Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Путин се опитва да черпи от историята легитимност за решенията си"

Николай Сванидзе: Непостижима цел е СВО да бъде представена като Велика отечествена война 2

Сега е уникално лошо и страшно време, смята доскорошният член на Съвета по правата на човека при Кремъл

Николай Сванидзе
Снимка: Личен архив

Тази седмица руският президент Владимир Путин обнови състава на Съвета по правата на човека при Кремъл. С президентски указ в съвещателния орган бяха назначени 10 нови членове. Сред тях са военният кореспондент на вестник "Комсомолская правда" Александър Коц, депутатът от Народния съвет на т.нар. Донецка народна република Елена Шишкина и военният журналист и председател на Съюза на писателите Николай Иванов.

10 души бяха изключени от съвета. Сред тях личат имената на правозащитника и основател на Комитета против мъченията Игор Каляпин, на Иван Засурски - ръководител на аналитичния център "Сова", който изследва проявите на ксенофобия и екстремизъм, и на известния журналист и историк Николай Сванидзе.

Това, което ги обединява, е критичното им отношение към руското нахлуване в Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че при новите обстоятелства се появяват нови лидери на общественото мнение, които по-добре представляват гражданското общество.

Председателят на Съвета по правата на човека Валерий Фадеев описа рокадите като "рутинна процедура" и увери, че те не са свързани с предстоящата през декември среща с президента.

Истинските причини за решението на президентската администрация коментира пред БНР известният с антивоенната си позиция вече бивш председател на Комитета по политическите права към Съвета Николай Сванидзе.

Защо ви изключиха от Съвета по правата на човека при президента и беше ли това неочаквано за вас?

"В никакъв случай не беше неочаквано. Очаквах го отдавна. Мисля, че то е свързано конкретно с предстоящата среща на президента със Съвета по правата на човека. Трябваше съветът да бъде прочистен от непредсказуеми и неуправляеми елементи. Бяха премахнати няколко души от управлението и проактивната част от Комисията по политически права, която оглавявах. От самото начало на “специалната военна операция” заехме открита и активна антивоенна позиция." 

Можем ли да кажем, че критерият за членство в Съвета по правата на човека при президента вече е отношението към т. нар. "специална военна операция"? Изглежда, че това, което обединява новите членове на Съвета, са патриотичните възгледи и подкрепата за операцията.

"Аз също съм с патриотични възгледи. Просто моето разбиране за патриотизма е по-различно. И не подкрепям операцията." 

Какво ще представлява Съветът в новия си състав?

"Мисля, че съветът ще бъде крайно лоялистки и, опасявам се, достатъчно сервилен. Послушен и бюрократичен." 

Доброволци готвят храна за жители на Херсонска област, 18 ноември 2022 г.  Снимка: ЕПА/БГНЕС

В интервю за БНР в началото на април казахте, че "масовият путински избирател иска война до пълна победа". Промениха ли се обществените настроения след обявяването на военната мобилизация на 21 септември?

"Не са се променили. Просто отсъстват видими успехи на фронта. Няма еуфория. Всички са в изчаквателна позиция. Хората искат не война, а победа. Ако няма победа, ще има разочарование от войната. Като при малките деца, които играят, за да спечелят, а ако не спечелят, губят интерес към играта. Всичко зависи от това как ще се развива войната в Украйна."

Оставам с впечатлението, че държавната пропаганда иска да представи действията на руските войски в Украйна като продължение на борбата срещу нацизма от времето на Великата отечествена война. Доколко убедително изглежда това в очите на повечето руснаци?

"Правилно сте забелязал, че има такова желание. Желание специалната военна операция да бъде представена като Велика отечествена война 2, но това е игра с непостижими цели. Драматизмът на Великата отечествена война е бил толкова голям, че четвърто поколение го усеща. Тогава сме се защитавали, сега - не съвсем. Тогава сме имали подкрепата на голяма част от международната общност, сега нямаме подкрепа. Няма сходства, само различия. Различията не са в полза на специалната военна операция и това се вижда с просто око."

Тази седмица министърът на просветата Сергей Кравцов каза пред депутатите в Държавната дума, че вече е разработен учебник за девети клас, който се нарича "Въведение в най-новата история". В нега са включени такива събития като "специалната военна операция" и "присъединяването към Русия на новите региони". Ще бъде ли успешен новият проект за патриотично възпитание на учениците?

"Сега времето върви много бързо. Кой знае какво ще започнат да преподават. Освен това всичко зависи от учителите, от масовото съзнание. Не вярвам в успеха. Не е възможен. Това е поръчка, която много трудно може да бъде изпълнена." 

Докато на остров Бали течеше годишната среща на лидерите на страните от Г-20, Владимир Путин оглави по видеоконферентна връзка заседание на организационния комитет "Победа", посветено на поддръжката и развитието на мемориалните комплекси и на извършения от нацистите геноцид над съветския народ по време на Великата отечествена война. Защо руският президент постоянно говори на тази тема?

"Той се опитва да черпи от историята легитимност за решенията си и за политическото си поведение. Откъде, ако не от миналото? Ние не гледаме към бъдещето. Ние гледаме към миналото, откъдето Путин черпи легитимност в името на субективния си личен интерес. Отнася се към миналото като към куче, което държи при себе си, докато му служи. Ако му кажеш да хапе - ще хапе, ако му кажеш да яде - ще яде, ако трябва да заеме някаква стойка - ще я заеме." 

Вие сте историк. Историческите аналогии винаги са неточни, но все пак искам да ви попитам с кой период от руската или съветската история може да се сравни това, което наблюдаваме в момента в Русия?

"Според мен сегашната ситуация е уникална. Можем да се опитаме да я сравним с периода около Първата световна война, когато се рушеше империята. Можем да се опитаме да я сравним с периода след Втората световна война при късния Сталин. Но всички тези аналогии все пак са неточни. Сега е уникално време. Уникално лошо и уникално страшно и гнило."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия"

В началото на новата кандидатстудентска кампания студентите и преподавателите от факултет "Обществено здраве" на Русенския университет показаха пред обществеността и бъдещите си колеги предимствата на кинезитерапията. Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия". Специалистите, които завършват, имат..

публикувано на 28.04.24 в 08:02

Генералният директор на БНР Милен Митев получи отличие от медийната компания "К и П Адвъртайзинг"

Генералният директор на БНР Милен Митев получи награда от медийната компания "К и П Адвъртайзинг", която представи списанието "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". "Нашата медия издава две списания - "Дестинация България" и "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". В първото издание се стараем в туризма да покажем всичко..

публикувано на 28.04.24 в 06:54

"Културни войни" с Владислав Апостолов: Как районен кмет опита да заглуши Орбан и Фараж в Брюксел

Удивителен сюжет за политически племена, културни пропасти и несвобода на словото се разгърна в Брюксел преди броени дни. Бях там, когато разбрах, че районен кмет с името Емир Кир е изпратил полиция, за да спре против всякакви правила и закони една напълно легитимна и доста престижна годишна конференция на национални консерватори, включваща..

публикувано на 27.04.24 в 13:55

Грузия между ЕС и Русия. На дневен ред е закон за чуждестранното влияние

Близо четири пети от грузинците се стремят към евроинтеграция на страната им. Управлява ги обаче партия, която уж следва тази воля на народа, но с действията си, и то последователни, тласка Грузия към Русия. Партията "Грузинска мечта" прокара миналата седмица на първо четене в парламента закон, задължаващ всички организации, повече от 20 процента..

публикувано на 27.04.24 в 11:48

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва...

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50