Проблемите на лявото пространство започнаха при Сергей Станишев. ... Той завеща проблеми по отношение на ликвидиране на лидерския потенциал. ... Политиката на Корнелия Нинова е противоестествена. Трябва да се направи нов политически проект вляво. Това трябва да се случи до следващите избори".

Татяна Дончева коментира, че никъде по света няма такава позиция като на Стефан Янев, че е готов да влезе в коалиция с всеки

Интервюто на Даниела Големинова с Татяна Дончева в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лидерът на демократите в Сената е посъветвал Байдън да прекрати кампанията си за преизбиране

Лидерът на Демократическата партия в Сената на САЩ Чък Шумър е казал на среща в събота на президента Джо Байдън, че ще бъде по-добре за страната и за Демократическата партия той да прекрати кампанията си за преизбиране, съобщи вчера Ей Би Си нюз. Според телевизионната медия срещата на четири очи се е състояла в дома на Байдън в Рехобот, щата  Делауеър,..

публикувано на 18.07.24 в 10:18
Урсула фон дер Лайен в Европарламента в Страсбург, 18 юли 2024 г.
на живо

Урсула фон дер Лайен представя кандидатурата си за втори мандат начело на ЕК

Урсула фон дер Лайен представя днес своята кандидатура в Европарламента в Страсбург за втори мандат начело на Европейската комисия. След дебат в пленарната зала кандидатурата ѝ ще бъде гласувана в 14 ч. българско време. "Никога няма бездейно да гледам това, което става отвътре или отвън – никога няма да приема, че екстремисти и демагози се..

публикувано на 18.07.24 в 10:05

Декларации в НС по повод 187-мата годишнина от рождението на Васил Левски

С декларации по повод 187-мата годишнина от рождението на Васил Левски започна днешното пленарно заседание на Народното събрание. Представители на различни формации изтъкнаха неговите заслуги и направиха паралел с проблемите днес: Отбелязваме 187 г. от рождението на Васил Левски Георги Кръстев от ГЕРБ-СДС посочи: "В неговия..

публикувано на 18.07.24 в 09:57
Делян Пеевски

Пеевски: ДПС настоява за председателски съвет заради огненото бедствие

ДПС настоява за председателски съвет заради огненото бедствие, каза председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, както и отправи критики към поведението на президента, по думите му заминал отново извън държавата. Продължава борбата с пожарите в различни райони на страната Заради повишения риск от пожари: Забранява се косенето на трева и..

публикувано на 18.07.24 в 09:53

Над 50% от обажданията с въпроси към НОИ - за болничните и майчинството

Над 100 000 са обажданията в контактния център на НОИ, достъпен на номер 0700 14 802, през първите 6 месеца на годината. На ден са обработвани над 800 обаждания. Това съобщиха от НОИ. Повече от половината въпроси са били за изплащането и обработването на болничните листове и обезщетенията за майчинство. 40% от хората са питали за..

публикувано на 18.07.24 в 09:25

Пожарът край селата Ваксево и Фролош се е разгорял отново през нощта

Пожарът на около 200 декара гора край селата Ваксево и Фролош, община Невестино, се е разгорял на места отново през нощта и днес ще бъде окончателно угасен, казаха от Югозападното държавно предприятие.  Над 50 души пожарникари и горски служители гасиха огъня вчера.  Теренът е много труден и гасенето става ръчно, предаде кореспондентът ни Кирил Фалин...

публикувано на 18.07.24 в 09:15

Кейт Смит: Искаме да рестартираме отношенията с Европа, не отново да се присъединим към ЕС

Над 45 европейски лидери се събират в замъка Бленъм във Великобритания на среща на върха на Европейската политическа общност. "Представителността е много широка. Европейската политическа общност е форум, събиране, не е институция . Няма предварителен дневен ред, позволява свободни дискусии по най-актуалните теми. Нашата амбиция е да има..

публикувано на 18.07.24 в 09:09