Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборът на нов председател на Народното събрание и други новини от седмицата

Вежди Рашидов
Снимка: Ани Петрова

Скулптор, депутат, министър на културата, политик, общински съветник, член-кореспондент на БАН, а вече и председател на Народното събрание. Вежди Рашидов - героят на седмицата, безпрецедентно избран за новата си роля след два дни и половина парламентарни мъки. 

Големите кинорежисьори, особено ако преподават на студенти, обичат да повтарят какво е "сапунен сериал", за да може младите да не следват тази логика и да правят нещо по-качествено. А "сапунен сериал" е произведение, разделено на епизоди, които обикновено се излъчват по телевизията или радиото. Всеки епизод завършва без развръзка с идеята зрителите или слушателите да очакват следващата серия. 

Та и депутатите така. Прочели дефиницията в учебника и сторили точно това. 

По традиция най-възрастният народен представител - в случая Вежди Рашидов, откри заседанието. Той каза на депутатите, че агресията ражда само агресия, а отрицанието води до отрицание на отрицанието.

След това към депутатите от трибуната се обърна президентът Румен Радев, който изрази надежда 48-ото Народно събрание да ни изведе от спиралата на политическа нестабилност.  И точно това се случи. Но преди страстите и скандалите в залата да се разгорят и неизбежната предричана от дни на ред патова ситуация да стане факт, седемте парламентарно представени партии декларираха посланията си.

Така с декларирани добри намерения, облечени в красиви думи започна всичко. А после съвсем очаквано 48-ото Народно събрание не успя да избере председател на парламента. Денят започна с четирима кандидати, после се появи и пети играч, но никой не спечели състезанието. След известни дебати, редувани от почивки, председателстващия Народното събрание Вежди Рашидов се ядоса.

И така - в първия ден от работата на парламента след 7 часа процедури и дебати 48-ият парламент не избра председател. След две гласувания в два тура и множество почивки до разбирателство не се стигна. Никой от кандидатите не събра повече от половината гласове. 

Страстите в сряда обаче не приключиха, а продължиха до късно вечерта. От „Демократична България“ предложиха на ротационен принцип кандидатите на ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ - Росен Желязков и Никола Минчев, да председателстват Народното събрание. Идеята се хареса на Бойко Борисов.

Два часа преди полунощ от "Продължаваме промяната" застанаха пред медиите, за да обявят, че оттеглят кандидатурата на Никола Минчев, но няма и да подкрепят кандидата на ГЕРБ. 

Накрая всички изразиха надежда, че утрото е по-мъдро от вечерта. Обаче не беше. На следващия ден - четвъртък, драмата се заплете още повече. Сутринта изборът беше между четирима - Йордан Цонев, Кристиан Вигенин, Петър Петров и Росен Желязков. 

И пак се стигна до балотаж - този път между Желязков и Цонев, но и тук избор нямаше и процедурата зацикли отново. От „Демократична България“ предложиха да бъде номиниран нов кандидат, който да е консенсусен. 

И докато започнаха пак да се редуват почивки с безплоден говор от трибуната от „Продължаваме промяната“ поканиха на среща лидерите на всички политически сили на публична дискусия в зала „Запад“ на Народното събрание. На нея не се отзова нито една от политическите сили. Десетина минути след обявения час се появиха само представители на ГЕРБ и като видяха, че залата е празна, си тръгнаха.

Последва нов председателски съвет, на който отново не бе постигнато съгласие. Различните парламентарни групи направиха нови номинации. Лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи от трибуната на парламента кандидатурата на председателстващия заседанието и доайен на парламента Вежди Рашидов. 

ГЕРБ-СДС излезе също с ново предложение, след като по-рано през деня оттегли кандидатурата на Росен Желязков. Сега Десислава Атанасова поиска най-възрастният депутат да оглави парламента. Но и това отпадна във втория ден от работата на парламента, защото Вежди Рашидов се отказа.

Последваха нови номинации. Денят приключи с трима кандидати да оглавят 48-то Народно събрание - Йордан Цонев от ДПС, Кристиан Вигенин от левицата и Цвета Рангелова от „Възраждане“. И втория парламентарен ден приключи без председател. 

И на третия ден чудото си случи! В следобедните часове на петъчния ден Народното събрание най-сетне избра свой председател. Но и това не стана без мъки. 

До поредния балотаж стигнаха Кристиан Вигенин и Йордан Цонев.


И пак почивка, пак дебати, пак председателски съвет и пак номинация за Вежди Рашидов. Този път той не я оттегли и с мнозинство от 139 гласа най-възрастния депутат застана начело на 48-то Народно събрание. ГЕРБ-СДС, ДПС, „БСП за България“ и „Български възход“ гласуваха за Рашидов, а кандидатурата му беше представена в пленарна зала от лидера на левицата Корнелия Нинова. След избора Рашидов призова колегите си да намалят перченето, защото не им помага.

И президентската реакция не закъсня. В петък вечер от Кърджали Румен Радев съобщи, че следващата седмица започва консултациите с партиите за съставяне на кабинет.

А в съботния ден започнаха и обявените още преди старта на парламента преговори за съставяне на кабинет с ментори президента Росен Плевнелиев и ексвъншния министър Соломон Паси. Двамата бяха поканени да помогнат в политическия диалог от ГЕРБ. 

В първия ден на уикенда Плевнелиев и Паси се срещнаха с ГЕРБ и "Български възход", а за понеделник е насрочен разговор с ДПС. Писмено отказаха разговори „Продължаваме промяната“, БСП и "Демократична България". 

От "Български възход" изразиха готовност за работа с всички партии и призоваха за съставяне на правителство, което Виолета Комитова нарече антикризисно, а не програмно или експертно. 

А всичко можеше да е по-лесно и без толкова нерви, ако политиците слушаха хората на изкуството. През тази седмица един мъдър човек навърши 100 години. Анжел Вагенщайн - един човек, живял в три епохи и оставил следи във всяка от тях, който записа специално обръщение, в което казва, че да остарееш не е подвиг, нито повод за гордост. 

Мнозина видяха знак от съдбата, че автора на "Време разделно" Антон Дончев ни напусна точно тази седмица. Отиде си в четвъртък на 92 години. 

Поклонението пред Антон Дончев ще е утре от 10 часа в Българската академия на науките. 

Подробности за тези и други от най-важните теми от изтичащата седмица чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за непропорционалната тежест на миграцията върху Кипър ще бъде повдигнат от председателя на неговия парламент..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.  В Калужка област при..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52