Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Иванов: Няма добри варианти за кабинет - има лоши, по-лоши и отиване на избори

"Коалиция на реванша или коалиция на компромиса - това са концептуалните модели"

Христо Иванов
Снимка: БГНЕС

"Ако третият мандат бъде връчен на нас, ще целим ясно поставяне на сигурността в центъра на българската политика. Сигурност, като оздравяването на политическата система чрез решаване на проблема с корупцията. Рано е да се говори за третия мандат, но той ще бъде втора възможност за реализиране на концепции, които не са могли да се случат с първия или втория мандат. Има два концептуални модела, по които могат да се развият нещата. Единият е коалиция на реванша, демоверсия на това е т.нар. хартиена коалиция, а първото издание на това гласуване беше изборът на Вежди Рашидов за председател на 48-ото Народно събрание. Другият вариант е около ДБ и ПП да се сформира управление, бих го нарекъл коалиция на компромиса, защото ще трябва да почива на някаква форма на колаборация с ГЕРБ. Въпросът дали това е възможно и до каква степен би било резултатно - е много тежък. Аз нямам окончателен отговор". 

Това заяви пред БНР съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и уточни, че в момента няма добри варианти - има лоши, по-лоши и такива, които да направят ситуацията още по-лоша, т.е. отиване на избори.

Иванов определи като позитивно наличието на разговор между политическите сили:

"Започва да ме притеснява това, че не виждам сериозен стратегически разговор за втория мандат (на ПП - б.р.). За нас първият мандат (на ГЕРБ-СДС - б.р.) не е опция. Разговор за втория мандат не е започнал, а ние ще имаме много малко време. ... Наясно съм, че ситуацията е толкова сложна, че добри решения няма и да се окаже, че няма работещ вариант за втория мандат".  

Според него тематичните мнозинства в парламента, очертали се около гласуванията за връщане на хартиената бюлетина и за даване на военна помощ на Украйна, не могат да прераснат в нещо по-трайно, защото фундаменталният проблем със сигурността на България и това, което прави невъзможно доверието между партиите и гражданите и партиите, както и това, което отваря страната към уязвимост от руско проникване, е корупцията:

"Докато тази коалиция не прерасне в коалиция на осъзнаването, че оздравяването започва с решаването на системния проблем с корупцията, тя не може да роди управление, или поне управление, в което ние да участваме".

Съпредседателят на "Демократична България" подчерта, че те са за "здравословна финансова рамка на държавата, която да не налива пари в инфлационния пожар и да разбира, че основното трябва да е създаване на условия за привличане на икономически инвестиции".

Интервюто на Явор Стаматов с Христо Иванов в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за непропорционалната тежест на миграцията върху Кипър ще бъде повдигнат от председателя на неговия парламент..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.  В Калужка област при..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52